51% от избирателите ще гласуват на референдума

64 на сто от тях казват "да" на ядрената енергетика
27 дек 2012 15:28,
374
51% от избирателите ще гласуват на референдума
По-голяма част от избирателите подкрепят АЕЦ "Белене". Снимка: архив Reuters

51% от българите ще участват в предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се проведе на 27 януари 2013 година, показва социологическо проучване на Института за модерна политика.

22.8 на сто са заявили, че по-скоро няма да участват в допитването, а 19.1% не са решили дали ще участват, 7.2 на сто не могат да преценят.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети  - 64,6 %, ще гласуват със „за” развитието на ядрената енергетика. С „не” биха гласували 17 %. 18,4%  не са решили каква е тяхната позиция по въпроса на този етап.

За развитието на ядрената енергетика са близо 54 %, като 25.1% напълно подкрепят и 28,7 % по-скоро подкрепят. Не подкрепят нейното развитие в една или друга степен почти всеки четвърти българин – (по-скоро не подкрепям – 12 %) и напълно против – 9,1 %. Всеки четвърти не може да прецени.

Подкрепа за АЕЦ „Белене” изразяват 46,8 %, против са 26,5 на сто, докато 26.7%  не могат да преценят. По-голяма част от запитаните смятат, че при решение АЕЦ “Белене“ да се строи финансирането трябва да бъде поето от държавата – 20.5 на сто, 18% пък смятат, че Европейският съюз трябва да поеме разходите. Вариантът с частен инвеститор среща доста по-малка подкрепа.

Въпреки че 50 % изразяват готовност за  участие в предстоящия референдум и 64,6 % от тях ще гласуват с “да“ на допитването, има възможност вотът да не бъде легитимен.

Законовото изискване „в гласуването да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание” е основна пречка. На последните избори активността е 60 %. Разбира се, до референдума има време и начинът на кампанията за неговото провеждане безспорно ще повлияе в една или друга посока върху активността на гражданите.

За да бъде валиден референдумът, до урните трябва да отидат  4 345 450 души, а проучването показва, че бюлетина засега биха пуснали  3 536 211 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
0
 
! Отговори
ПП преди 11 години
Колко вятара има Иван Костов
304
0
 
1
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
Spored napravenoto dopitvane okolo 64% shte glasuvat s DA na referenduma.
303
0
 
0
 
! Отговори
Мия преди 11 години
Вие как очаквате за 2 дни хората да си съставят мнение по въпроса. Това да не е като да си избереш круши от пазара. Информация трябва.youtube/watch?v=2skiAEu8kHE
302
0
 
2
 
! Отговори
Топалова преди 11 години
Енергетиката у нас запада. Имаме нужда от тази централа. Аз съм за!
301
0
 
0
 
! Отговори
Елеганс преди 11 години
51% е малко, повече трябва да излезем, повече. Не стойте безразлични, хора!
300
1
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Правилното решение е да има Белене! Когато фактите говорят и форума мълчи!
299
0
 
0
 
! Отговори
martin.stoyanov.376 преди 11 години
ако успеем да изведен корен на квадрата, ще научим как да виждаме в бъдещето, за да вземаме правилните решения.
298
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от статистиката са сложили оп едно кристално кълбо и са определили цифрите ,а пък мастити учени коментират по това... Глупости на квадрат!
297
1
 
0
 
! Отговори
martin.stoyanov.376 преди 11 години
До 10тина години ще сме в окаяно положение. Ама представете си, хипотетично вече е построено Белене, колко хиляди *** с метлите могат да се закарат там да метат площадката. Икономически изгодно е!
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ! Никакъв АЕЦ. Още догодина да се закрие и Козлодуй предсрочно. Цура ке ни оправи със слънчевите батерии и бат' Доган с хидроелектроязовирите по 1 млрд. бройката за 20 мегавата мощност, РЕВОЛЮЦИЯ в енергетиката, баце- първата страна в света чийто енергодобив ще е изцяло от източници, ДОКАЗАНИ в цял свят и от цялата научна общност като най-неефективните методи за добив на ток, известни на човечеството до момента. НО- ЕС така каза, така заръча- И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!
295
0
 
0
 
! Отговори
Ноби преди 11 години
До Анонимен Ми ти няй-яркия пример за неграмотност бе Айнщайн
294
0
 
2
 
! Отговори
пффф преди 11 години
едва ли 51% ще гласуват, най много 30.....
293
5
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БНТ: " Панорама",08.04.2011г.- Борисов:" - Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017г. спира 5-и реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му (само тя има право), 2019-спира 6-и реактор, пак няма удължаване.- Токът поскъпва 18 пъти. - Икономиката загива. - Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство."- ЕДИН ПЪТ И БОКО ДА Е ПРАВ!
292
2
 
2
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
Защото България ще загуби!Вложените досега средства са над 3 милиарда лева - дотук всички ние, заедно с децата и пенсионерите, вече сме извадили от джоба си по около 500 лева, за да няма нова атомна централа! Още поне толкова ще плати всеки български гражданин заради натрупаните задължения и иска на руската страна. Без АЕЦ Белене атомната енергетика в България приключва - доброволно излизаме от клуба на 36-те ядрени държави в света и закриваме единствения високотехнологичен отрасъл у нас.
291
2
 
2
 
! Отговори
до 332 преди 11 години
това е типично изказване на средностатистически манипулиран гражданин с не много висока обща култура, образован главно от медиите! :)Как си я представяш ти тази "силна икономика"? - Тока ще ти стане 1 ст. и ще бием Китай по износ ли? :)))))))) В момента има 400 хил. безработни, а догодина ще са с още 200 хил. отгоре - в АЕЦ-а ли ще ги пращаме? :)И ти и други кухи кратуни ще гласувате с "ДА" да си направи някой далаверата, а децата ти и внуците ти да плащат. Вие просто сте без АКЪЛ!!!
290
5
 
4
 
! Отговори
до 332 преди 11 години
АЕЦ Белене приятелю, означава едни пари, които няма да паднат от Луната, а ще ги плащат твоето потомство, едни кражби, една зависимост от Русия, една катастрофа за целия регион - недай си Боже ако стане природен катаклизъм. Означава че на теб са ти промили мозъка медиите. Япония и Германия и някои други страни нямаше да се откажет от ядрената енергетика ако беше нещо хубаво. Заради такива като теб които гласуват за тикви-премиери и аец сме на това положение, щото сте много умни!
289
3
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
За съжаление при Белене нещата стоят коренно различно от Козлодуй. Първо, тока няма да е толкова евтин. Даже въобще няма за е евтин!Второ, руснаците няма да ни прибират ядрените отпадъци (за да правят бомби). Ще трябва да си ги държим тук за вечни времена...Трето, 100 % безопастност при ядрените централи няма! Пък и никой не може да предвиди какво точно може да се случи - справка Япония!
288
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и социлолоците се хванаха за палците
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбирате ли политиците в какъв капан ни вкарват?И БСП и ГЕРБ искат да се строи централа.Защото и двете партии се надяват да спечелят изборите и далаверата да бъде за тях.А ние няма да имаме право да недоволстваме защото сами сме го решили на референдум.Хитро,но нечестно.Решението трябва да го вземат специалистите и политиците,за да има кой да носи отговорност.И това не трябва да бъде целия български народ.Откажете се граждани от този референдум.Манипулират ви.Отново.Мислете за децата си.
286
2
 
2
 
! Отговори
prostazi преди 11 години
$ERVENITE mekereta iskat da kradat pak i nov 4ernobil