"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов

Той застрашава свободата на словото, категорични са от организацията
Обновена: 7 фев 2013 19:18 | 7 фев 2013 18:57,
166
"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов
Снимка: архив, БТА

Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.

Това се казва в специално съобщение на Международната организация "Репортери без граници", публикувано днес в официалния им сайт.

Повод за тяхното възмущение са думите на премиера Бойко Борисов спрямо българските журналисти. Давайки коментар на 5 февруари за скандала „Буда“, министър-председателят заяви, че е много лесно да се "спретнат" такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на "Репортери без граници".

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

Още по темата

„Когато Борисов стана министър-председател, той каза, че медийната свобода е един от неговите приоритети и обеща мащабни реформи, но твърде малко е реализирано. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и на Балканите. Много действащи лица ще видят в това официална подкрепа за практики с мафиотски характер. Как да искаме от балканските кандидат членки на ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към противоположно повдение?", се посочва в изявлението.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз. За съжаление Борисов потвърди страховете ни и директно допринася за поддържането на несигурна и опасна среда за журналистите“, категорични са от „Репортери без граници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BRAVO BOIKO, MACHKAI VSICHKI KOMUNISTICHESKI GAZOMIINITZI.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Interesno zashto JURNALISTITE ne se oplakaha ot KOMUNAZNIE BOKLUTZI, kogato im praveha USLUGI sreshtu prilichno zaplashtane.
114
2
 
32
 
! Отговори
ей хора преди 11 години
махнето тоя неграмотни буда и като доносник е шашав,ами дайте да се помолим за Тодор Колев който умира,скоро почина баща ми от такава болест и агонията е страшна ,молете се да не го боли ,да се смили Господ над него,молете се
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте ся, то такова като онаковам аз таковата обаче онаковата като стигам до таковата а те Станишев таковата онаковали и таковата разбирате ли кво стаа, таковата не било онаковата а те там нестига че таковали онаковата ами взели че онаковали и и онаковата, абе безсрамни бе там да таковат таковата и после на всичкото отгоре да таковат и онаковата
112
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хленчат за свобода на словото тези гнусни журналистически ***, а когато провокират хората в гневът им да кажат нещо което след това задължително го използват срещу дадените хора, и така насаждат откровена омраза и фобия срещу определен човек, с цел вдигане на тиража чрез изкуствено създадени интриги, това изобщо не е нарушаване на законите. Значи тези катили искат да си пишат каквото им падне, без оглед какви морални, че и материални щети могат да нанесат със чисто провокаторските си драсканици и изказвания, но никой да не им каже и копче за тяхната им склонност към езиково насилие над от
111
3
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
Погледнете това същество на снимката-само видът му е достатъчен да не е на власт!
110
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Последните издихания на мафията ГЕРБ, която изгуби признание вече и навсякъде по света, не само в България. Дано обаче в падението си повлече и предните управляващи мафиоти, заедно с Куневица.
109
0
 
11
 
! Отговори
уважаеми преди 11 години
Не упреквам Борисов за това,че е медиен герой,напудрен,издокаран,измислен и т.н.Лошо е ,че ви вярва и си вярва. Повече обективност, искреност,мъдрост и достоверност в журналистиката е от полза за всички.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вържи журналиста, и му запуши устата, за да ти е мирна държавата и главата след това.
107
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 11 години
Той застрашава свободата на словото.........ааа,добро утро.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези журналисти си мислят че могат да плямпат каквото си искат,а като им отговорят наарогантния тон започват като *** да плачат преди да са ги ударили.
105
0
 
15
 
! Отговори
ъъъъ преди 11 години
Борисов е европейски лидер....:)))))ъъъъ тва некъв виц ли е?
104
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия само болен мозьк може да я напише. Като изказване на сидеров е.
103
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия слави трифонов ли я е писал или алексей петров? Усещам почерка на мафията!
102
3
 
11
 
! Отговори
мат"ряп преди 11 години
споко бе "европата".....то нашия "буда-супермен" толкоз си може...........той е спортисче-каратисче-обикновен пожарникар......за да се хареса на Европата подложи без окото да му мигне Българите на мизерия-70евро пенсия-250евро средна заплата......съсипа тотално малък и среден бизнес в България без да му "мигне окото" остави Българите да не могат да си изхранват децата......той си е *** доста за това и като *** си говори........вие от "европата" не му вервайте...че ще ви натири и вас.......
101
8
 
14
 
! Отговори
bvb преди 11 години
"Репортери без граници" на хонорарите и продажните си душици. Колко *** или по скоро колко манипулативен и продажен журналист трябва да си за да превърнеш даването на пример в реалност. Постоянно ревът че им се ограничава правото на свобода на словото, а в същото време не спират да пишат и говорят всевъзможни простотии и да манипулират общественото мнение с разни проучвания и анкети в полза на този който ПЛАЩА ПОВЕЧЕ.
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този сценарии преди избори сме го гледали
99
8
 
5
 
! Отговори
тъпчо преди 11 години
Искам да се извиня предварително - почти половината от постовете в последните 20 мин. ги написах аз. Не, защото ми се пишеше, просто да ви покажа манипулацията тук. Един човек може да пише 90% от постовете и да си "пляска " плюсчета и минусчета колкото си иска/има технология/. Както виждате между Гьобелс и Кутев няма голяма разлика:)
98
3
 
21
 
! Отговори
луцифер преди 11 години
Не знам кого ше ни натресат след това недоразумение,но да се надяваме,че следващият няма да пренебрегне бедните )не визирам браттчедите).
97
2
 
10
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
ПИДИРАЗИН!!!