"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов

Той застрашава свободата на словото, категорични са от организацията
Обновена: 7 фев 2013 19:18 | 7 фев 2013 18:57,
166
"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов
Снимка: архив, БТА

Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.

Това се казва в специално съобщение на Международната организация "Репортери без граници", публикувано днес в официалния им сайт.

Повод за тяхното възмущение са думите на премиера Бойко Борисов спрямо българските журналисти. Давайки коментар на 5 февруари за скандала „Буда“, министър-председателят заяви, че е много лесно да се "спретнат" такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на "Репортери без граници".

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

Още по темата

„Когато Борисов стана министър-председател, той каза, че медийната свобода е един от неговите приоритети и обеща мащабни реформи, но твърде малко е реализирано. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и на Балканите. Много действащи лица ще видят в това официална подкрепа за практики с мафиотски характер. Как да искаме от балканските кандидат членки на ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към противоположно повдение?", се посочва в изявлението.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз. За съжаление Борисов потвърди страховете ни и директно допринася за поддържането на несигурна и опасна среда за журналистите“, категорични са от „Репортери без граници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
10
 
30
 
! Отговори
хх преди 11 години
Самият факт, че е разработван от службите в качеството си на част от организираната престъпност, е достатъчно компрометиращ. А, иначе - Бойко си е чиста проба престъпник, и трябваше да си отиде още след скандала "Мишо Бирата", и да бъде вкаран в затвора. За злоупотреба с власт и търговия с влияние...
95
3
 
1
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Varga - да ти се връща стократно ***.
94
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бате Бойко е велик! Как смеете ?!
93
14
 
10
 
! Отговори
marinkiss преди 11 години
Ох, милите ми те "свещенни кравички" журналистчетата, дето още не са се научили да пишат правилно на родния си език. Никой не бива дума да им дума, иначе край - никаква свобода на словото няма :)Ако бяхте активирали и втората си мозъчна гънка, щяхте да разбетете, че тези думи са казани не като заплаха, а като пример за това как бързо и без ваше знание може да ви бъде съставено дело в някоя от службите. И ходете после обяснявайте, че нямате сестра!
92
21
 
8
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Тези "репортери" без граници, преминаха ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ! Те са едни "червеногъзи нагаждачи" нереализирали се в съвременната обстановка тотално объркани-слави-биневци!
91
1
 
13
 
! Отговори
Галеви преди 11 години
Румбааааа, аферим! Тука в Южна Африка бива! Ку.ви бол, уиски на глава! Пиши кога ще гостуваш!
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво толкова казах,че ми изтрихте коментара?Вярно сме след Косово по свобода на словото.
89
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
АЗ разбирам че Бойко Борисов каза че някой като него е разпоредил да се нокаутира по този начин.И съм сигурен в това. А това което пишат и говорят някои медии е срам за самите тях. Те не са истински журналисти. Те са жълтурки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
88
4
 
23
 
! Отговори
към медиите преди 11 години
Надявам се вече да съжалявате за вашия медиен герой. Вие си го изградихте, възхищавахте му се, покланяхте се , навеждахте се и величието ви се отблагодарява величествено със заплахи. ,сърбайте си попарата, колкото и да ви пари, вие си я надробихте.Някой от вас продължават да вярват на своя Буда.но ние вече не вярваме и на вас и на него.
87
3
 
17
 
! Отговори
юююю преди 11 години
Шъ му пръднете на дедовия на Тиквата. Той разбира само от езика на бухалката и заплахите. И ежедневно го ползва за сплашване на свободомислещите хора в Бантустан.
86
11
 
19
 
! Отговори
varg преди 11 години
Които гласува за герб да бъде проклет навеки.АМин.
85
4
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Страх от службите имат хора, които крият нещо. Цялата пушилка срещу методите на оперативната работа и срещу използването на СРС е точно от хора, които изпитват панически страх да не се разкрият някои техни особености на поведение, характер, връзки и т.н
84
5
 
6
 
! Отговори
Гагаузов преди 11 години
Ей, смешковци, като не може да плувате що се събличате! Крадеш много, плащаш много! И всичко е ок. Масларова ***, дърта брантийо, що на срамиш?!?! С тези "детски"десет милиона де си тръгнала!?
83
5
 
16
 
! Отговори
До 91 преди 11 години
Ми то и когато го избираха се знаеше че е бандит.И кво? Сега като се доказа ? Проблемът е че не могат да го свалят .Самият факт че е допуснато бандит да стане премиер на Държавата говори,че проблемът е много по-сериозен и дълбок...
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имате не свобода ами слободия .в никоя държава го няма това,което и както cе пише в бълг.вестници.паднали на нивото на улични *** ,пишейки на жаргон от който и монитора ми се изчервява.стилът на писане е на ниво кръчмарски монолози.
81
3
 
12
 
! Отговори
Масларова преди 11 години
Да го ду.ат бедните! Чантичката ми е колкото пенсията на един пенсионер! За обувките да не говорим..
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88 и 89 явно е някаква жалка пародия на платени герберски драскачи:)))) Не разбрахте ли, че корабът потъва?! *** парчета! Бегом при Марешки!
79
4
 
7
 
! Отговори
Р. Овч преди 11 години
И ся ко??? Няма Белене? Другарю Путин, пощади ме!
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато медиите и ВСИЧКИ *** не оставят на страна "нежният тон" на говорене ЩЕ Е ВСЕ ТАКА(ЛА.НА).Право куме в Очи и всичко ще си отиде на мястото.Един БАНДИТ е премиер и ако не се вземат мерки СЕГА всичко ще свърши МНОГО ЗЛЕ.
77
3
 
8
 
! Отговори
Р. Петков преди 11 години
Прощавайте, да има фонтан наблизо???......че ще ми гръмне.......бойлера