"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов

Той застрашава свободата на словото, категорични са от организацията
Обновена: 7 фев 2013 19:18 | 7 фев 2013 18:57,
166
"Репортери без граници" възмутени от Бойко Борисов
Снимка: архив, БТА

Ние сме шокирани, разтревожени и възмутени от безотговорните коментари на министър-председателя. Те представляват сериозна и директна заплаха за всички, работещи в медиите. Смятахме, че разследванията на тайните служби върху печата и журналистите принадлежат на миналото и на ерата на Студената война.

Това се казва в специално съобщение на Международната организация "Репортери без граници", публикувано днес в официалния им сайт.

Повод за тяхното възмущение са думите на премиера Бойко Борисов спрямо българските журналисти. Давайки коментар на 5 февруари за скандала „Буда“, министър-председателят заяви, че е много лесно да се "спретнат" такива дела с думите: “Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички журналисти“.

„Борисов е европейски лидер. При никакви обстоятелства той не би трябвало да одобрява използването на секретни служби за съставянето на досиета или подслушването на журналисти. Той е живял в епохата на съветския контрол и трябва да осъзнае, че подобни коментари изпращат тревожен сигнал до всички медии, които в момента се чудят какви заключения да си направят от тях“, се казва още в съобщението на "Репортери без граници".

Международната организация настоява Борисов да се извини публично за грешката си, ако става въпрос за езиков гаф. Ако ли не – тогава институциите на Европейския съюз трябва да преценят дали подобни коментари са съвместими с позицията му на един от 27-те висши  ръководители в ЕС.

Още по темата

„Когато Борисов стана министър-председател, той каза, че медийната свобода е един от неговите приоритети и обеща мащабни реформи, но твърде малко е реализирано. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и на Балканите. Много действащи лица ще видят в това официална подкрепа за практики с мафиотски характер. Как да искаме от балканските кандидат членки на ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към противоположно повдение?", се посочва в изявлението.

„Повече от всякога се нуждаем от примерно поведение в Европейския съюз. България е на 87 място за 2013 година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите – най-ниската позиция на страна членка от Европейския съюз. За съжаление Борисов потвърди страховете ни и директно допринася за поддържането на несигурна и опасна среда за журналистите“, категорични са от „Репортери без граници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
5
 
! Отговори
Георгий Станишев преди 11 години
Карадере е мое! Серго ми го подари!
75
1
 
4
 
! Отговори
Моника/не, Люински/ преди 11 години
Нешо да рекламираме???? Акита? Ок. Дайте парите! държавните........
74
3
 
13
 
! Отговори
77777 преди 11 години
Борисоффф НЕ е европейски лидер а бодигарда на тато които построи Козлодуй без реферандум, шум и простотии
73
5
 
4
 
! Отговори
Станишев Камчийския преди 11 години
Напред , другари! Ще победим!
72
7
 
8
 
! Отговори
ехоооооооо преди 11 години
Ехооооооооооо, аналнозависимите! Червените! На бати Кутевечетата! Сладури!:))
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PA NAI GOLIAMITE SHPIONI VAV SVETA SA " CHESTNITE GURNALISTI ' Tova e dokazana istina , niama kvo da se sramuvat. Vav BG tova se dokaza ot DOSIETETA koito biaha otvoreni.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа, за тези трябва да се приеме закон за закрила на проститутките.
69
7
 
5
 
! Отговори
пирон преди 11 години
до ***............алоооооооооооооо, гейчета пъпчиви, кажете на Кутев, че паричките тук ги дава на халост! Да си пусне dire straits "money for nothing". Едва ли ще я знае.........то това не е Муслин Магумаев.......
68
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
БРАВО НА РЕПОРТЕРИТЕ!!!*** НЕГРАМОТНИ ГЕРБЕРИСТИ!!!
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да говорят така за Борисов?!? Той винаги е "прав" ;)))
66
5
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Неистов...рев на посткомунистическата...поръчкова журналистика;жалба за...свободата на словото.Каква свобода...господа,та вие сте поръчково...заченати,поръчково бутани като *** и поръчково платени.Еййй,обърна се общественната пирамида;плямпачите и манипулаторите си живеят...царски,а народа яде сух хлебец и чака пролетта,за да се хване за...зелено.
65
4
 
12
 
! Отговори
могат да паркират преди 11 години
Гербавите вече могат да паркират на места за инвалиди. Защото са умствени инвалиди.
64
2
 
5
 
! Отговори
шило преди 11 години
.............до герберугите алоо *** имате много пари да вземат да ви понаучат малко,че с това *** вече издишате,-тиквени будистчета............ЗАЩО ВСИЧКИ, КОИТО МРАЗЯТ БОРИСОВ, СА НЕГРАМОТНИ? А "РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ" ОТДАВНА СА "АЛКОХОЛИЦИ БЕЗ ГРАНИЦИ".... И ПОПИТАЙТЕ КОЙ ГИ ФИНАНСИРА...СЛАДУРИ!!!!!
63
0
 
11
 
! Отговори
Правилният отговор преди 11 години
Будист - върл комунист?Що е то?Правилният отговор е...Пожарникарят!
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има грешка в статията -съобщението е на организацията Репортери без *** , а не на Репортери без граница.Одрани колене и болки в долната част на гърба са професионални заболявания за тази организация и премиера трябва да прокара закон и да ги компенсира достойно .
61
5
 
8
 
! Отговори
456 преди 11 години
До СТРАНДЖАТА"***"!!!!!!!!!!Толкова си неграмотен че и да обидиш грамотно ни ти се получава!Или искаш да напишеш кУмАни а не кОмУнисти!как може смешно човече като теб да се кичи с такова име или дори не знаеш кой е Станджата?
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Борисов е европейски лидер"-напротив точно в духа на европейските лидери е да цакаш конкуренцията.Той един от вас -радвайте му се!
59
3
 
15
 
! Отговори
до герберугите преди 11 години
алоо *** имате много пари да вземат да ви понаучат малко,че с това *** вече издишате,-тиквени будистчета
58
4
 
28
 
! Отговори
Хирург преди 11 години
Вървя си в Банкя по улицата и ми замириса на пръдня. Хванах пръднята и я занесох в моя кабинет. Там направих около пръднята един *** и около него конструирах едно комплектно тяло, с глава и с мозък. Този мъж сега е нашия министър-председател.
57
0
 
9
 
! Отговори
до 53 и 54 преди 11 години
Я открехнете нещо че тая работа с Будапеща ни е убягнала? Ако може де?