Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
10
 
26
 
! Отговори
миричка преди 11 години
Мира, очевидно си един ***! Как така г упрекваш без да искаш някакво наказание. Значи са прави! Значи твя е разработката. Зачи....много значи!
306
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛО,МИРА ,СГРЕШИЛА СИ ,ЗА ГЕРБ ЩЕ ИМА 68% ,ОСТАНАЛИТЕ ДА СИ ГИ ДЕЛЯТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ПАРТИИ
305
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
магистралната социоложка Янева отдавна е известно че обслужва управляващите. Чудя се защо изобщо и се връзва някой
304
10
 
30
 
! Отговори
хидко преди 11 години
Гледах развитието на тоя скандал. Да ме извинява г-жа Радева, ама хич не си помогна, като веднага изпадна в глуха защита и започна да лае по другите. Склонен съм да приема тезата и, макар, че след онова явно поръчкото проучване за "искате ли работа или природа" доста ми падна в очите, като морал. Така че съм заставам на страната на останалите и я заплювам. Дори да е права, тя има достатъчно акъл да се сети да не казва нищо никому докато не провери данните, а не сега да обвинява вестниците!
303
21
 
5
 
! Отговори
българин преди 11 години
Планът на червената мафия е ясен - в парламента да влязат само БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака и евентуално партията на Пръмова-Кунева. Така, в парламента и управлението няма да има НИКАКВИ НЕКОМУНИСТИ, а САМО 100%-ови КОМУНИСТИ И ТЕХНИ ***, *** И МЕКЕРЕТА. Е, тогава - жална ни майка, досегашният грабеж ще ви се види като детска игра. ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА ОПОЗИЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО. Такава сега може да е само "Синьо единство" (ДСБ, "Единство" и не знам още кои). НО, ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА.
302
13
 
28
 
! Отговори
:) преди 11 години
30% за ГЕРБ си е първоаприлска шегичка. Горките и 20 не могат да хванат.
301
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 391 - Ура :ТИКВО, миризлива тикво, виж какви резултати е нагласила проститутката, ПЛАТЕНИ от ГЕРБ и в полза на ГЕРБ : "според което ГЕРБ води 30%, БСП е втора с 16% " . Проумяваш ли ***, за какво става дума, а не за ГЛУПОСТИТЕ, които пишеш ?
300
30
 
15
 
! Отговори
Ура преди 11 години
Мира разбива яко комунярската "социологическа" платена ***!Браво на нея! Така трябва да се действа с тези гнусни *** ***!
299
8
 
19
 
! Отговори
Добрева преди 11 години
Ясно беше от самото начало, че двойната преднина на ГЕРБ пред БСП е пълна измислица. Ясно е и обаче, че ще съберат по голям дял от гласовете на 12 май. Ясно е и факта, че няма да са 51%. Това автоматично означава, че в момента се мъдрят широки коалиции дори и с БСП за съставяне на правителство......защото в бъдещия парламент много е вероятно да има само 4 партииии......ще е интересно.....каквото и да измъдрят......един път са излъгали народа и тия и ония.....пак ще го направят.
298
2
 
2
 
! Отговори
Камуниз преди 11 години
До УЖАСкакъв ти тук ужас - той пеел, човекът това е прекрасно, нали?
297
9
 
17
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Насира гадева до вчера тръбеше, че проучването е нейно. Платеняа клакьорка.
296
12
 
30
 
! Отговори
УЖАС преди 11 години
Цветозар Томов: ГЕРБ са крали по 6-7 млрд. лв. годишноАко ги изберат пак, ще умрем или ще ги прогоним с камъни, убеден е социологът
295
11
 
14
 
! Отговори
нещо май и хлопа преди 11 години
Тая гейбърска *** утепа рибата...... абе казвам аз ама .........Преди време тая дама /Мира Радева ли, Янова ли/ лично каза, че като малка е такована от "дърт пергиш" близък на семейство и ...... дали това не и е оказало някакво влияние при прогнозите и изказванията ..... нещо май и хлопа в момента и въобще.....
294
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко опира до това, какви коалиции ще се правят след изборите. ГЕРБ, дори и да спечели 30%, това не е 50%+1. Значи трябва да се коалира с някого, а поне за сега не се виждат желаещи. Ако БСП е втора и и се даде мандата, заедно с ДПС, НДСВ и Кунева, пак не става. Малко са. За последните две не се знае и дали ще прескочат 4%. АТАКА също няма подкрепа от други партии.Чака ни политическа криза. Изхода е в много широка коалиция.
293
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха. ГЕРБ пак платиха на най-нескопосаните да лъжат за рейтинга им. Каквито ГЕРБ, такива и платените им лъжци - калинки и ***. То и електората им е такъв : )
292
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е недопустимо,всички агенции твърдят,че Тиквата печели изборите с 3 към 2,само тая *** излиза с данни,че ГЕРБ печелят с 2 към 1!Е няма такова слагателство!Как получихте тези резултати госпожо?Е за това никой не ви признава за социолог!
291
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много левашки опит за подработване на обществено мнение. Толкова ли се подплашиха герберите, че почнаха да прибягват до такива отчаяни опити. А тя е професионалист, колкото аз съм извънземен.
290
5
 
18
 
! Отговори
Жоро Секса преди 11 години
и гола да ми дойде, обувам панталоните и си тръгвам ;)
289
15
 
32
 
! Отговори
макс преди 11 години
Интересно, дембела Бойко не успя един мандат да изкара като хората, а е зинал за втори? Няма ли срам тоя бандит, докога ще досажда?
288
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Абе другари Оказа се, че братът на съсела само е изготвил проекта, защото е архитект и работи в Англия...