Високите заплати на учителите да станат тенденция!

Богати преподаватели никога не е имало, обяви Николай Милошев
22 апр 2013 17:15, Красимир Ангелов
127
Високите заплати на учителите да станат тенденция!
Министър Николай Милошев. Снимка: БТА

Увеличението на заплатите на учителите да стане тенденция, пожела министърът на образованието, младежта и науката в служебното правителство Николай Милошев, който посети Националната търговско-банкова гимназия.

"В нито една сфера заплатите не достигат", отбеляза министърът, но отбеляза, че самият факт, че има увеличение на заплатите на учителите от началото на годината показва, че държавата започва да осъзнава, че е длъжник на преподавателите.

"Надявам се в бъдеще тази тенденция да продължи, докато учителите достигнат това ниво, че да могат да живеят достойно", заяви министърът.

По думите му богати преподаватели никога не е имало, няма и да има, тъй като те са хора на духа и за тях материалното не винаги е било най-важно.

Не може обаче, когато хладилникът ти е празен, да си човек на духа, затова поне трябва да бъде осигурено спокойното им съществуване, подчерта Милошев.

По думите му желание за увеличение винаги има, но въпросът е откъде да се вземат средства.

"При положение че ги няма в държавата, откъде да ги вземем", запита той и добави, че трябва да се търси разумен баланс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
6
 
! Отговори
Uvigi преди 11 години
Моля не навлизайте в тази толкова деликатна тема от позицията на всезнаещи, мразещи,или ощетени по някакъв начин хора...Истината е , че 23 години образованието ни е"приоритет", но само на думи, демагогски и популистки от хора, които нямат интелектуалния потенциал да определят насоките за бъдещото развитие на нацията. Разбира се, че е нужно шоково вдигане на заплатите на педагозите, а че трябва да има по-сериозен контрол по отношение качеството на продукцията,това е без съмнение!!! Мислете !
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупчо, не ти ли е идвало на ума, че именно за това сме на този хал. Зависимостта е обратана, ама толкова ти е акъла. *** народ - бедна държава.
84
2
 
12
 
! Отговори
До jeinav преди 11 години
Заплатите им ако са 2000-3000 лв няма да ги има тези неща.
83
18
 
6
 
! Отговори
SS преди 11 години
Заплатите на даскалите са дори прекалено високи за знанията и уменията им. Повечето от тях са на нивото на миналия век, и изобщо не повишават квалификацията си, не влагат интелект в работата си (доколкото го имат), карат я по елементарния начин.Като такива, те са паразитна прослойка. Нямат право да искат повече пари. Като не им харесва - да напускат (къде ще иадат - на Запад - още не...)
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Образованието не е само академично, а и ценностно. С други думи - нужно е възраждане на нацията. И напълно подкрепям:Заплащане на преподавателите = заплащане на народните представители.
81
0
 
16
 
! Отговори
r преди 11 години
По света един ученик има освен права, и задължения, и отговорности. Тук се наблюдава само първото ПРАВА.
80
0
 
7
 
! Отговори
r преди 11 години
за да има добро образование трябва най-новата технология и техника първо да влиза в училищата и университетите, 2-трябва да има малко университети и места в елитни гимназии, за да има и качествен подбор, а и реално конкуриране, 3- трябва учениците да имат стимули, различни от висенето пред компютъра, и "ако завършиш с 3 ще ти купя джип"/майка към сина си от реална ситуация/, 4-на родителски срещи не можеш да видиш родители на проблемни ученици в класа, и куп още проблеми.
79
9
 
5
 
! Отговори
jeinav преди 11 години
А това че продават учебници и изнудват учениците да купуват нови учебници като ги лъжат че може да сгрешат...лъжат че трябва да ползват определен сборник,който те продават... това че водят "занимални" и задължават учениците да си губят там времето ако искат оценка...частните уроци със свои ученици....екскурзии с изнудване...Господин министър,огледайте се и спрете това изнудване на деца!!Забранете да търгуват !/с 30% печалба,което ако не е конфликт на интереси здраве му кажи/
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заплатите на учителите трябва да станат равни със заплатитеите на народните представители със закон.
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А без образовани хора няма производство. Гаранантирано. Огледайте се как е по света.
76
2
 
6
 
! Отговори
Министър преди 11 години
Всички искат пари,но няма как да стане без производство,така че забравете за сега
75
7
 
8
 
! Отговори
ssss преди 11 години
A какъв манталитет е учители да се пушат цигари задно с учениците пред входа на училището?Вероятно това е част от възпитателния процес.
74
1
 
14
 
! Отговори
tz преди 11 години
За толкова години не успяхте да прозрете формулата "Разделяй и владей" и това е поредната брънка, след това ще е нещо за лекарите, после субсидии за земеделци и т.н. Все някой на някого е крив, а всички живеем еднакво мизерно, защото сме заети да се оплюваме, и най-вече защото все сме заети с канчето на другия, вместо да погледнем първо в своето. На тези, които завиждат - нека отидат да работят там, на останалите - вижте вие колко вършите на работното си място и тогава давайте оценка за друг.
73
3
 
18
 
! Отговори
даскалка преди 11 години
Виж, който и да си ти - това с трите месеца е заблуда! Ако ги имах наистина тези три месеца и "голямата"заплата от 700 лева щях наистина да си поклатя краката!!!!! Ама такива като теб вярват на всичко, което се пише! Заплатата ми на хартийка е 550 лв! И сама си отглеждам детето, на което дадох дом, защото родителите му го бяха захвърлили като ненужна вещ! Говори ми,че даскалите не струваме!
72
21
 
13
 
! Отговори
И ваш,та мама също! преди 11 години
Те не са доволни от заплатите, а аз от това как учат децата ни. Не стига, че имат по 3 месеца годишно платен отпуск, че си клатят краката в час и децата още в първи клас излизат неграмотни, ами били недоволни!!!
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Даскал Ботьо-дано тези учители не са като твоите, защото като гледам теб как са те възпитали.....
70
7
 
18
 
! Отговори
Даскал Ботьо преди 11 години
До всички мутри, ***, хейтъри и ***!!! Без добри учители никоя държава не може да просперира, смотльовци смотани!Ако няма кой да ви научи на елементарните житейски неща, вие ще се превърнете в Боко - мутрата, в серГЕЯ , в братя галеви и подобни екстременти!Не хулете най-чистото и качествено звено в държавата - учителите! Щом на един *** милиционер се дава заплата 1200 лв. + облекло за 1000 лв. +почивка на море и планина за 150 лв. за две седмици, начи може да се направи нещо и за учите
69
2
 
7
 
! Отговори
х преди 11 години
държавата нямала пари, вземете ги от цветелина и бойко , интересно ми е те учителите кого ще учат .българските деца вече се раждат в чужбина и те ще се учат там или нашите учители ще преподават на пенсионери,ама и те умират,не могат да си купят хляб и лекарства , то няма и доктори да ги лекуват.имаме само организирана мафия и олигарси.
68
20
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ЗАЩО ДА СА ТЕНДЕНЦИЯ?! ТЕ И СЕГА СА ДОСТА ВИСОКИ! УЧИТЕЛИТЕ ПОЛУЧАВАТ ВЕЧЕ НАД 720 ЛЕВА ОСНОВНА ЗАПЛАТА ,НАД 100 ЛЕВА ЗА ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ, ЗА КЛАС- КВАЛИФИКАЦИЯ ,ОЩЕ ЗА ЛЕКТОРСКИ ЧАСОВЕ , ОЩЕ ЗА ПРОЕКТИ , ОЩЕ ЗА ПРОГРАМИ, ОЩЕ ЗА 24- МАЙ, ОЩЕ ЗА 15- СЕПТЕМВРИ, ОЩЕ ЗА ДИФЕРЕНЦИРАНО ЗАПЛАЩАНЕ ! ЗА КОЛЕДА ,ЗНАМ УЧИЛИЩЕ ,КЪДЕТО СА СИ РАЗДАЛИ ПО ДВЕ БРУТНИ ЗАПЛАТИ ------- ТОВА СА НАД 3000 ЛЕВА ! НИКАК НЕ СА МАЛКО , НА ЦЯЛАТА ТАЗИ КРИЗА И МИЗЕРИЯ ! ОТДЕЛНО ПОЛУЧАВАТ И БОНУСИ ЗА ОБЛЕКЛО ПО 400 ЛЕВА !
67
4
 
5
 
! Отговори
info преди 11 години
V Luxemburg uchitelite poluchavat ot 5000? nagore, no razbira se niama miasto za sravnenie.. Vse pak iskam da podchertaia che tezi hora sa shvanali vajnostta na dobroto obuchenie i motivirania uchitel.