Високите заплати на учителите да станат тенденция!

Богати преподаватели никога не е имало, обяви Николай Милошев
22 апр 2013 17:15, Красимир Ангелов
127
Високите заплати на учителите да станат тенденция!
Министър Николай Милошев. Снимка: БТА

Увеличението на заплатите на учителите да стане тенденция, пожела министърът на образованието, младежта и науката в служебното правителство Николай Милошев, който посети Националната търговско-банкова гимназия.

"В нито една сфера заплатите не достигат", отбеляза министърът, но отбеляза, че самият факт, че има увеличение на заплатите на учителите от началото на годината показва, че държавата започва да осъзнава, че е длъжник на преподавателите.

"Надявам се в бъдеще тази тенденция да продължи, докато учителите достигнат това ниво, че да могат да живеят достойно", заяви министърът.

По думите му богати преподаватели никога не е имало, няма и да има, тъй като те са хора на духа и за тях материалното не винаги е било най-важно.

Не може обаче, когато хладилникът ти е празен, да си човек на духа, затова поне трябва да бъде осигурено спокойното им съществуване, подчерта Милошев.

По думите му желание за увеличение винаги има, но въпросът е откъде да се вземат средства.

"При положение че ги няма в държавата, откъде да ги вземем", запита той и добави, че трябва да се търси разумен баланс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До У ЛЕВО И НА СЕЛО: С такова право, че ако ги нямаше тях, нямаше да го има и "Здравния мед. персонал". Ентелегент...
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До У ЛЕВО И НА СЕЛОТи да не си някой, който не е успял да завърши училище, че толкова си се разпалил против учителите?
24
27
 
7
 
! Отговори
У ЛЕВО И НА СЕЛО преди 11 години
КОГАТО ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ КАДРИ СЕ ВДИГНЕ НА МИНИМУМ 3000 лв. ТОГАВА МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИМЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ ЛЕЛКИ "учителки" ОТ УЧИЛИЩАТА ЗАПЛАТИТЕ НА 800 лв.В МОМЕНТА ЗАПЛАТАТА НА ЕДИН ЛЕКАР Е 650лв. А НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА 450лв.А ЗАПЛАТИТЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ УЧИТЕЛКИ ЗАПОЧВА ОТ 750лв. С КАКВО ПРАВО И ОТКЪДЕ НАКЪДЕ УЧИТЕЛКИТЕ ЩЕ ВЗИМАТ ПОВЕЧЕ ОТ ЗДРАВНИЯ МЕД. ПЕРСОНАЛ АРЕ СИКТЕР БЕ НАГЛИ ***
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 21:В БГ не се води самостоятелна политика!Всичко идва от външни Господари!
22
12
 
3
 
! Отговори
ДО 20 преди 11 години
Я посмали малко бе червенушко, то един доктор и компутърен инджинер там не взимат толко, а иначе ще стигнеш германците гат почнеш да мислиш като тях, а не като бай ***
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Студент последна година съм, майка ми е учителка с 25 години стаж и взима 550 лева заплата. След като завърша заминавам и никога няма да се върна в тази смешна държава. След време тия министри ще ни търсят да се върнем но ще е много късно, с политиката която водят вмомента.
20
3
 
23
 
! Отговори
кога ще ги стигнем? преди 11 години
В Германия една учителка взема средно на месец около 5 000 евро. И плаща по-ниски данъци и застраховки. Като се пенсионира, взема 75% от заплатата - 4 000 евро.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ, дето се кефят на Азис!
18
22
 
6
 
! Отговори
АРЕ У ЛЕВО преди 11 години
ПРЕДИ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ПО ВИСОКИ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ ПЪРВО ПОГЛЕДНЕТЕ ЩО ЗА УЧИТЕЛИ ИМАМЕ , УНИКАЛНИ СЕЛЕНДУРИ И ГЬОТФЕРЕНИ НЕГРАМОТНИ,ПОСЛЕ ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВО ВЪЗПИТАНИЕ И ЗНАНИЯ ДАВАТ НА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ ,
17
0
 
5
 
! Отговори
`oko преди 11 години
Бачкам във фирма за кафе от автомати, познайте шефа в какво ми плаща заплата?
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СМЕШНИЦИ XAXABИА я се замисли тия лекари, кой ги е обучавал? Кой обучава и бъдещите такива лекари?
15
30
 
8
 
! Отговори
СМЕШНИЦИ XAXABИ преди 11 години
УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ СА ТВЪРДЕ ВИСОКИ ЗА "НЕГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛИ ",КОИТО ОСВЕН ЧЕ РАБОТЯТ ПО 4-5 ЧАСА НА ДЕН НО И ВАКАНЦИЯТА ИМ Е НЯКОЛКО МЕСЕЦА НА ГОДИНА,ПЛЮС ЧАСТНИТЕ УРОЦИ "по 15-30 лева на час и нагоре" КОИТО ДАВАТ , АМА ХАЙДЕ СТИГА СМЕ ГИ ЖАЛИЛИ :Я ПОДОБРЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМЕ ЗА СМЕШНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ЛЕКАРИТЕ ;СЕСТРИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ КАДРИ ;ОТ КОИТО ЗАВИСИ НАШИЯ ЖИВОТ.
14
10
 
8
 
! Отговори
tanatana преди 11 години
До Ф.С.ВНапротив, има желаещи. За едно място в езикова гимназия в София има над 40 кандидата.Децата не са ***, това, че се държат като такива не значи че са такива. Тук е ролята на образованието, учителите, семейството да изкоренят простотията, мързела, за да може утре България да е за пример!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой млад човек няма да се хване да стане учител за 400 лева, а качествените учители няма да продължават дълго да работят за тези пари, и след някоя друга година държавата ще се види в чудо от къде да намира учители.
12
4
 
11
 
! Отговори
батко от юн. стейтс преди 11 години
Заплатите на учители трябва да се определят според тяхната ефективност. Да има обратна връзка с учиниците и родителите при правене на атестациите на учителите. Да има единна система за оценяване по всички предмети във всички училища, а не за едни и същи знания на едно място 3-ка, на друго 6-ца. Трябва да има обучение по предприемачество в училище, стига сме отглеждали чиновници и бачкатори. Учениците да имат реална връзка с живота, който ги чака след училище, а не да лапат мухи.
11
0
 
13
 
! Отговори
tanatana преди 11 години
Разбира се, че е необходимо учителят в България да бъде подплатен с добра заплата и повече средства за образование. Те ще се използват за повишаване качеството на учебният процес. Например в момента има 10 национални програми за развитие на средното образование на стойност 37 млн-Оптимизация на училищната мрежа- Квалификация- Информационни и комуникационни технологии в училище- Училището - територия на учениците- Модернизиране на системата на професионалното образование и др
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютна поредна подигравка с учителите е това увеличение или по-скоро да го наречем замазване на очите. Но учителите продължават да си траят.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господин министъра да коментира, защо в някои общини учителските заплати се увеличиха само за учителите без трудов стаж и по този начин се изравниха с тези на учителите, които са работили 20 години. Те не заслужават ли?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
увеличението на учителските заплати направо е грандиозно за България.Средно с 5% увеличение получиха хората, който обучават наште деца.направо достойно възнаграждение ще получават 420 вместо 400лв.
7
0
 
14
 
! Отговори
op преди 11 години
Нека да увеличат заплатите и да превлекат млади хора. Но заедно с високите заплати да има и качествен подбор. Този, който не става да се маха, а на негово място да идва друг, който ще работи. Това се постига с добро заплащане. Също да вземат малко ред и дисциплина да въведат в училищата.