МЗ прави проверка по случая с починалия Теди

Има проблем при работата на спешните телефони, призна министърът
Обновена: 9 май 2013 13:35 | 9 май 2013 13:35,
122
МЗ прави проверка по случая с починалия Теди
Снимка: архив, Impact Press Group

Здравното министерство прави вътрешна проверка на случая с 11-годишния Теди, който почина в час по физическо в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София. Родителите на детето твърдят, че линейката е пристигнала в училище половин час след подаването на сигнала.

„Докладвано ми е, че линейката е била на 13-тата минута от постъпването на сигнала и в момента проверяваме по минути кога, къде и кой на кого се е обаждал”, заяви в отговор на въпрос на Dnes.bg служебният здравен министър Николай Петров.

Според директора на Спешна помощ-София д-р Ангел Ангелов е имало забавяне в централата на тел. 112 заради установяване на местоположението на училището. Вчера той заяви, че най-близката болница "Св. Панталеймон" в столичния ж.к. "Младост" е отказала да поеме случая.

Според родителите на Теди обаче точно от тази болница е дошъл лекар, а от 25 ДКЦ не са се отзовали на зова за помощ.

„Правилото е да се обадят на 112 и да дойде линейка, както са процедирали, но явно ситуацията е била такава, че не са могли да отведат детето до близката болница”, коментира още здравният министър.

Той съобщи още, че има недостиг на 2000 души в спешните центрове в цялата страна и призна за проблем в работата между телефоните 112 и 150.

Още по темата
„Трябва да се направи съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава много пари, 14 милиона лева и не го намирам за разумно”, твърди проф. Петров.

По думите му скоро ще се пристъпи към втори вариант, който ще реши проблемът, като се увеличат служителите.

„След като телефон 112 получи обаждането, тогава един служител излиза и води конферентната връзка в реално време със 150”, заяви министърът на здравеопазването.

Според него на тел. 112 няма специалисти, които да разберат кое е спешно и за какъв екип е проблемът. Така се губи време в препредаването и информация, която дава приоритет.

По думите на проф. Петров следващият министър ще реализира промяната с няколко нови служители на двата телефона 112 и 150.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Lekar преди 10 години
На 112 може да звъниш само ако ти е лошо и искаш да напсуваш някого
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възмутена,Ти телефонистка ли чакаше или лекар?Като са ти приели сигнала ,а от спешна не са се отзовали сърди се на спешна.
52
0
 
1
 
! Отговори
Втрещен преди 11 години
Аз мислех,че 150 вече няма.Как го търсим синхрона между 112 и това,което го няма?Липсва не синхрон,а бързина от страна на екипите.Защо не назначават стажанти в спешна помощ-поне ще имат хъс за работа.Как ще смениш начина на работа на 50 годишен фелдшер от спешна като той досеха не е гонил време за реакция? Има нещо сбъркано.
51
0
 
1
 
! Отговори
Втрещен преди 11 години
Аз мислех,че 150 вече няма.Как го търсим синхрона между 112 и това,което го няма?Липсва не синхрон,а бързина от страна на екипите.Защо не назначават стажанти в спешна помощ-поне ще имат хъс за работа.Как ще смениш начина на работа на 50 годишен фелдшер от спешна като той досеха не е гонил време за реакция? Има нещо сбъркано.
50
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Бог да дава сили на родителите за тази тежка загуба! Добре ще е да разследват и бившите колеги на Златко Желев, бивш главен редактор на ''Днес.бг"...доста подозрително е ...свърталище на мутраци и мутреси...а сега още повече, откакто го купиха баш мутрите. Лесно и прибързано е да се обвиняват за всичко лекарите....
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В по новите кардиологични и генетични учебници(2007-2013-та година) има описани генетични причини за ритъмни нарушения и внезапна сърдечна смърт.Вярно е че е по лесно да се търсят виновни.А защо от толкова коментиращи никой не се запита каква е причината?
48
0
 
1
 
! Отговори
до благун преди 11 години
Линейките се пройзвеждат в завод и средното време за производството на една линейка е под един час.Лекарят учи 6 години и после специализира спешна медицина още 5.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам откъде ще намерят още служители за тел.112, защото съм чувала че не им дават много пари...
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До meДобре, че не я е интубирал, гражданино професор. А ако прочетете малко литература, ще разберете защо. Лека и пръст на жената. А вие се надявайте да има лекари, че както е тръгнало скоро по линейките ще има само баячки.
45
0
 
6
 
! Отговори
112 преди 11 години
Да се направи софтуерна съвместимост между двата телефона, но това би струвало 14 милиона лева - средства, които не можем да дадем. А колко милиона дадохте за принтери (излишни при това) за изборите? Пак някоя фирма от обръча ги гушна
44
1
 
4
 
! Отговори
me преди 11 години
Дори тогава лекарят ми предложи да не се занимава с нея, за да си умре и да не се мъчим да я гледаме. Сама надигах и свалях 100 кг жена в опит да й помогна. Тогава стана чудо и някак изплю парчето, но не благодарение на лекарят, който се моташе на път към линейката (на около 15м), за да си търсел с какво да я интубира. Все още не мога да проумея как този "лекар" не си мръдна пръста. Като е пенсионер да не би да няма право на помощ, да не би да не заслужава да живее? Тъжна е ситуацията в България
43
0
 
2
 
! Отговори
me преди 11 години
Звъняла съм 2 пъти на 112 (мисля). Единият път беше когато баба ми почина, вторият - бяха ни разбили къщата. И в двата случая реагираха много адекватно, не са се правили и ни дадоха акъл. Е, полицията дойде след около час, но както и да е. Не мога да кажа лоша дума срещу тях. Но ако става въпрос за спешна ситуация на живот и смърт, каквато съм имала с баба ми, там е съвсем друга историята.Линейката дойде след около час и лекарят отказа да я интубира (беше се задавила). Не знам как оживя тогава.
42
0
 
7
 
! Отговори
mariana.mitseva преди 11 години
ДО ПРОФЕСОР ПЕТРОВ--- ПРОФЕСОРЕ, КОЛКО МИЛИОНА СТРУВА ЖИВОТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ, ИЛИ ВНУЦИ ??????????? ТОЛКОВА РУШВЕТИ ВЗИМАТЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ВИ, ЧЕ НЕ ВИЖДАМ ПРОБЛЕМА МЕЖДУ ВАС КОРУМПИРАНИТЕ ЛЕКАРИ, ДА НЕ МОЖЕТЕ ДА СЪБЕРЕТЕ ТЕЗИ 14 МИЛИОНА И ДА СПАСЯВАТЕ ХОРАТА ,А НЕ ДА УМИРАТ КАТО ***. СРАМ ЗА ВСИЧКИ КАТО ВАС, КОЙТО СА ДАЛИ КЛЕТВА ,А ГИ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ПАРИТЕ.
41
0
 
10
 
! Отговори
благун преди 11 години
Онзи ден ми се наложи да викна линейка (в София) - дойде точно след 1 час и 4 минути!!!! Звъняхме на 112 - над 10 пъти и оттам дори си позволяваха да ми затварят телефона!!!!! Пълно безобразие!!!В София има 8 екипа - работещи!!!! Представяте ли си?!! A на паркинга на бърза помощ има свободни над 30 коли - коли, за които няма екипи от доктори!!!!
40
0
 
3
 
! Отговори
112 преди 11 години
до 36-"истината"А къде да бъде установен здравния проблем на човек??? Нали това трябва да стане в здравната система ,там се поставя диагноза!
39
1
 
7
 
! Отговори
Д-р Ох-Боли преди 11 години
Линейките и сега си имат GPS-и. Това, че от 112 не знаят как и не могат да ги използват е друг въпрос. Чиста проба некадърност.Искам си тел 150. :(
38
0
 
6
 
! Отговори
Уха-а-а-а! преди 11 години
'Ба-а-ах тоя софтуер за 14 МИЛИОНА ЛЕВА. На моя телефон конферентната връзка става за почти без пари. Ако ми дадете 14 000 000, 00 лв, ще дойда аз да ви свързвам, ако ще и М-тел да ме дере после със сметката. :)))))
37
0
 
11
 
! Отговори
мен преди 11 години
Не можеш да слагаш цена на човешкия живот. Явно системата не работи и трябва да се оптимизира. Такситата работят с подобна система и не е 14 милиона. Всяка по-голяма фирма може да си го позволи.Всяка ликейка трябва да е с GPS и компютрната система изчислява ноя е най-близо до повикването, автоматично се изпраща адреса на GPSa и най-краткият път се зарежда.Какво му е сложното. Какво са 14 милиона в сравнение с бюджета на МЗ.
36
0
 
16
 
! Отговори
DrDr преди 11 години
Ако всички линейки се отзоваваха на 13-та или 17-та минута - с мед да ги намажеш!Ако обаче ако е ходила у Факултето, щото 40 годишна прабаба се е запекла и си мисли , че умира и тумба от 40-50 роднини е наобиколила екипа с намерение да ги убие с камъни ако доктора не й направи клизма, надали ще дойде и на 130-та минута.А такива обаждания по 100 на ден.
35
1
 
7
 
! Отговори
ЧАТАЛДЖАТА преди 11 години
На това 112,наскоро се пробвах да звъня.Уш ми записаха координатите,и накрая нищо....