На 79 години от този свят си тръгна "Стратега" Лилов

Член на БКП, после лидер на БСП, доайенът на депутатите
20 юли 2013 17:33,
294
На 79 години от този свят си тръгна "Стратега" Лилов
Александър Лилов. Снимка: Булфото

На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов.

Роден е на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин.

Завършил е "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва.

До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП), отговарящ за идеологическата работа. Вторият след Живков.

След отстраняването му от ръководството на БКП специализира във Великобритания. Връща се и става директор на Института за съвременни социални теории.

От януари 1990 до декември 1991 г. Лилов е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-ят извънреден конгрес на партията (до 40 конгрес на партията същата година, когато лидерският пост се заема от Жан Виденов).

Участва и в работата на Кръглата маса. Александър Лилов е българският политик с най-голям стаж като народен представител - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народно събрание до 10 ноември 1989 г.

След тази дата се ползва с прозвището "Стратега". От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико Народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание от листата на БСП.

Автор на много студии и брошури, издадени в чужбина.

Негови са думите: "Комунизъм няма, за да вярвам в него. Още няма комунизъм никъде, но има комунистическа идея, има социалистическа идея, има идеал, който е за това общество. Аз вярвам в него и даже мисля, че ние живеем във време, когато ще бъде преоткрит социализмът – социализмът на сегашната епоха, социализмът на слединдустриалното развитие на човечеството. Аз не познавам друга идея, която да може да конкурира социалистическата идея по хуманност, по справедливост, по грижа за развитието на всеки човек като условие за развитието на всички хора".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
4
 
! Отговори
СС преди 10 години
Тежка му пръст! Нека сега го последват и останалите му "другари". Амин! :)
199
3
 
3
 
! Отговори
коментатор преди 10 години
Още не се е намерило лекарство дето да отърве от гроба червените гадове.Тоя мазник лъжеше като дърт *** ,че няма опасност за народа като гръмна Чернобил,а в същото време имаше заповед да се мери радиацията на почвата и въздуха на всеки час във всички поделения на тогавашната БНА.Само за това трябваше да ги избесят на Бузлуджа мръсниците.
198
6
 
5
 
! Отговори
ГОГО преди 10 години
прочетох всички коментари/99,8/процента го прокълнаха..... не заслужава друго червената смрад. да гние,да гори,да се мъчи в ада.
197
5
 
5
 
! Отговори
ВИНЕТУ ВОЖДОВ преди 10 години
*** червена комунистическа ГАД!!!ДА ГНИЕ В АДА ***!!!
196
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МРАЗЯ ГОправилно. и аз изрснах с тез лъжи.подкрепям те. трябваше да лежи в затвора заедно с другите комунисти.но мина време иповечето забравиха за тез ***.сега техните деца ни управлияват. не мога да кажа лека му пръст....да му тежи толкова колкото е скръбта на българския народ.
195
9
 
5
 
! Отговори
ТатоСталин преди 10 години
Отиват си велики българи,а остават *** като Костов,турци като Доган,Кушлуков и Желев,*** като Борисов и сие и България по англо-саксонските интереси умира.Слава на РУСИЯ.
194
2
 
7
 
! Отговори
смях! преди 10 години
Стратег от село нам си кое си нам си къде си, професор по партийност,идеолог на БКП. той решил, че МОЕТО общество е за идеята на Людмилининия баща. Да е питал моя баща?Станал директор на инситута по съвременни и социални теории след 89г.след специализация във Великобритания. Но комент.
193
3
 
18
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Нека Българският Бог да го съди,защото Българите не можахме.Един активен борец по малко Амин.
192
2
 
8
 
! Отговори
Александър преди 10 години
"От този свят си тръгна"... , а те и той вярваха ли в друг ?
191
13
 
14
 
! Отговори
не само преди 10 години
А кога ще пукне Костов - *** разпродал държавата , ами Бойко мутрата ,и Цецо лъжецо да не забравя ????????Малки злобни душички ,и вие ще *** един ден ,само че никой няма да разбере че сте си отишли от този свят, защото приживе сте нищо ,и с нищо няма да бъдете запомнени !Дано Господ ви върне всички клетви, както на вас ,така и на децата ви !!
190
11
 
20
 
! Отговори
BG преди 10 години
Призовавам всички негови останали съпартийци да последват примера му !
189
14
 
20
 
! Отговори
охобохо преди 10 години
Тежка му пръст! Бог да (не)го прости!Този ден е за празник.
188
3
 
18
 
! Отговори
пп преди 10 години
Защо изтрихте думите на Висоцки. Какво по ярко доказателство че нищо не се е променило.Едно време такива `стратези` не му позволяваха да пее, а сегашните го трият.
187
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво , време му бе и на тая гадина , сега да пукнат и другите стратези на прехода и да си станем нормална държава.
186
9
 
6
 
! Отговори
До Икономист преди 10 години
Сам си противоречиш, точно социалистите станаха баш капиталисти и то е ясно защо. А че хората ровят по кофите 20 години по-късно - е съжалявам, ама не са им социалистите виновни, а неморалните българи, които са 80-90% от населението ни, като почнеш от селския кмет, съдии, лекари, та стигнеш до Президента. Някога имаше една система - хората живееха в нея. Днес има друга система - пак трябва да живееш в нея. КАКВИ ще са качествата на хората в тази система е важно,а не каква е била системата.
185
8
 
27
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Не се чудете защо коментарите са злобни. От такива стратези българина рови по кофите. Оставете носталгията по Държавния социализъм, хубаво или лошо то вече не може да се върне. Изтекла вода мелница не върти. Лилов, Луканов и всички около тях са стратезите предприятията да се раздадат на верни другари. Ето го резултата. От комунист-социалист , не става капиталист.
184
7
 
25
 
! Отговори
detelina преди 10 години
АБЕ ,НЕ ЗНАМ ДАЛИ БЕШЕ СТРАТЕГ,АМА ТОЙ И ОГНЯН ДОЙНОВ СА ВИНОВНИ ЗА СЕГАШНОТО НИ ПОЛОЖЕНИЕ,ДРУГ Е ВЪПРОСА ,ЧЕ НАРОДА 23ГОДИНИ МЪЛЧИ КАТО РОБИ!РОБСКИ НАРОД СМЕ-ТОВА Е!500ГОДИНИ,ТУРСКО,И 200ГОДИНИ ВИЗАНТИИСКО РОБСТВО-ПРОСТО ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА!
183
17
 
11
 
! Отговори
Много тъпаци повече преди 10 години
Катови чета простите коментари, направоми се реве за вас. Българинът е и си остава ***, злобен егоист, такива са фактите. Един човек си е отишъл - бог да го ***, се казваи. След 20 години реформации - държавата пак прилича на *** и за това не ви е виновен Лилов. Още толкова години преход и готово - ще се изравнят нещата по години с соца.
182
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички социалисти да го последват по бързо АМИН
181
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Стратега" Лилов??? Вацлав Хавел и Балцерович може да са "Стратези", ама тоя си беше чист ***! Аз като гледам къде са Чехия и Полша, спрямо това, "КЪДЕ СМЕ НИЕ???" и си мисля... *** ти СТРъТЕГИЯТА!!!

Спонсорирани публикации