"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
ГЕРБ през крив макарон:)
174
9
 
10
 
! Отговори
:) преди 10 години
Понякога западняците се излагат показвайки пълната си политическа неграмотност. 90% са по-заблудени от от съветски комсомолски секретар от 1975. Някой им е казал, че в България хората се борят за "демокрация" и искат да свалят "комунистите" и те са се хванали. Откъде да знаят, че ако не са "комунистите" ще дойдат комунистите-милиционери, които са 1000 пъти по-лоши за страната :)
173
7
 
14
 
! Отговори
Dani преди 10 години
Pink Floyd винаги са проповядвали гражданска и индувидуална, човешка съпротива срещу всяка власт, поради което скрибуцанията и хленчовете на орешарските фенове, че някой си бил платен, за да убие тийнеидйърския им плам, са доста комични:) Няма как хем да си фен на Роджър Уотърс, хем да си фен на правителството, по принцип.
172
1
 
0
 
! Отговори
nikolovm преди 10 години
До Атакистне само глас и г**а
171
2
 
2
 
! Отговори
nikolovm преди 10 години
До АтакистАз гербер няма да ставам но ти май ще трябва да си сменяшимето на юрушутка
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SharkСамо да ти кажа, а и на всеки, който дрънка тези глупости, че във всяка страна, в която спектакълът се изплънява, Роджър Уотърс разучава политическата обстановка и включва някакво конкретно послание в изпълнението си. Паралелно с думата ОСТАВКА, която бе изписана, имаше и надпис 'No fucking way'. И двете са отговори на въпроса, който е част от текста на песен, издадена през 1979 г., а именно, "Майко, трябва ли да се доверявам на правителството?". Невежеството е блаженство.
169
4
 
2
 
! Отговори
nikolovm преди 10 години
До АтакистДепутати тиквата не е крал,те сами бягат от медицинския картон на болен
168
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То този надпис беше предназначен за ***, ама ГЕРБерите сте толкова *** че неможе да асимилирате кога Ви плюват
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 206Че сега музика и музиканти няма - няма. По-добре един такъв пенсионер пред 75 авобуса с беззъби тлъсти баби носещи потрети на ленин.
166
3
 
5
 
! Отговори
иван преди 10 години
До 209 Наистина много жалко, че не виждате по-далеч от носа си!!
165
4
 
9
 
! Отговори
nikolovm преди 10 години
До АтакистТи и болен като сте усетили комунистическия бич, защо им се подлагате на бкп.И къде си завряхте национализма в портфейла на доган и пеевски или там дето слънце не ви огрява.
164
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
до 206 Много си жалък!!
163
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са толкова смешни та чак противни.Домъкнал се някакъв некролог от майната си да им прибере парите а *** От цяла Бг се събрали и се празнят на стадиона от кеф.Все едно да отида на мач между Аякс и Нотингам с отборите от 70-те години на миналият век.Ами то стадиона ще се усмърти на мъртъвци бе ***.......Смешен,по-смешен,*** от село.
162
10
 
17
 
! Отговори
иван преди 10 години
На тъпите комунисти като не им е изгодно и лепват етикета "платен". Съдят по себе си. Не допускат, че за разлика от тях, има хора, които изразяват собствено мнение, а не мнението на партията!!
161
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хубава униформа си беше сложил Роджър.. с кръстосани чукове... кого ли визира..?Хахахахаха.... Сега щели да канят Мадона... да пее по розови пращки...Приликата с действителни лица и събития е случайна.... хахахаххаха
160
13
 
13
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Малките хора имат нужда от големи идоли, Проституиращите боготворят Тиквата и някав динозавър Ъоутърс ли е(пр. бълг. ГолаВода).За останалите има страх от Бога и любов към отечеството!
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До danИ аз така чух по тв7.
158
1
 
9
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Бас ловя че в реформаторския блок и Баста сега скърцат със зъби и умират от яд!Ако се бяха сетили да се нарекът ОСТАВКА победата на изборите щеше да им е сигурна!
157
24
 
10
 
! Отговори
dan преди 10 години
Уотърс е имал в предвид ОСТАВКА на Плевнелиев!
156
8
 
7
 
! Отговори
Истински комунист преди 10 години
Време е веднъж завинаги да се приключи с наглите екскременти, нямащи НИЩО общо със социализма и комунизма ! Очевадно е, че не разбират и/или не им пука от нищо, което на Запад досега щеше да е довело до моментални оставки и масови арести и затвор на "политици", трябва да се действа по тяхния начин - брутално. Народен съд и присъди на площада, конфискация на всичкото им имущество до 10то коляно, ВЕДНАГА, без НИКАКВА милост !

Спонсорирани публикации