Зъболекарите искат още 70 млн. лв. в Бюджет 2014

Пакетът дентални услуги за българите над 18 години – символичен
19
Зъболекарите искат още 70 млн. лв. в Бюджет 2014
Снимка: БулФото-архив

За увеличение на бюджета за дентална помощ със 70 млн. лв. за 2014 г. настояват от Българския зъболекарски съюз.

За тази година бюджетът за дентална помощ в Националната здравноосигурителна каса е 106.5 млн. лв., а от Съюза искат той да бъде 176.5 млн. лв. Предвидените средства за догодина в проекта на НЗОК обаче са 110 млн. лв.

Според организацията това показва "счетоводен подход“ към здравеопазването и незачитане на важността на денталното здраве. Зъболекарите настояват още и за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 г.

В отвореното писмо от Българския зъболекарски съюз посочват, че е задължително да се увеличи обемът на пакета за дентални услуги за лица над 18-годишна възраст. Според организацията той е символичен и абсолютно недостатъчен.

Епидемиологичните данни показват, че в групата 35-44 години хората имат 17 засегнати от кариес зъби, като 8 от тях са лекувани, а 6 са извадени.

Сред 60-годишните и по-възрастните 20 на сто са с напълно обеззъбена горна челюст, 17 на сто - с напълно обеззъбена долна челюст, а тотално обеззъбените са 13 на сто.

Изчисления на зъболекарите сочат, че за въвеждането само на една допълнителна дейност - пломба или екстракция на зъб в пакета за възрастни, са необходими над 35 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 10 години
До АнонименХоди в кварталната поликлинка като не ти се плаща толкова.Не можете ли да разберете разликата между държавно и частно (без да работи със здравна каса)?!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на зъболекарите за какво им са тези милиони като и без това нищо при тях не е с намаление /само така се води/,като почнат едни сметки и ти се объркваш и не можеш да му хванеш края ,така на тях им плаща хем касата ,хем пациента и то на 200%.
15
0
 
1
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
Къртим зъби със тесличка - евтино, бързо и качествено
14
0
 
6
 
! Отговори
nzim преди 10 години
Съгласен съм. За хората с проблемни зъби е много трудно да си лекуват зъбите, имайки предвид, че годишно здравната каса поема един профилактичен преглед и 2 процедури и то частично. Според мен хората трябва да се насърчават да лекуват колкото се може повече зъби, защото от нямане на пари често ставам свидетел на пациенти в зъболекарския кабинет, които вместо да лекуват пулпит, решават да извадят зъба само защото е по-евтино.
13
4
 
3
 
! Отговори
Skorchev преди 10 години
Do sega sam polzval dentist/zabolekarski/uslugi za nad 15-20 hiliadi leva doplashtane,makar che vinagi sam si poddarzal zabite i nikoga ne sam vizdal izdaden kasov bon ot zabolekar.Ne viarvam da ne e zadalzitelno da izdavat kasov bon.Hubavo e da iskat,no triabva i da badat na nivo kato sposobni inteligentni hora
12
4
 
3
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Още да смучат тези некадърници и да вдигат цените ,а след някоя година на хората като окапят зъбите ще правят ченета на телета. За формален уж преглед и изписват пари ,а да не говорим на колко "са направили" така зъбите без даже човека да е ходилна зъболекар.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се премахне касата и плащането на солидарен принцип и държавните субсидии, конкуренцията и гладът ще свалят цените на болници, доктори и зъболекари В ПЪТИ. А качеството ще се повиши МНОГО ПЪТИ.
10
0
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Естествено, че трябва, но има хора, които са здравноосигурени и не могат да си позволят да отидат на зъболекар заради цените. И на лекар не ми се е случвало да отида и да не ми кажат, че нещо не се покривало от здравната каса, и трябва отделно да се плаща. Ами да ги махнат тези осигуровки! За какво са, като нищо не покриват? Не дай си Боже пък от нещо по-сериозно да се разболееш! Хората събират пари да се лекуват с дарения - това не е нормално. А пари, знаем, че има, но не отиват там, където тря
9
5
 
5
 
! Отговори
УК преди 10 години
Ако има как с закон да ги намалят наполвина товае правилното решение.Булгария намаля на полвина а зъболекарите станаха двойно???? По цял ден си чепкат вълната.Нека да отидат извън БГ поне да видят как се работи.Мързеливци че и лакоми!!!!!!
8
5
 
7
 
! Отговори
men преди 10 години
Увеличението на бюджета е в полза на пациента. Ние ще си вземем парите - така или иначе, било от пациента, било от Касата. Но ако държавата в лицето на Касата увеличи своя дял в плащането, то за пациента ще остане по-малка крайна сума за доплащане. Пример - една пломба струва 50 лева. Държавата плаща 15 лева, пациента остава да доплати разликата от 35 лева. Ако бюджета се увеличи, то Касата ще плати 25 лева, а за пациента ще остане да доплати 25 лева.Сега разбрахте ли, Елена?
7
4
 
7
 
! Отговори
men преди 10 години
Навсякъде по света се доплаща и то не малко. Защо смятате, че в България не трябва??
6
2
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
Колко смяташ, че е достатъчно? 6% от минималната заплата е супер нищожна сума ...
5
6
 
4
 
! Отговори
Elena преди 10 години
Не е необходимо да се подкрепя бизнеса им..Всички ние достатъчно си плащаме..Не съм съгласна..
4
2
 
6
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Който ходил на прегледи и мислил, ходил,койте не, да вади тлъстите пачки, т'ва е.Всяка втора е кокона с кичури и парцарли, а *** е неква между-селска канафка.
3
4
 
7
 
! Отговори
е1 преди 10 години
нямам зъбки (заради техни грешки) и не ходя на зъбодери, но цените за българи са им за милионери а услугите за мамуни не маймуни да не ги убиждам животинките...
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМи зависи къде ходиш.В София е блъскано със зъболекари.Ако си избрал/а някоя лъскава обзерватория ще плащаш майка си, има много малки кабинети с честни и съвестни лекари, на 3 пъти по-''Български цени'' ...
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам какво още искат! Може от държавата да не им се плаща, но това, което аз плащам всеки път като отида на зъболекар е много далеч от символичното.

Спонсорирани публикации