Куцо и сакато е влязло в болница, смята шефката на НЗОК

Заради пари изкуствено са завишени хоспитализациите, според Тодорова
Обновена: 7 ное 2013 23:20 | 7 ное 2013 19:41, Веселина Йорданова
50
Куцо и сакато е влязло в болница, смята шефката на НЗОК
Снимка: Булфото, архив

Изкуствено са завишени хоспитализациите и това е проблем за бюджета на НЗОК, заяви управителят на касата Румяна Тодорова пред журналисти в парламента.

Тя присъства на заседанието на бюджетната комисия, на което беше приет бюджетът на институцията за 2014 г. на първо четене.

"За септември месец болниците отчетоха 135 млн. лв. реален разход, от което заплатихме 80%. Сега заявките, които идват от октомври, са за над 150 млн. лева", обясни Тодорова. По думите й търсят се възможности разходите на болниците да се платят на 100%, но най-вероятно останалите 20% ще бъдат дължими до началото на следващата година.

"Куцо и сакато е влязло в болницата, за да е всичко фул, да е задръстено всяко отделение, така че като направят голям разход, 80% вече е една друга цифра", обясни ситуацията шефката на НЗОК.

Тодорова акцентира и на проблема с многото здравни заведения. По думите й оказва се, че Касата не плаща на пациента, а плаща, за да се издържат болниците.

100 000 повече хоспитализации ще има тази година спрямо миналата. По 700 лева цена на клинична пътека, ето ви ги 70 млн. преразход веднага, изчисли Тодорова.

Според доклад на Световната банка от септември, за миналата година 30% от пациентите в България са влезли повече от 2 пъти в болница, а една четвърт от пациентите са били веднъж в една болница и за същото заболяване после във втора. Според управителя на НЗОК това говори, че първата болница не си е свършила работата, но е взела парите.

Според нея трябва пациентът да има идентификатор и да се вижда в реално време в момента, в който влиза в кабинета на лекаря или в болница.

Същевременно председателят на БЛС Цветан Райчинов коментира по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, че още през юли-август идната година може да се очаква дефицит в бюджетите на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куцо и сакато е влязло в болницата... Светотатство! Такъв ЦИНИЗЪМ от медицинско лице е престъпност. Може би хората да постъпват директно в моргите, за да е доволна шефката на порочната организация НЗОК.! Ей, нагла и *** комунистическа твар. НО ГЪК НЕ КАЗВА КАК И КОЛКО ПАРИ ДАВА НА СТОТИЦИТЕ НАВЪДИЛИ СЕ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ ВСЕ СОБСТВЕНОСТ НА БИВШИ ВЛАСТОВИ ВЕЛИЧИЯ.-Но по-добре ПО НЕИН МАНИЕР да и пожелаем нейните най-близки да влизат в болница най-малко с кома.
39
0
 
5
 
! Отговори
Милена преди 10 години
Нарочно не се прави реформата в здравеопазването, защото всички са едни "лапачи"! Всички по веригата печелят от лекарите през фармацевтичните компании, само пациентът е губещ болен и беден! Ето тази система, при която пациентът в България се възприема като ходещ портфейл няма одобрение и няма да има одобрение от повечето хора.
38
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Я, имало топла вода.Ама при БСП и тя ще изчезне.
37
1
 
4
 
! Отговори
не ве преди 10 години
Не веее... Вие не разбирате... Идеята е: всичко куцо и сакато вън от болниците, че белким измрат по бързо... И после няма болни - няма проблем. И знаете ли колко пари ще се спестят така. А то сега кво - от толкоз болни не остават пари за крадене
36
1
 
2
 
! Отговори
fff преди 10 години
Не мога да разбера повечето коментари.. За всички е ясно, че болниците тотално източват здравната каса.. Скъпи консумативи- в пъти над пазарната цена, скъпи лекарства, хоспитализации за щяло и нещяло, а понякога е дори фиктивна, безсмислени операции и изследвания. Официални лекарски заплати от десетки хиляди лева, не на всички разбира се.. Е, как да има пари за мед.сестри и редови лекари, пък пациентите - кой ги мисли..
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Куцо и сакато е влязло в болницата ..."Ми много ясно, другарко Тодорова, здраво и право какво да дири в болница !
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази е поредната малоумница
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТИ КОГО НАРИЧАШ КУЦИ39 Ваксините против грип,са една голяма лъжа,и бизнес за милиарди ,разчитащ на дезинформация и откровена измама! !!Освен това уврежда организма !
32
3
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 10 години
1.5 милиарда са във фискалния резерв,но има една подробност,че последният е на санитарния минимум /по-закон/ и не може да бъде намаляван.Особено с такива големи суми.Става дума за 1/3 от резерва в момента!А причината е пак този,същият Дянков,който сега е лектор в руски университет.А той е там,щото преди тва обиколи няколко американски и никой не го искаше.Ще видим колко ще искара в Русия.Щото и там не "пасат трева".
31
1
 
4
 
! Отговори
ТИ КОГО НАРИЧАШ КУЦИ преди 10 години
Болните и осакатели хора?АМИ АКО И ТИ СТАНЕШ КАТО ТЯХ?А това за ваксините против грип е вярно и в нашия град няма,понеже само 5% се имунизирали.А ТИ ОСИГУРИ ЛИ ВАКСИНИ ЗА ТЕЗИ 5%????И КОЯ СИ ТИ,ДА НЕ СИ ГОСПОД ДА ГИ РЕШАВАШ ТЕЗИ НЕЩА?
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ,ДРУГАРКЕ,ЩОМ СА КУЦИ И САКАТИ,ЗНАЧИ СА БОЛНИ ХОРА И МЯСТОТО ИМ Е ТОЧНО В БОЛНИЦИТЕ.АМИ КЪДЕ ДРУГАДЕ,МОЖЕ БИ В МОРГИТЕ?
29
0
 
5
 
! Отговори
da преди 10 години
AMI VARJETE VSI4KI 4ASTNI LEKARSKI I ZUBOLEKARSKI KABINETI DA SUBIRATE DANATZI....vTORITE PRAVIAT HILIADI NA MESETZ V PE4ALBA...A KAKVO PLA6TAT V DANATZI?OTVORETE SI O4ITE ...DANA4NITE...STIGA STE SPALI
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В аптеките няма противогрипни ваксини ,тъй като здравната касата няма пари и поради слабото търсене решили да не се внасят повече.А КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ,ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА СЪС СЕРИОЗНИ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ?ЗА НАС ЕДНО ЗАРАЗЯВАНЕ С ГРИП И ТЕЖКИТЕ ПОСЛЕДИЦИ СА ФАТАЛНИ И ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ.ИЛИ НИЕ СМЕ СЕ НАЖИВЕЛИ ВЕЧЕ,ПО ДОБРЕ ДА МРЕМ .ЖЕСТОКО Е,НЕ МИСЛИТЕ ЛИ????????
27
2
 
6
 
! Отговори
Марк до 31 преди 10 години
До :)Сумата е във Финансовия резерв!!При нужда може да се върне в НЗОК!!Не знаеш ли този всеобщо известен факт?!?!А Зянков, за сведение, в момента е Ректор на найпрестижната руска икономическа школа!Оцениха го не къде да е, а в любимата на българските русофили "Матушка Рус", затова си траят сега като поср.ни бебета!!! Мухахахахахах
26
0
 
16
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Ами здрави ли да влизат в болницата? :-)
25
2
 
12
 
! Отговори
Хасму преди 10 години
Ами то и на куцото и на сакатото мястото му е в болницата, обаче тая сладка яма с хоспитализацията няма как да я спрете, драги. Частните болници станаха повече от соларните паркове, докторите бачкат за престиж в държавните болници и за пари в частните. Някои за пари и в двете! И реват като убодени мечки ако ги резнат леко. Само преди дни дадох четирицифрена сума, без документ, за операция на сина ми в държавна болница!!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, добър ден !
23
6
 
8
 
! Отговори
:) преди 10 години
А, някой направи ли си труда да изнамери онзи *** ДянкОФФ, за да го пита къде безследно изчезнаха 1 МИЛИАРД и 500 мил.лв. точно от тази болна институция? Не. Че за какво ви е да знаете? Но пък всички от горните етажи знаят да реват пред народа. Че сега ли откриват топлата вода? Преди 3 г. отидох с хрема на лекар, оказа се че трябва да остана за ,,изследвания", точно три дена. Предишното правителство въведоха този начин на лечение, и така си продължава. Да питам ли къде са ми парите? Май..не.
22
2
 
16
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Една година и малко отгоре работех в администрацията на голяма и наричана по старому държавна болница,сега АД. Най-отговорно заявявам,че съм отвратен от лекари,мед.сестри и администрация!Освен дърти интриги,необосновани претенции,лъжи и далавери,друго не видях!Напуснах по собствено желание,омерзен и отново отватен. Сега работя за досто по-малко пари,но се ядосвам с *** по рождение,а не с прикрити такива!Пък и добре,че съм пенсионер и ми дреме на патката!
21
2
 
5
 
! Отговори
or Leika преди 10 години
До една #3само да отбележа, че най-големите далавери са в държавните болници - които бодро прибират и национализират загубите. Военни, св.екатерина, пирогов - няма нужда от примери хайде да не тръгваме по пътя на чавес .....доктор лейка :) (не практикувам в БГ вече)