Животновъди протестират пред Министерството на земеделието

Искат споразумение с министъра
12 ное 2013 14:46, Анисия Иванова
3
Животновъди протестират пред Министерството на земеделието
Министър Димитър Греков, Снимка: Булфото

Десетки животновъди, организирани от Националната асоциация на животновъдите в България, протестират пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те са издигнали плакати с надпис "Оставка" и българския трикольор.

Председателят на Асоциацията Бойко Синапов прочете пред митинга декларация - споразумение от името на общо пет организации в бранша, която ще внесат в МЗХ, предаде БТА.

Настояването им е да бъдат приети от министър Димитър Греков, с когото да подпишат подготвения документ. В него животновъдите настояват за незабавно изплащане на 70 процента от помощите за глава животно с референтен период 2009 г. и на 100 процента помощите по обвързаната схема на производство на края на годината.

От бранша искат още спешно да бъде създаден кризисен щаб с участието на експерти от МЗХ, БАБХ, фонд "Земеделие", Министерство на финансите и представители на бранша за изготвяне на реално изпълним и финансово осигурен план за подпомагане на сектора "животновъдство". В споразумението пише още, че трябва да бъде одобрена финансова рамка за следващия период - 2014 г., от минимум 170 млн. лева - национални и европейски доплащания.

Друго искане на бранша е възстановяване работата на групите в МЗХ, фонд "Земеделие" и асоциациите относно всички негови проблеми като кредитирането и лихвите, акциза на горивата, оземляването, ветеринарномедицинските услуги и други.

Като краен  срок за изработването на решения и удобряване на предложенията им животновъдите посочват 14 работни дни.

Синапов каза, че Националната асоциация на животновъдите не е поканена и няма да участва в насрочения за 13.00 часа днес Консултативен съвет по животновъдство.

Асоциацията ще излъчи контактна група, която да представи декларацията - споразумение на министър Греков с настояване за двустранното й подписване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: протестМЗХЖивотновъди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се върнат парите от братя Галеви, Ахмед Доган (той има най-много, владее една трета от България в различни форми) от Хр. Бисеров, кредитните милионери, банковите фараони и ченгетата, които се покриха в Южна Африка. Лесно е. Само желание трябва.Тогава всички земеделци ще си решат проблемите. И не само те.
2
6
 
16
 
! Отговори
Българе преди 10 години
Аз от моите данъци пари не искам да им давам! Да си направят бизнес стратегия и да печелят!
1
1
 
17
 
! Отговори
_I_ преди 10 години
синапов е ахмак помаков