Всеки желаещ - на легло в болница дори и без нужда

Така лечебните заведения искат да вземат повече пари от НЗОК
Обновена: 26 ное 2013 08:27 | 26 ное 2013 07:10, Камелия Цветанова
25
Всеки желаещ - на легло в болница дори и без нужда
Снимка: Булфото, архив

В болниците в последните дни масово се приемат пациенти, които изобщо не е нужно да бъдат хоспитализирани, пише в „Труд“. Директорите на лечебните заведения са наредили на лекарите да приемат всички желаещи, за да бъде 100% натоварена легловата база. "По този начин, плащайки им 80% от извършената дейност за септември, октомври и ноември, всъщност преведените пари ще се равняват на обичайните 100% за положените грижи", съобщава в интервюто си за изданието д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса.

Затова тя е наредила да започнат масови проверки в болниците в цялата страна.

Още по темата

"Сега" доуточнява: По данни на НЗОК за изминалия месец лечебните заведения са фактурирали над 157 млн. лв., но могат да разчитат на 126 млн. лв., тъй като според договорката с Българския лекарски съюз за октомври и ноември касата ще заплати 80% от дейността на болниците. Останалите пари трябва да се платят до края на януари догодина. Ето защо Националната здравноосигурителна каса ще направи проверка на поисканите от болниците рекордни суми за извършената през октомври дейност. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова ще разпореди масови проверки в болничните заведения още от лятото, чиито резултати ще останат само за служебно ползване на институцията.

"24 часа" коментира, че спешната помощ у нас не е нито достатъчно бърза, нито достатъчно спешна. Остава настрана и въпросът кога за пациента е по-добре да пристигнат по-бързо парамедици, отколкото по-бавно лекари, специалисти по спешна медицина.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за медикамент, който се използва при прицелната терапия на пациентки с рак на гърдата. Става дума за медикамента "Афинитор", който институцията ще покрива от 1 декември 2013 г.,съобщиха от НЗОК. Един месец терапия с него струва около 7000  лв. Доскоро касата не го е финансирала с мотива, че няма достатъчно средства, разяснява "Новинар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
детски лекар преди 10 години
Знаете ли,че някога имаше за децата до 6 години безплатни лекарства.На всяко дете се изписваха лекарства за 10-20 лв.От 25 прегледани и приели такива лекарства само едно се усложняваше и постъпваше в болница.В болница лечението му е около 30 пъти по скъпо.За децата от 6-14 години имаше 25% отстъпка.Децата се лекуваха масово по домовете си и бяха по здрави.Сега положението е плачевно.Около 30% от ромите са неграмотни и не смееш дори да им изпишеш лекарства защото не знаеш как ще ги дават!
23
0
 
0
 
! Отговори
do Драганов 21 преди 10 години
Хубавото е, че поне името си си написал правилно.
22
1
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
Самата система и нормативна уредба принуждава всички по веригата да правят фокуси. За да бъде платен труда, трябва да изпълнят изискванията на пътеката, а те са и за хоспитализация за точно определен период. Болен-неболен, здрав-нездрав ще си изписан на определения ден или ще поне те водят болен доготава. Повечето напускащи преди срока го правят по свое желание. Нормален човек не иска да лежи ненужно дори и минута в нашите болници.
21
1
 
7
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
верно е , болниците яко усвояват кинти по този начин , и мен ме вкараха в болница без нужда но аз им теглих една маина и си трагнах а те ме водили че лежа в болница 5 дни за да 'усвоят''кинти от нзок ,,пална помиярщина
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 17Разбира се, здравеопазването задължително трябва да се управлява от държавата, а не от някаква си съсловна, неправителствена организация Български лекарски съюз, която изопачава законите и благославя здравния рекет най-мръсното престъпление. Все едно да възложиш на вълка да пази овцете. А недоработената министърка се прави на бебче. Какъв държавник е, щом вижда, че системата е объркана, но НЕ ПИПА НИКОГО от бъркащите. Тя над 20 години е действащ лекар, значи е съучастник в геноцида, наречен българско здравеопазване, щом е мълчала, а сега бездеейства.
19
1
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Искам и аз, желаещ съм. Запазвам си единична стая с балдахинено легло, изглед към Витоша, сателитна телевизия, ол инклузив и ако е безплатно - млада медицинска сестра с развратни желания. Сметка няма да плащам, излишни пари нямам. Ще я платите вие, останалите здравно осигурени. :)
18
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Ама тай требва бе,докторите да връват из улиците и кой видат без шапка или кихне некой и айде у болницата-да го дупчат с инжекций та да му доде акълат...а пък моят доктор зе,че ми смени апчетата за главата бе,вика-сега щи пиша ени нови та да ти регулират малко щурутията и си напрай ено кръсче в тефтерат.Викам му-докторе що *** отметна тамка бе,да *** не пращаш и мене в болницата,пък той вика-не бе,още на пет-шес кат теб кат им напиша тез апчета и ша *** пратат от аптеката на искурзиа в Барсилона бе
17
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ПО-ДОБРЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ВЗЕМЕ В СВОИ РЪЦЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЛНИЦИТЕ.СЪГЛАСЕН СЪМ ДА ПЛАЩАМ 8% ЛИЧНА ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА ВНОСКИ,КОИТО ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ПОЕМЕ.РАЗПЛАЩАНИЯТА СЪС БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ИЗВЪРШВА САМО ОТ ДЪРЖАВАТА И БЮДЖЕТА,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ,КАТО НИЩО ВЪВ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА НЕ СТАВА БЕЗ ЗНАНИЕТО И РАЗРЕШЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ.ЗАЩОТО СЕГА ВСЕКИ РАБОТЕЩ ВЪВ МЕДИЦИНСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЕ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ЩЕ-НАДПИСВАТ РАЗНИ ОПЕРАЦИИ,КОИТО ГИ НЯМА НА ЯВЕ.
16
6
 
4
 
! Отговори
миленчо преди 10 години
Мен ме държаха 3 дена за да ми сцепят един цирей на главата.Пък един дядка го приеха в понеделник и му заявиха че чак в петък ще го оперират.Нарочно го правят.
15
1
 
10
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ИМА ХОРА КОИТО НЕ СА ВЛИЗАЛИ ВЪВ БОЛНИЦА НО ИМАТ БОЛНИЧЕН ЛИСТ ,ЧЕ СА БИЛИ ТАМ.
14
4
 
12
 
! Отговори
Комунистът преди 10 години
"Невероятна новина" !!!!....... ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ С ЛЕГЛО В БОЛНИЦА..... ДОРИ И БЕЗ НУЖДА! :) ;) :) ........ То ако , НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ , постъпиш в БЪЛГАРСКА БОЛНИЦА и те "лекуват"?!?! болшинството от сегашните БЪЛГАРСКИ "лекари"..... след проведеното "лечение" леглото в болницата може да се окаже НЕ само нужно.... а направо СПЕШНО !!! :( ... Защото поне 70-80 процента от всички така наречени "лекари" НЕ само са некадърни.... но са и абсолютни "БИЗНЕСМЕНИ-ДАЛАВЕРАДЖИИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ".... :( :( :( !
13
3
 
8
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
Това лято ми правиха операция. Операцията беше такава, че можеха да ме изпишат след няколко часа. Съвсем официално лекаря ми обясни, че "мога да си отида след няколко часа, но трябвало да подпиша, че ще остана в болницата и за следващия ден "
12
2
 
12
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
До спомениИ лъжите трябва да имат мяра. Написаното в 10 е предназначено за млади граждани, които няма как да помнят какво е било. За клеветата срещу лекари и учители не ми се говори. Но чак пък толкова долна и нагла измама - ай, посмали ***. Здравеопазването и образованието (ако изключим идеологизацията на хуманитарните дисциплини) бяха от силните страни на социализма. Сега само мечтаем за такова добро и достъпно здравеопазване, дано успеем да го достигнем отново.
11
5
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
а, иначе безплатната медицинска помощ е хубаво нещо. и безплатната храна е хубаво нещо. и безплатната квартира. ще кажете това не може да стане, е как да не може, отдавна са го измислили хората, нарича се робство. ако не искате робство и свободата ви е скъпа, трябва да се оправяте сами, като възрастни хора, и да си плащате за храната, квартирата и лечението.
10
6
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
касата се правят на тарикати, ама и лекарите тарикати. аз от лекар знам и други работи, технически номера за заобикалане на системата, които са спасили бая народ. аз съм им казвал на лекарите обаче че не са прави и че трябва да оставят пациентите да пукнат (осен ако не са им близки), защото иначе на горните етажи си казват "ето, системата бачка чудесно".
9
15
 
10
 
! Отговори
спомени преди 10 години
Навремето при "Зрелия Социализъм" човек можеше да припадне от чакане пред лекарския кабинет докато вътре лекарите са на раздумка на коняк и фъстъци. Правеше впечатление че като се застуди времето болниците се пълнеха с ***. Казвахме им "*** Хотели". От това време помня че най-корумпирните професии са Лекари и Учители.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20 години реформи в здравеопазването и резултат? Да се въведе индувидуална електронна карта-като дебитните. Така всеки който се осигурява ще има пари които е отделял. Те ще се харчат само тогава когато той е в нужда. Гаранция за злоупотреби ще е ПИН кода му както при банкоматите. Така ще секне кранчето и всеки гражданин ще е защитен. Парите му ще се разходват само тогава когато той прибегне до медицински услуги. Що никой не иска да направи това? За да продължавате да крадете? Я СТИГА!
7
2
 
8
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Въобще не е така. Събрали са се две некомпетентни хубавици, да умуват защо новата методика за 2013г на един слаб министър /Дянкофф/ за заплащане на болничната помощ не работи. Уж ще правят здравна карта, а пак разпределят парите субективно - публична тайна е, че най - много болници на глава от население има в София. По методиката на Дянкофф следва там да се плаща най- малък процент от изработеното и общо като цяло. Кого се опитваме да лъжем? Тая на касата твърди, че болниците са само за Дг-а
6
1
 
14
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ХУНТА ! преди 10 години
При диктатурата на ХУНТАТА всеки може да си прави каквото иска с държавата, защото цари пълен хаос. Всеки краде като изоглавен, докато диктаторите гея и бея са заети да се саморазправят с ГЕРБ. Държавата е на самотек!
5
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 10 години
В същност в болниците без да се доплаща лежат ***.Те са винаги социално слаби.А ако на БЪЛГАРИН/който като поп си плаща всичко/ му се наложи да бъде в болница лежи в ужасна мръсотия, яде болнична помия/храната се готви някъде си и се разсипва в отделенията/.Прав си 4. Ние сме *** държава.Всички правителства водят до непрекъснато увеличаване на ***.А сега и сирийски *** с по 10 чорета.Наистина ни трябва Хитлер-да бъдат намабени поне с 90%