Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme

Направиха и няколко опита да издърпат загражденията пред НС
Обновена: 15 дек 2013 10:47 | 14 дек 2013 19:16, Петя Славова
302
Протестиращи хвърляха факли към парламента в ДАНСwithme
Снимка: Булфото

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Още по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
9
 
10
 
! Отговори
селски глупак преди 10 години
Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешния министър....цитат. Дори и само този факт, ми звучи като проява на Цецо ухото. Уви, желанието за промяна у всички нас, бе яхнато от егото на един български ***: футболист, каратист, шахматист-пожарникар.
153
12
 
14
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
Червената безродна *** най-обича да се кланя пред мумията на Ленин и символа на режима избил до момента над 120 милиона човека. Може ли нормален човек да бъде комунист ? Естествено че не.
152
13
 
14
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
В държави като Англия и Франция няма комунисти и самозабравили се узурпатори като Съргей Местан и пудела Сидер.
151
15
 
10
 
! Отговори
Айде бе преди 10 години
Единствено и само тук е възможно полицията да се държи с агресивните ултраси така все едно са от пансион за благородни девици. Е крайно време е да видиме, че и в Бг-то има полиция ......!!!Кога ще станем европейци и американци!!
150
7
 
20
 
! Отговори
Айде бе преди 10 години
Странна работа - в САЩ, Англия, Франция и прочие демокрации борбата с улични безредици е с водни струи, газ и палки, а у нас пищим с огради...!?!?Днес съм много радостен, защото открих още едно обстоятелство, което прави България уникална държава. Единствено и само тук е възможно някакви индивиди да се блъскат в полицаите, да ги псуват, да ги замерват с пиратки и шишета, да трошат загражденията, да скачат по колите на хората, след което да се оплакват от полицейско насилие. Единствено и само тук е възможно полицията да се държи с агресивните ултраси така все едно са от пансион за благородни
149
15
 
13
 
! Отговори
Соросоид преди 10 години
До кога червената комунистическа *** ще се движи свободно по улиците ? Тя трябва да е в затвора за престъпления срещу човечеството.
148
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преходът към демокрация струва живота на 2 млн. българи. Колко ли ще струва преходът от ЕС към Евразийския съюз...
147
10
 
21
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
До Dnes.bg.1Юмрукът на Сорос, от знамето на студентите е нарисуван от оня чех художник, също евреин, който беше изобразил на една изложба България като турски ***.Не зная тия ***, дето развяват знамето дали са наясно с този факт.Същия Юмрук беше символ и на "революциите" в Либия, а после и в Сирия, отъкдето ни се натресоха маймуните.
146
15
 
17
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Тия стигнаха дъното. Все повече заприличват на шумкарски отряд. Да нападаш човек, който вечеря в ресторант е връх на кретенията.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 169Хиляда хиляди?
144
7
 
8
 
! Отговори
135 преди 10 години
До Киро кофражистаИ аз това искам да питам Тиквата!
143
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам снимката са няколко хиляди, а не стотин
142
7
 
8
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
До КуроландесTи си пълен ***
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Spy files 3 е достъпен смартфона ти и без да си във форум.Договорът за подслушване е сключен преди 2011г с комунистите ,а ГЕРБ са го продължили.Забавно е ,че издънката с телефонен запис се случи именно на Борисов.
140
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Блиц бие този сайт по следене на IP-тата на коментиращите - там си пишат сами коментарите и плюсовете.
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно ще да е от Бистришките Тигри дайте му едно топче на детето и му гледайте сейра :-D
138
8
 
13
 
! Отговори
евпопеец преди 10 години
АнахиЯ, АнахиЯ, АнахиЯ, АнахиЯ, АнахиЯ, АнахиЯ.... и така до краЯ на ДържаватА! оле,оле оле, КрасвцИ РаннобуднИ свършете Я сега!ДовършетЕ на Тиквата РабоТАТАТАТАУРА УРА УРА
137
4
 
5
 
! Отговори
Антигерберунгел преди 10 години
Аааааааа и мен ме блокират бъркаш а же сега би трябвало да съм с френско ip--нали ама най-ми допада Другото хехехееее
136
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сайта е цензуриран от червено-турски маймуни, които полагат голямо старание в следенето на АЙ-Пи адресите на коментиращите.
135
21
 
27
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Като това кюфте Йовчев не може да се справи с вилнещите *** на Боко Мутрата, да направи заявка да му изпратят от Киев два взовада БЕРКУТ и всичко ще стане ОК.Най-после софиянци ще могат да се прибират нормално от работа, и няма да бъдат терориризарани от 20 дрогирани ***.

Спонсорирани публикации