НАП ще проверява Българския хелзинкски комитет

Проверката била заради спор с ВМРО
Обновена: 8 яну 2014 18:31 | 8 яну 2014 18:30, Анисия Иванова
37
НАП ще проверява Българския хелзинкски комитет
Снимка: архив, Reuters

Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от комитета. Това е първият подобен одит на Комитета от основаването му през 1992 г.

Според БХК проверката е свързана със скандал с политическа партия ВМРО през октомври 2013 г., когато Хелзинкският комитет публично сезира главния прокурор за действия на представители на партията.

От комитета уточняват, че стават въпрос за протестно шествие на ВМРО, организирано заради нападението над 20-годишната Виктория от страна на алжирeц в София. По време на шествието зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки призовал за „изчистване на града" от нелегални имигранти, а от словото му ставало ясно, че ако държавата не вземе мерки спрямо бежанците, други хора ще се заемат с тази задача, за да въведат ред.

В резултат прокуратурата образувала досъдебно производство срещу Джамбазки. Производството остава висящо, но от партията се заканили да подадат сигнал до главния прокурор за оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на Джамбазки и на цялата партия, както и сигнал до НАП с искане да се провери кой финансира БХК, обясняват правозащитниците.

"Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз," се казва в позицията на БХК.

От организацията декларират, че ще съдействат на данъчните власти, но и ще настояват да се изяснят причините на настоящата проверка и за това кои други политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години.

"В своята дейност от учредяването си досега БХК не е имал никакви договорни и финансови отношения с ВМРО-БНД, които да биха обосновали техен сигнал до НАП срещу нас. Финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори освен българския закон, който никога не сме нарушавали. БХК е организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и всяка година предоставя финансовите си отчети заедно с копия от одиторските доклади в Министерството на правосъдието", пишат още от организацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: НАПпроверкаВМРОБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
bgsf преди 10 години
До БХК: Бре защо толкова жлъч? Нима не сте готови винаги за проверка? Нима проверката от НАП е обида за Вас? Какво криете? Всички ние подлежим на проверка от НАП а вие не! Така ли? Много сте важни и с този коментар се поставяте над закона! Кокво значение има кой е поискал проверката? Трябва да дадете и отчет поне за последните 3 години кои хора сте защитили и от какво? Влизането в страната в нарушение на закона поражда ли права?
31
0
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Добре, а кога НАП ще започне проверка и на всички "Бисери" в парламента, профсъюзните вождове и т.н. измамници с висок обществен сан??????
30
0
 
9
 
! Отговори
bul преди 10 години
BRAVO,BRAVO VSEKI ZNAE CHE TOZI KOMITET ZASHTITAVA SAMO *** I OKLEVETQVA BYLGARITE
29
0
 
16
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Най-после положителна новина!
28
1
 
8
 
! Отговори
либерал преди 10 години
Всички антитоталитарни граждани, гейове и демократични журналисти, сме дълбоко възмутени от полицейското посегателството над святата институция!
27
1
 
38
 
! Отговори
Цигански Хелз. Ком. преди 10 години
Според тази антибългарска шайка(БХК), с главатариКрадимир Кънев И Магарица фИлиева, хора са само: ***, престъпниците, гейовете и те имат само права, докато нормалните Българи, които не извършват престъпления и спазват законите нямат права а само задължения! Прокуратурата трябва да се заеме с тази банда за системната и антибългарска дейност !
26
1
 
35
 
! Отговори
Мк преди 10 години
Нека да ги проверяват. Много е важно да е ясно откъде идват парите за такива организации. Няма да се учудя ако повечето "донори" са ислямски фондации.
25
5
 
18
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Нека проверяват. А кога ще проверяват Станишев, Гоце, Догана, юруша Сидеров, Васил Божков, Христо Ковачки, Гергов с пловдивскя панаир!?.
24
1
 
29
 
! Отговори
z преди 10 години
знае ли се въопще кои стои зад тази уж гражданска организация, кои ли хиени свличат милиони заради 100% антибългарската си дейност, тия не са за проверка те са за закриване
23
0
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
И къде,точно е този Политически тормоз,има Закони за Данъчни Проверки,или се Страхуват,че ще им изкрт Кирливите ризи на тези Родоотстъпници
22
0
 
48
 
! Отговори
Малчо преди 10 години
Моята пиклива,фирмичка я скъсаха от проверки и актове,всяка година,тия откакто са регистрирани не ги били проверявали,,били честни
21
1
 
43
 
! Отговори
fago преди 10 години
Не само НАП и не само БХК. Всички органи и институции, които имат отношение към националната сигурност , трябва да разнищят по всички направления т.нар. "неправителствени организации", като изяснят най-напред кой ги финансира. От това ще стане ясно и кой им е възложил задачата да разрушават систематично държавата, да развращават нацията и да унищожават систематично нейната култура. И тогава ще стане ясно, че тези "демократични" организации са всъщност агентура на чужди секретни служби.
20
3
 
39
 
! Отговори
морски преди 10 години
Опа.....да проверят и ,,Отворено общество'',и фирмите ,,Котките'' на Бойко Борисов.
19
1
 
49
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
кво да ги проверяват тиа от БХК направо да ги закриват и при бай Ставри да се изповядат.....
18
1
 
58
 
! Отговори
Мей Ли преди 10 години
Не само НАП, прокуратоурата трябва да се самосезира за тези родоотстъпници. Трябва да е напълно ясно , как се финансират тази НПО, да влязат в пандиза да им покажат на място какво означава защита на права! Не случайно много страни ограничиха работата на НПО, но ние сме винаги с обърнат *** и нямаме нищо против да ни клеветят, предават, злепоставят. НПО занимаващи се с екология, НХК, правата на ромите трябва да бъдат гледани под лупа, защото са безкрайно корумпирани и крадливи ***!
17
0
 
28
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
След проверката на тези нека да започнат проверки на всички прокурори,съдии,депутати.За три месеца като оставят нормалните хора ще успеят да свършат и с тях.Направо ще ви се завие свят какви имоти имат с по една държавна заплата,какви разходи правят за обучение на децата си,за екскурзии,автомобили.Дано,дано ама надали.Не им стиска и действат избирателно.А ако ВМРО изка нека да даде сигнал на НАП така както го даде за БХК.
16
1
 
51
 
! Отговори
varg преди 10 години
БХК се занимават само с дела на българофоби съдещи собственната си държава.
15
2
 
47
 
! Отговори
COLONEL K преди 10 години
Няма ли поне един участник във форума,който да защити българомразците ? Какво да бъде наказанието за майкопродавците ?
14
0
 
77
 
! Отговори
машаллах преди 10 години
22 години никой не ги е проверявал - Машаллах
13
3
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези са 100% антибългарски комитет, пфу!