Овчаров прогнозира: Няма да вземат лицензиите на ЕРП-тата

"Това е пиар акция, целяща намирането на виновник"
Обновена: 20 мар 2014 14:27 | 20 мар 2014 11:43, Веселина Йорданова
47
Овчаров прогнозира: Няма да вземат лицензиите на ЕРП-тата
Румен Овчаров. Снимка: архив, БулФото

Бившият енергиен министър Румен Овчаров определи процедурата по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества като пиар акция, целяща „изтупването на чувала” и намирането на виновник.

Той прогнозира пред БНР, че лицензиите няма да бъдат отнети, защото според Закона за енергетиката няма основания за такива действия.

„Крайните снабдители са ЕРП-тата, а общественият доставчик е НЕК. НЕК не плаща и ЕРП-тата очевидно изпадат в тежко състояние и започват да си удържат тези суми”, обясни той и допълни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не си е свършила работата.

Още по темата
„Смешно е да се твърди, че със задълженията към НЕК е застрашена сигурността на страната”, обясни още Овчаров, според когото регулаторът и БЕХ не са направили необходимото за намаляване на недофинансирането на енергийната система.

Според него след изборите за Европейски парламент цената на тока ще се повиши.

"Аз бях против приватизацията на ЕРП-тата. Сега се упражняваме отново, но това е контрапродуктивно. Държава, която иска да се възстанови, няма как да гони инвеститорите. Министърът дава ултиматум и ДКЕВР дава ултиматум. Този орган не е независим, коментира той.

НЕК е в много тежко финансово състояние и част от причините за това са разходите, направени за АЕЦ „Белене”, призна още бившият енергиен министър. Той обаче допълни, че непоследователната и „дори вредната” политика на ГЕРБ е довела до там, че вместо да имаме работещ блок във втора ядрена централа, сега НЕК трябва да плаща задълженията, които е взела за "Белене".

„Няма откъде другаде да ги вземе освен от нас”, допълни Овчаров.

Той обаче беше категоричен, че и сегашните управляващи не правят нищо по-различно от ГЕРБ. „Досега дефицитите се покриваха от заеми от НЕК, с които компанията се разплащаше на своите контрагенти, но вече БЕХ не може да взема повече заеми – взе облигационен заем, както и заеми от дружества, вътре в системата, но сега ресурсът свърши”, коментира той.

Овчаров критикува и действията на енергийния регулатор за намаляване на цената на тока. Той обясни, че е трябвало да бъдат проверени всички присъединени ВЕИ-мощности дали изпълняват задълженията си и дали е спазена процедурата за присъединяването им. Това не беше направено, защото явно има компании, които не бива да бъдат проверявани”, обвини той.

Овчаров припомни и заявена готовност от страна на американските централи да предоговорят условията си, като изтъкна, че и това не е било направено.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tozi e bejanec kradec ot s voden qmbolsko plah i mizernik mijityrka prognil fashaga .
41
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 10 години
Прах в очите на хората за изборите.
40
0
 
3
 
! Отговори
тъпанар преди 10 години
Натряскаха ги ВЕИ-тата от алчност всички да печелят на гърба на народа.Какви ли не енергииимаме във фишовете си ,то не бе зелена,кафява ,синя ,пембена всички цветове на дъгата.Само атомната ни върши работа но ни трябва и еко енергия и от там че се накъкаха да строят и печелят.Лашо няма,ама лошото е че нямаме мярка.
39
0
 
0
 
! Отговори
33 преди 10 години
Мнението на този замаяния не ме интересува изобщо.Да се скрие колкото се може по-бързо.Грозник,мазник,хитрец,с тези малки хитри очички колко ли хора си изиграл,сметкаджиятакъв.Хайде изчезвай.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой *** натряска толкова много ВЕИ-та, та докара до колапс енергийната система. Когато работеха само АЕЦ , ТЕЦ и ВЕЦ проблеми нямаше. Не, че не трябва да се преминава към възобновяеми източници, но с такава скорост ли, на такава цена ли? Не е ли извършено престъпление и не трябва ли прокуратурата да остави кокошкарите и да погне тези унищожители на енергетиката.
37
0
 
3
 
! Отговори
Рени преди 10 години
Тоя понеже е в играта с тока все се обажда без да го пита някой.Много е кахърен какво ще се случи по нататък в енергетиката защото кранчето ако засъхне ще остане на сухо.Големият специалист,благодарение на който сме на този хал.Толкова е смукал, че незнам дали някога някой ще му потърси сметка за източените милиони и далаверите му.Вечните ,,специалисти"Несменяемите,най умните ,най великите ,най най ,по по най......
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ли е важно мнението на този *** ?
35
0
 
2
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Ами този Овчаров колко взе под масата, нали той се управи за цял живот и всички политици са такива като него. Всички се правят на честни а са затънали до шия от мръсотия, кога най-после ще им дойде времето да ги осъдим.
34
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
Моите уважения,но ЕнергоПро и кулите във Варна какво общо имат с Добивът на въглища,АЕЦ,ТЕЦ,ВЕИ.Така де пътят към пандиза за богат човек,не е приятен.Инвестицията в двете кули не топли никого в Абсурдистан нали.Това,че тази година нямаше зима,не значи че догодина няма да има осъзнаите се малко.Със или без ЕРП ток ще има даже може и да е по евтин ако се ревизират ВЕИ,някои произвеждат и през нощта от луната и звездите
33
0
 
5
 
! Отговори
Сравняващ преди 10 години
Абе не знам за държавния и частния монопол,но внашия град за да ме присъединят към държавното Вейкато ми взеха 30лв. а за да ми вържат две жици на електромера ми взеха 850лв. от частното ЕРП и ми дойдоха след месец.А относно изказването на г-н Овчаров че нямало основания в закона за енергетика да им се отнеме лиценза ами кофти ви е закона г-н Овчаров кофти е!И друго вие сте бил в Народното събание защо не предложихте да бъде променен или поне кажете кой не пожела да го промени този закон.
32
1
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Всичко това с НЕК иде да покаже, че държавния монопол е в пъти по-лош от частния монопол. Частния поне може да го глобиш, а държавния само трупа неефективност и загуби и служи за хранилка на ***-чиновници. ЕРП-тата са с дял само 5% в сметките, останалата огромна част от проблема е държавния монопол и *** законодателни, политически решения на чиновници и ДКЕВР. Държавния монопол остава да виси като воденичен камък.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Няма да вземат лицензиите на ЕРП-тата" - те са собственост на чуждестранни "инвеститори", а от шефа си нищо не можеш да вземеш, само можеш да си събуеш гащите.
30
0
 
6
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ преди 10 години
ПРОСТО СЕ ТЪРСЯТ ПАРИ --ЗА ДА СЕ НАЛЕЯТ В НА ПРАКТИКА ФАЛИРАЛАТА НЕК !!!НЕК ---Е ШАПКАТА НА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ !РУХНЕ ЛИ НЕК--РУХВА ЦЯЛАТА ПИРАМИДА И НЕ ПОДЛЕЖИ НА УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ!ЕНЕРГИЙНИЯ МОНОПОЛ--ТЪРСИ ПАРИ ЗА СЪЖИВЯВАНЕ НА СТРУКТУРАТА НА УПРАВЛЕНИЕ!!ПРОСТО ИСКА ДА ИЗТОЧИ ЕРП-тата...ХА,ХА,ХАААААААААААА....КОИТО СА ЧАСТНИ ФИРМИ!ЕТО НЕЩО---КОЕТО НАМА ДА СЕ СЛУЧИ!!!"ВЗИМАНЕТО НА ЛИЦЕНЗИ".....Е САМО ЗА ПАРЛАМА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ..ХА,ХА,ХААААА.
29
0
 
7
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Р.Овч. за пореден път коментира?Явно се гласи да се връща в управлението: пардон в лапачката.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** , разобличени сте , елементарни предизборни трикове......Р.Овч връщай парите , Моника също
27
0
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
А погледни какво е "останало тук в държавата" от съществуващите държавни дружества-Пощи, НЕК, БДЖ, ВМЗ, Топлофикация (уф, добре че са малко, да живей Костов)- неефективност, загуби, тотална липса на фокус върху клиент и пазар - това са едни чиновнически хранилки. Атака използват тези *** тези изключително за най-слабо интелигентните хора от матрЯла, за да ги зарибяват с прости послания, които нямат нищо общо с това, как действа света и бизнеса, особено сега 21 век.
26
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Да не би и ти да си шестокласник с това наивно мислене? Какви пари отивали навън, пък пенсии, пък незнамкво. Пари отиват само от разпределение на дивидент и плащане на чужд доставчик. То по тая логика парите за вносни телевизори, коли, самолети и какво ли не (всичко що е внос) дай да ги спрем да не отивали навън!? Голяма каша ти е в главата (ти да не си от Атака?), предполагам бизнес никога не си виждал, камо ли финансов отчет, няма как да ти обясня, че трябва да почнем от 1-ви клас.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста точен коментар на Овчаров. Мошенник, но никога не е бил глупав. Зарежете тия Веита и соларни панели, за момента е динствената реална и евтина енергия е ядрената другото са глупости. Като затворим останалите блокове на АЕЦ ще го разберем, но ще е късно.
24
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
То по тази логика и технополис, и вестникарските будки, и дилърите на коли, и бабите на пазара, и въобще всички бизнеси - всички се целят в клиенти и техните пари. Това е съвсем нормално за всеки бизнес, а ти имаш доста наивно мислене и понятие въобще за бизнес - да не си някой пъпчив шестокласник, че толкова по детски ги виждаш нещата? Бизнеса дава стоки/услуги на клиентите и им взема паричките, как иначе да стане?
23
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Виж сега, всеки бизнес, ВСЕКИ, продава на клиенти и взема пари от тях,няма как без клиентските пари. Въпроса е, че цените на ЕРП (на входа и изхода) са регулирани, затова и техните инвестиции са в пряка правопропорционална връзка с цената на тока. Ако направят инвестиция 10 млрд., приходите им са ограничени от регулатора (чрез цената на тока) и няма как да си ги върнат. Затова инвестициите са във формулата за цената. Всеки бизнес има за цел възвръщаемост.