Прогноза: Русия ще спре газа за Европа за седмици

Проф. Пук: До мащабни военни действия няма да се стигне
1 май 2014 20:32,
183
Прогноза: Русия ще спре газа за Европа за седмици
Снимка: Bulgaria On Air

"В краткосрочен план Русия ще спре газовите доставки за Европа и това ще бъде проблем", прогнозира пред Bulgaria On Air проф. Йонас Пук, ръководител на Департамента по енергийна политика във Виенския университет по бизнес и икономика.

Според него подобна ситуация няма да продължи дълго. Най-вероятно ще траеvняколко седмици, но ще причини големи проблеми на Централна и Източна Европа, смята проф. Пук.

„Ние имаме енергийни резерви, благодарение на програмата на ЕС за енергийна сигурност, която за всяка страна е различна. Не можем да живеем постоянно без руския газ - затова Русия определено влияе върху ЕС и икономическата ситуация. Но от друга страна, и Русия не може без доставките си към Европа, защото ще загубят много пари – милиарди, и то за съвсем кратко време. Така че има някакъв баланс. Не е в техен интерес да спират газовите доставки или пък ние да спрем газовите доставки от Русия“, коментира още професорът.

Неговата прогноза е, че до мащабни военни действия, в които да бъдат въвлечени други страни, няма да се стигне.

Вижтe повече във видеото на Bulgaria On Air.

Цялото интервю ще бъде излъчено и в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова в събота – 3 май, от 18 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S tova familno ime profesora si e zhiv tashak v Rusiia.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123:1.Симпатичен си ми.2.В БГ език има препинателни знаци.3.За жалост няма да ни оставят да решаваме сами съдбата си и е най -добре да се ориентираме към тези,които ни вредят най-малко.4.БСП не са ми симпатични,защото идеята им за"геополитическо равновесие" т.е. да се оставим всички да ни мачкат е пагубна за България.5.Когато си слаб ,жизнено важно е да си хитър,а не сервилен.
102
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
128 Тулски газта НЕ , тя не е от такова значение за икономикта им , но ПЕТРОЛА , петрола ако падне пада и Путин.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
123 съгласен съм но и не трябва да забравяме че винаги ще има несправедливости защото така е устроена играта.
100
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
126 В ужасно голяма грешка си мой човек , по принцип всяка една страна може да се затвори и да живее без връзка с околния свят но на каква цена виж Северна Корея , а на времето и Албания е била така , Куба до някъде , Афганистан на талибаните , естетвено че могат да оцелеят руснаците и сами , НО ДАЛИ ЩЕ ИСКАТ .А Европа не я мисли тя е достатъчно можеща и ще се справи и без руските суровини , много по важно е къде са технологиите , науката .
99
1
 
29
 
! Отговори
РПК 7/62 преди 10 години
Споко!Дори Русия да ни спре газта ,място за паника няма -президента е насреща.С кораби ,самолети и на камили ще достави газ от Катар,Йемен,Луната,Саудитска Арабия и Марс!Повече трябва да му имате доверие-по телевизията го казаха, а БТВ да не би да лъже?
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мечтая си за времето,когато ще има само електрически автомобили,хората ще са по-здрави и по-мъдри и това можеше да се случва днес,ако някакви интоксикирани от власт и пари мозъци не противопоставяха хората едни на други.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 119не ми харесва двойния аршин с които се мерят нещата не съм и мислил за помощ от някои но защо ги подкрепяха защото си гонеха свои интереси аз лично съм сугласен да се вдигнеме и да го разплетеме тоя така наречен гордиев възел не ми и трябват данайски дарове дори и да останат 1 милион българи но да останат тези които заслужават без значение дали между тях ще съм и аз или не но само с действие ще се решат нещата така трябва да стане без чужда помощ
96
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще спре тя, нали ако не продават петрол и газ на Европа ще умрат от глад.
95
2
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
98 Той е американски празника , нали знаеш
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
116 човек никой не може да ти помогне ако не си помогнеш сам. Разбираш ли че сега е 2014 година а не 1989. Просто няма как някой да дойде и да разплете тая купчина от конци. Така са обвързали всичко че няма мърдане дори се съмнявам че след още едно поколение нещата ще се оправят. Просто вече е насаден погрешен начин на мислене в хората и са ни превърнали в жертви на системата.
93
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
95 само се успокой , знам че няма да се разберем с теб , така че продължавай в същия дух до второто пришествие или втория залп на Аврора .
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 113 Съгласен съм но защо новите ни съюзници ги нямяше никакви и не деистваха като сега при украйна ние нямяме съюзници никъде брат рзбираш ли
91
6
 
3
 
! Отговори
АБЕ , КРЕТЕН.... преди 10 години
....НАЛИ ЗИМАТА -КАТО ТИ СТЕГНЕ СТУДА , ЛА"""ОТО....ЩЕ ПОЧНЕШ ДА МИСЛИШ ,КАТО НОРМАЛНИТЕ ХОРА В ЕВРОПА!Вече се налага единна енергийна цена на горивата в Европа!СЛЕД НЯКОЙ И ДРУГ МЕСЕЦ---ТОВА ЩЕ Е ФАКТ!НАЛИ ТАКА СИ МИСЛЕХТЕ И С МЕСОТО ,ПРЕДИ ВРЕМЕ ..?ПОСЛЕ КЛЕКНАХТЕ ...И ПОЧНАХТЕ ДА КУПУВАТЕ САМО ОТ ЕВРОПА МЕСО!!!ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ГАЗТА!НЕМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ ,БАКЕ...ХА,ХА,ХААААААААА....
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 104."" Никаква демокрация не е а червен комунистически терор и силна зависимост.""Които се подкрепя от демократична Америка защо ми е интересно
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
108 не е важно какво ти говорят а какво става в действителност. "По делата ще ги познаете" !БКП видя че СССР ще се разпадне и за да не изгуби властта в България реши да мине на задна линия като си създаде "опозиция" в лицето на СДС (съюз на държавна сигурност). Създадоха си мафия и милионери изнесоха парите разбиха църквата (не че е необходима). Разбиха заводите и разграбиха каквото може само и единствено хората да се отвратят от демокрацията и да си кажат "я по добре да си върнеме комунистите"
88
12
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
107 наистина те съжалявам , толкова те е зомбирала путиновата пропаганда , ти да не си купуваш и вестник Работническо дело , днес дадоха по телевизията че излизал , някаква изкуфела история . Това с чешмата направо бие в десятката , знам го хаххахахахахахахаах
87
2
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
Don't worry boddy they will no stop the propan butan for EU
86
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Москве, Санкт-Петербурге и других городах Российской Федерации сегодня состоялись многочисленные акции в поддержку Украины и против вооруженной агрессии, которую Кремль оказывает относительно Украинского государства.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен104 Чакай малко бе последните 25 години нали е демокрация ние сме избрали европеиски път на развитие приеха ни в НАТО Америка са ни съюзници имат бази у нас какви 70 години те гонят бе човек какви комунисти та те измреха или ти просто си ляляш и са изведнъж комунисти ни виновни ЯАмерика са ни съюзници па те не харесват *** абе не те разбирам ей манипулаторче ...