Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите

Горанов не се консултирал, преди да отсече, че средства няма
Обновена: 14 ное 2014 15:41 | 14 ное 2014 15:40, Веселина Йорданова
84
Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Все още има надежда пенсионерите да получат коледни добавки. Даде я вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР, след като по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов „отряза“ възрастните хора пред Нова телевизия.

Още по темата
Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, отсече Калфин и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали такива ще бъдат дадени.

Калфин коментира думите на Горанов така: „Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор“.

Вицепремиерът уточни, че се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите, и призна, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние.

Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават, допълни той. Също толкова категоричен беше и Владислав Горанов сутринта, който напомни, че момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Все пак финансовият министър обеща такива, но догодина и с условието през 2015-а да се съберат всички планирани в бюджета средства.

Калфин заяви още, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и те са свързани с изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка.

„С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, увери вицепремиерът.

За следващата година Калфин ще търси възможности да се запазят и увеличат социалните плащания, включително свързаните с енергийното подпомагане.

За да работят социалните асистенти и след първи януари, ще се търсят както европари, така и национален ресурс.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър и посочи, че въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява икономиката.

По отношение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд вицепремиерът отбеляза, че не може повишаването й постоянно да се отлага, но ще се обсъжда отлагане с още една година. По закон, след като предишните управляващи "замразиха" ръста, от 1 януари възрастта за пенсиониране трябва да се повиши с 4 месеца.

Калфин подчерта, че иска цялостна пенсионна реформа, а не промени "на парче".

В началото на следващата седмица ще бъдат обявени и имената на заместниците на социалния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте коледни надбавки на депутатите, те и без това си увеличиха заплатите със 142 лева. Дайте и на така наречените бежанци. Българските пенсионери кучета ги яли.
40
1
 
24
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Пенсионер съм с 45 години трудав стаж. Най- редовно ми е отдържано от заработката 12 процента ДОО.Събрани4те пари при 5% лихва правят точно 100 хиляди лева. До сега съм получил като пенсия 35 хиляди. Питам ви господин калфин къди са останалити мои ***, та ме лъжеш ,че нямало пари за боноси.Ако изпратя при вас Митю Ганев,той ще намери парите и още как.
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ma vie niama li da mrete veche be 26 god vi tarpim.i
38
0
 
24
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Унизителното не е в това, че няма да има коледни добавки за пенсионерите.Унизително и гавра е, че същите т.н. "народни избраници", много от които са некадърници и хора без морал и възпитание, разполагат с държавните пари като със свои собствени. Които си позволяват екстри, несъответстващи на стандарта на живот на обикновените РАБОТЕЩИ хора.От тяхната си трибуна произнасят присъди и се разпореждат с парите на народа, който ги е избрал, но в техните очи е нищожество.Цинизъм и подигравка.
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора събуждайте се да изритаме всички партии и да установим нови правила. Правосъдие и професионалисти на власт!!!!Нечленували в никакви партии.Стягайте се да ги мятаме.
36
25
 
1
 
! Отговори
Клецан Кольо преди 9 години
И защо да им дават на старците? С какво са заслужили?По цял ден бездействат,реват и умирисват автобусите. По една тояга на всеки и в трудови лагери. Мойте дърти винаги като се върна им праскам шамарите профилактично. А не бачкат квото сам им казал и са в старчески дом.
35
0
 
16
 
! Отговори
info. преди 9 години
Дано ги откриете под някоя тротоарна плочка!!
34
0
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Новите стари айдуци търсят пари за пенсии?!Нека търсенето започне сега,и то от КТБ,Дянков,Боко,и други знайни и незнайни герои на тихия фронт.Дръжте се другари!След четири години пак ще ви натъпкаме в парламентО,а дотогава дерзайте-има още много за скубане.
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ ГИ ТЪРСИШ БЕ КАЛФА? КАЖИ НИ И НА НАС КЪДЕ ДА ГИ ТЪРСИМЕ. ЩОТО НА МУТРЕТАТА ИМ БАЧКАМЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ВСЕ ПАРИ НЯМАЛИ. А ПЪК СИ КУПУВАТ ЯХТИЧКИ ДЖИПЧЕТА МЕЗОНЕТЧАТА. ПО ТРИ ПЪТИ В ГОДИНАТА ХОДЯТ НА КАРИБИТЕ. А ИНАЧЕ БИЛИ БЕДНИ КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ. ОБАЧЕ ТЕХНИТЕ ХОРИЦА БЕЗ ДА БАЧКАТ СЕ ВОДЯТ НА РАБОТА И ИМ ДАВАТ ХИЛЯДАРКИ ПОД МАСАТА. А ГИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТКА. ТА ЗА ПЕНСИИ ЕДИН ПО ДЕБЕЛ. ДА ВИ ИМАМ ДЪРЖАВАТА КАЛФААААА!!!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А,за нови коли на хрантутниците пари има.Калфин става смешен,като вярва,че герберите ще се консултират по някакви въпроси с другите партньори.
31
18
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Мачкай Буда комунистите! Ти си десен!
30
2
 
24
 
! Отговори
АААА преди 9 години
АБЕ МИКОВ МИНАЛАТА ГОДИНА НАМЕРИ ПАРИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ И УВЕЛИЧИ И ТО ЗДРАВО ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ,НО КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА НАРОДА ВСЕ ПАРИ НЯМА....И ГО ТРЪБИТЕ ТОВА МЕСЕЦИ НАРЕД...А ЗА ДЕПУТАТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТОЛКОВА НАВОДНЕНИЕ И БЕДСТВИЯ ,ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА ЗА НАРОДА СЕ НАМЕРИХА ПАРИ....НАГЛЕЦИ !
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По отношение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд вицепремиерът отбеляза, че не може повишаването й постоянно да се отлага," A трябва ли винаги само на трета категория труд да се увеличава възрастта? Не стига, че техните пенсии са и по - малки от останалите категории.
28
0
 
26
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
АБЕ АКО Е ЗА ВАС ЩЕ ГИ НАМЕРИТЕ ПАРИТЕ ЩЕ СИ УВЕЛИЧИТЕ ПАРИТЕ И НИКОЙ ДАЖЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ , АМА СЕГА АКО И ДАДЕТЕ ПО 5 ЛЕВА ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТЕ КОЛКО МНОГО УСИЛИЯ СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА НАРОДА.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин,защо се хвана с тая работа като едни добавки не можеш да договориш?
26
0
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Разбрах че мамка му на пеевски взела само от лихви 50 милиона лв.Така писаха по вестниците.Проверете от къде ги има и ето ви коледни надбавки.Нали другарю Калфин
25
24
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Какво ти е виновен милионера. Ти си си виновен че си бедняк. "Аз ще си лежа и някой друг трябва да ми плаща" Алооо демокрация, капитализъм мойто дете. Който бачка ще яде, който не да си стяга багажа да се маха в "хубавата" чужбина. Търтеи не ни трябват. Тука никой не му се бачка, а като заминат на чужбина на мият *** бачкат по 16 часа. Ей заради това няма да се оправим. Всеки чака наготово.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дигнат вноските за фонд Пенсии на работещите и готово. Ама ся повечето ще ревнат нали хаха. Откъде мислите че трява да дойдат пари-или от кредити или от вноски. Аре избирайте.
23
0
 
24
 
! Отговори
наивен преди 9 години
И за какво се теглят милиарди заеми и се актуализират бюджети като пак няма пари? Пак старата Борисо-Дянкова песен на нов глас.И докога Партията смята, че фокусите с изборите ще минават?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Snitch bitches go in ditches.