Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите

Горанов не се консултирал, преди да отсече, че средства няма
Обновена: 14 ное 2014 15:41 | 14 ное 2014 15:40, Веселина Йорданова
84
Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Все още има надежда пенсионерите да получат коледни добавки. Даде я вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР, след като по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов „отряза“ възрастните хора пред Нова телевизия.

Още по темата
Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, отсече Калфин и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали такива ще бъдат дадени.

Калфин коментира думите на Горанов така: „Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор“.

Вицепремиерът уточни, че се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите, и призна, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние.

Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават, допълни той. Също толкова категоричен беше и Владислав Горанов сутринта, който напомни, че момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Все пак финансовият министър обеща такива, но догодина и с условието през 2015-а да се съберат всички планирани в бюджета средства.

Калфин заяви още, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и те са свързани с изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка.

„С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, увери вицепремиерът.

За следващата година Калфин ще търси възможности да се запазят и увеличат социалните плащания, включително свързаните с енергийното подпомагане.

За да работят социалните асистенти и след първи януари, ще се търсят както европари, така и национален ресурс.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър и посочи, че въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява икономиката.

По отношение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд вицепремиерът отбеляза, че не може повишаването й постоянно да се отлага, но ще се обсъжда отлагане с още една година. По закон, след като предишните управляващи "замразиха" ръста, от 1 януари възрастта за пенсиониране трябва да се повиши с 4 месеца.

Калфин подчерта, че иска цялостна пенсионна реформа, а не промени "на парче".

В началото на следващата седмица ще бъдат обявени и имената на заместниците на социалния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кирокакто направи Миков при Орешарски. вдигнаха си заплатите с по 300 лв. без да им мигне окото ,че народа бедства че Мизия,Варна и още десетки селища потънаха под вода, къщите изчезнаха и народа бедстваше. Нямам думи за наглостта на всички управляващи. Само Пиночет можеше да се справи с такива наглеци !? АКУЛИ НЕНАОСИТНИ !л
60
0
 
10
 
! Отговори
Киро преди 9 години
АБЕ АКО Е ЗА ВАС ЩЕ ГИ НАМЕРИТЕ ПАРИТЕ ЩЕ СИ УВЕЛИЧИТЕ ПАРИТЕ И НИКОЙ ДАЖЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ , АМА СЕГА АКО И ДАДЕТЕ ПО 5 ЛЕВА ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТЕ КОЛКО МНОГО УСИЛИЯ СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА НАРОДА.
59
0
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 9 години
Калфин,кой от двамата лъже-Стига с тая демагогия-НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ТЕБ-САМО БАЛЪЦИТЕ ВИ ВЯРВАТ-НАЛИ СИ ПЪЛНИТЕ ТЪРБУСИТЕ С ПАРИ,ЛЪЖИТЕ ВИ СА САМО АКТУАЛНИ-Каквото каже БОЙКО ТОВА СТАВА-ГОРАНОВ Е ЕДИН СТАТИСТ,ПОСЛУШЕН, И НИЩО НЕ ЗАВИСИ И ОТ НЕГО-ТАКЪВ ТЪРТЕЙ Е И ТОЙ-САМО ПАЧКИТЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ-ОТВРАТ
58
0
 
7
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Ето откъде др. Калфин ще намери 80 млн лв за Коледните добавки към пенсионерите . Като се знае, че пенсионерите у нас са около 2 млн , то за всеки от тях ще има по 40 лв Коледна добавка . Разбира се , че кукловодите на дс от кръга 'монтерей' , които имат максимални пенсии, НЕ трябва да получават Коледни добавки към пенсиите си ! А и те едва ли преживяват само от пенсиите си ...
57
0
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Ако Гоце наистина не е имал 80 млн лв в КТБ, както пишеха медиите на Доган и мамин Делянчо, то какво му пречи на Гоце да ги осъди за 80 млн лв по сега действащия закон, ако всичко това по негов адрес е клевета ? Тъкмо ще се намерят 80 млн лв за Коледни добавки към пенсиите на пенсионерите ... А сигурно ли че, че Гоце не е имал 80 млн лв в КТБ ?Хайде тогава , Гоце, осъди Доган и мамин Делянчо за клевета за сумата от 80 млн лв и след това тези пари ги дари за пенсионерите ! Нали казваше , че си бил социален ?Ето откъде др. Калфин ще намери 80 млн лв за Коледните добавки към пенсионерите
56
1
 
5
 
! Отговори
Sos преди 9 години
ИЗБРАХТЕ МЪРЛЯЧИ И ***,ГМЕЖ...ТАКА ВИ СЕ ПАДА.ДОБАВКИ?ЗАБРАВЕТЕ,ЧАКА ВИ УМИРАЧКА С ТИЯ ПЕТ "ПАРТИИ" В "КОАЛИЦИЯ" ЗА КОКАЛА.
55
1
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Калфата подписа смъртната присъда на абв ,герб и реформаторите
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, продажник , предател, кариерист .....КАЛФА
53
3
 
13
 
! Отговори
Чикаго 100% преди 9 години
Милиардите на простака ББ са достатъчни за военно-полицейски пенсионен фонд. След отпадане на силовите пенсионери /чл. 69/, които разхищават 2/3 от парите за пенсии, хората с осигуровки могат да вземат 3 пъти по-големи пенсии.
52
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ех, как невинно казват -"Търсим пари". Абе неуважаеми политици-бизнесмени СПРЕТЕ да крадете и пари ще има!Просто престанете да ограбвате собствената си държава и народ.Тогава ще има пари и без да ги търсите! Или ги търсите да ги "усвоите"
51
0
 
17
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Па а дано ги намерите тея пари.... Щото ние вече сме поготвили паветата и коловете!!! Няма да ви изтраем много дълго още!!!!!
50
0
 
16
 
! Отговори
87 преди 9 години
*** ЖАДНА ЗА ВЛАСТ
49
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ЩОМ ЩЕ УВЕЛИЧАВАШ ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ БЪДИ ПРОКЛЕТ !
48
3
 
9
 
! Отговори
mathur преди 9 години
В сараите има мноооого пари......ОТКРАДНАТИ....и никой не ги търси.
47
2
 
13
 
! Отговори
junks преди 9 години
кАЛФИН НЯМА НУЖДА ДА ТЪРСИШ ЗАЩОТО И ДА НАМЕРИШ ГОРАНОВ ЩЕ ТИ ГИ ПРИБЕРЕ
46
0
 
20
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Много е просто парите вместо за TV канал в народното събрание да се раздадат на пенсионерите.
45
5
 
2
 
! Отговори
BKP ole преди 9 години
Mislq, che ako pita drugarite si Premqnov, Ovcharov, Bokov, Lupi i Ovcharov ili drugite BKP banditi, moje i da se namerqt malko troshici za elektrorata im.....
44
1
 
17
 
! Отговори
Сега ясно ли ви е? преди 9 години
Хората ще кажат: "Не десните, а социалистите мислят за обикновения човек!"Ако им дадат пак по 4.50 лв, ще се каже: "Ето, комунистът се пребори за бедните!"Така ще е, след като Костов разсипа СДС, направи си партийка, после събраха в РБ и сложиха на министерски постове кого ли не!Горанов, ако беше природно по-интелигентен, щеше да се усети какво да приказва в интервю, след като сюрпризираха народа, че ще теглят нов заем. Но той е едно охранено, самодоволно, дипломирано да не казвам какво...
43
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
КАЛФИН,ВЧЕРА НАМЕРИХ ДВА ЛЕВА. ЕДИНИЯТ Е ЗА МЕН , А ДРУГИЯТ КЪДЕ ДА ТИ ГО ПАТЯ???
42
0
 
19
 
! Отговори
коко пирник преди 9 години
Докато се шугавите да търсите пари за коледни добавки, гледайте ние да не ви намерим с тоягите!А на писателите в сайта -само с писането ще си останете!