Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите

Горанов не се консултирал, преди да отсече, че средства няма
Обновена: 14 ное 2014 15:41 | 14 ное 2014 15:40, Веселина Йорданова
84
Калфин настоя: Още търсим пари за коледни добавки за пенсионерите
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Все още има надежда пенсионерите да получат коледни добавки. Даде я вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР, след като по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов „отряза“ възрастните хора пред Нова телевизия.

Още по темата
Все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите, отсече Калфин и допълни, че следващата седмица ще стане ясно окончателно дали такива ще бъдат дадени.

Калфин коментира думите на Горанов така: „Финансовият министър за мое голямо съжаление го каза, без да сме се консултирали. Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор“.

Вицепремиерът уточни, че се водят разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите, и призна, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние.

Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават, допълни той. Също толкова категоричен беше и Владислав Горанов сутринта, който напомни, че момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Все пак финансовият министър обеща такива, но догодина и с условието през 2015-а да се съберат всички планирани в бюджета средства.

Калфин заяви още, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и те са свързани с изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания.

По думите му, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Калфин обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно и ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка.

„С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т.нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, увери вицепремиерът.

За следващата година Калфин ще търси възможности да се запазят и увеличат социалните плащания, включително свързаните с енергийното подпомагане.

За да работят социалните асистенти и след първи януари, ще се търсят както европари, така и национален ресурс.

Пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, категоричен бе социалният министър и посочи, че въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. За него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, защото с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява икономиката.

По отношение на възрастта за пенсиониране при трета категория труд вицепремиерът отбеляза, че не може повишаването й постоянно да се отлага, но ще се обсъжда отлагане с още една година. По закон, след като предишните управляващи "замразиха" ръста, от 1 януари възрастта за пенсиониране трябва да се повиши с 4 месеца.

Калфин подчерта, че иска цялостна пенсионна реформа, а не промени "на парче".

В началото на следващата седмица ще бъдат обявени и имената на заместниците на социалния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
плоският данък, другарки и другари, е разковничето на мнооооооооооооооого проблеми. Но вие не искате да решавате проблемите, освен ако не са ваши лични - джобни, банкови , милиардови
20
0
 
24
 
! Отговори
ее преди 9 години
Няма какво да ги търсиш , мини през митниците сабалем рано и си готов ,даже и за 13 пенсия ще има .
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коалицията вече почна да се кара!!!!Един да реши от РБ, ПФ и АБВ да отиде в опозиция и това е края на Борисовия втори незавършен мандат!
18
1
 
25
 
! Отговори
naco преди 9 години
СТИГА бе другарю Калфин,СТИГА Сте се ГАВРИЛИ,ЛЪГАЛИ нашите БАЩИ и МАЙКИ! Не си ли взехте ПОУКА? Не Ви ли УЗРЯХА мозъците? Или само си сменихте името?
17
0
 
24
 
! Отговори
Забавно преди 9 години
Абе Калфин,къде се набута между шамарите!Мислех те за по-умен,ама и теб много те блазни властта!Сега ако можеш да се пребориш с тая пасмена наречена ГЕРБ ,ще те призная и на следващите избори ще гласувам за АБВ и с преференциален вот заб.Хайде почвайте играта на котка и мишка ,а пък ние да се забавляваме!!!!!!!!!!!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко, къде е диска на Меркел. Номер 066,нали знаеш кое име е написано?
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питайте доктора на Боко, как излекува неговото повишено кръвно налягане. Поради стотиците часове в небето.Боко не е фен на летенето. Просто ползваше директна линия КТБ-Офшорна зона. Мосад да проследи вип самолета, къде е казал. Опа, забравих. Повече от половината маршрути въобще не са протоколирани. Няма банкови транзакции, няма протоколи за маршрути. Професионална мутра и физкултурник сринаха цяла държава.
14
0
 
22
 
! Отговори
дядо ви Хараламби преди 9 години
Добавки ли! Даже може и декемврийската пенсия да отиде за депутатите! Те винаги са заслужили, нали се грижат вече 25години за народа.
13
3
 
25
 
! Отговори
До Калфин преди 9 години
Всички богаташи с активи над 1 млн лв да внесат специални новогодишни данъци общо в размер такъв,че всички пенсионери да могат да получат по 50 лв за Коледа.Нали са уж все вярващи я християни,я мюсюлмани,все с обич към ближния...
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко и Ц.Ухото с една бележка и сакове окрадаха милиони от КТБ. Мосад щяли да ги разследват. Дрънци. Парите са взети в сакове без да има транзакции. После *** ги хващай. Лекарят на Боко може да потвърди общата диагноза за Боко и Цв. Цв.-болест причинена от високо кръвно налягане. Стотици часове във вип самолета ,за да може милиард да бъде изнесен във офшорки. Питайте лекаря, проверете болестите на Боко и Ц. Ухото. Гласувайте на избори. До тогава ще мизерствате под управлението на МАФИЯТА(БГ).
11
0
 
15
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
КЪДЕ ГИ ТЪРСИТЕ ТЕЗИ ПАРИ ???ДА ДОЙДА И АЗ ТАМ, ДА СИ ПОТЪРСЯ МАЛКО ПАРИЧКИ И КОЛКОТО НАМЕРЯ (ОТКРАДНА) ВСИЧКИТЕ ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМА...
10
2
 
21
 
! Отговори
господ всичко вижда преди 9 години
Дано това правителство в най-скоро време се провали
9
3
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Тъпите българи гласували за герб, реформаторите и абв ,дано да ги затрият избранниците им от лицето на земята.
8
1
 
19
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Скъпи ГЕРбели нека ви светна нещо, нека ви дветна нещо пари има просто вашите хора не ги дават!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионерите ще получат за Коледа по един колан с повече дупки. А гласуването трябва непремвенно да стане задължително, за да си заслужат пенсионерите коланите. По желание, коланите могат да се заменят за въжета или туба с бензин. Въпрос на гледна точка. Свободата на избора е върховният закон на демокрацията.
6
3
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Калфин парите да не са като камъните от нивата че ще ги "търсиш".
5
2
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Не лъжи, Калфин! Финансовият *** вече се "изходи" по въпроса и колкото и да се правиш на загрижен, номерът ти няма да мине! Какъв ляв представител в управлението си, като още от първия ден заговори за това как да работим, докато умрем! Вие сте срам за държавата! Вместо да се мисли как да се отворят нови работни места, как да се използват пустеещите ресурси на държавата и да се осигурят работещи хора, вие мислете как да цоцате от нас, без да можем да се възползваме от полагащата ни се пенсия
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глад и мизерия за всички вас - негласували ***.
3
1
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Брей каква снимка сте му турнали на Калфин - прилича на граф Дракула.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де тези министри не обсъждат ли предварително каква информация да казват преди да започнат да препускат по теливизионни студия и печатни издания за да дават изявления.Напоследък все едно чета разбойническо дело или гледам канал 1 от 80те.Постояно се говори за първият или за неговите подчинени коакво казали къде ходили и т.н.