Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Танев да поразвесели новинарите и мащабната евро аудитория с коментари за ен-броя на полуграмотните и ментално полуразвитите двукраки, но иначе високотитуловани пишман творци на наукоподобие и реален битпазар в т.нар.научна йерархия в БГ. А позите по пътя на извисяването на пишманите и пишманките са познати от древността.
127
2
 
30
 
! Отговори
Даси преди 9 години
Срам ме е от този министър.
126
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този още ли е министър.А,Радан Кънев вече изгуби доверието ми.
125
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ..То на времето един президент от Пловдив до толкова се вживя да се бори със старото и старите идиалогеми, че предложи да се откажем от кирилицата и да въведем латинската азбука.
124
1
 
5
 
! Отговори
Папата преди 9 години
До ..Точно заради подобни слово блудства ,като вашите /коментар 156/, папата каза , че дясното е болно от ,,екзистенциална шизофрения и обяви ,,клеветата за равносилна на хладнокръвно убийство.
123
3
 
9
 
! Отговори
.. преди 9 години
Колкото и да е учил човек, може да е специалист,но да е тотално неподготвен за обществен пост,както в случая.Какво печелим с това да окепазим комунистическите псевдо-учени - само още разочарование и усещане за липса на ролеви модели. Вместо да разрушаваме сегашните, да наложим нови - тези които са истински учени, а не верни по партийна линия. И тогава новите портрети ще заменят старите - това е краят на този процес на "разбиване на догмите". Министърът за съжаление е пропуснал същественото.
122
0
 
22
 
! Отговори
gtf преди 9 години
е няма такава наглост, Танев да ти е** **** **** * ***** ** *** * ** ***** ** * **** ** ** ****. .... извинявай
121
0
 
22
 
! Отговори
Уикипедия преди 9 години
Михаил Василиевич Ломоносов (на руски: Михаи́л Васи́льевич Ломоно́сов) е руски учен, енциклопедист и писател, представител на класицизма.Ломоносов е роден в село Денисовка (което по-късно се преименува на село Ломоносово) на 8 ноември 1711 (нов стил 19 ноември 1711) г.Той е професор по химия (1745) в Петербургската академия на науките, Шведската академия на науките (1760), почетен член на Болонската академия на науките (1746).Открива закона за запазване на масата при химични реакции, постулира закона за запазване на енергията (1748) и развива оригинални схващания за
120
0
 
16
 
! Отговори
.. преди 9 години
Какво като е основател на центъра за еврейски изследвания в СУ? Ако говори с категории "тези","онези" се вижда че не е хуманист, а живее в 19ти век и етно-центризма.Радан го защитава само от кумова срама, и дано да му е казал да си гледа реформата, вместо да "разбива догмите" пред децата. Догмите не ги разбива министъра за един ден, а ги разбиват учителите. Разбивайте догмите сред учителите, децата ги оставете на тях. Ефектът ще е по-голям и ще ви запомнят с нещо освен "разбиващи" изявления.
119
0
 
9
 
! Отговори
кифли преди 9 години
До до 111Споделям мнението Ви и се радвам, че има и разумни коментари, но за лауреатите не съм съгласен и давам пример с Обама и Горбачов
118
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калинките са патент на герберите. Този е колорадски бръмбър на деформаторите.
117
0
 
10
 
! Отговори
БГ преди 9 години
до 108: ги е охарактеризирал ... : Те са толкова високо, че думите на това нищожество няма как да се стигнат то тях.
116
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой, кой тури този *** се пита, кой, кой?
115
1
 
30
 
! Отговори
борислав преди 9 години
Направих си труда да прочета успехите на Великия Танев-няма такива.Кариерата му е описана от 1993г-2000г.Говорил 4 езика,ама дали може да чете и пише на тях не става известно.Завършил социология .Нищо значимо в живота и работата му.Да но да го сменят.
114
1
 
38
 
! Отговори
борислав преди 9 години
Простичък човечец.Да наблегне на бахура и осмянката. и край трапа да покани Радан за да разчупят приетите клишета.Само да спомена- Кюри е нобелист,а Ломоносов е учен с голям принос в химията и астрономията.Та този ***/министъра/ е хубаво да си подаде оставка и да си ходи в "махалата".
113
0
 
28
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Какво ти извинение бе *** скапан??????Шута в *** и да те няма да те такатовам в канцеларската мишка ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
112
34
 
3
 
! Отговори
кифли преди 9 години
И какво толкова е казал професора ? Че Мария и Пиер Кюри са недооценени, на учениците да учат английски и да не забравят България никога. Ако в това виждате нещо скандално, вие сте пълни *** и си гледайте бигбрадър, планета фолк и турски сериали !
111
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давайте платени!!! Никое мнение различно от това което са ви казали не трябва да бъде оставено да съществува!!! Сигурно като се приберете вечер в къщи продължавате да ръсите отрова...навик
110
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свеж е, да, определено е на някакви стимуланти.
109
25
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Свеж е професорът, не виждам защо е трябвало да се извинява. :)