Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
29
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Боко пак ги е сбрал от кол и въже! Дано не забъркат някаква катострофална калинкова каша
107
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно световно неизвестно нищожество е на снимката, станало по случайност министър. Явно се чувства защитен и окрилен от еврейската шапчица, за да си позволява такива простотии. Радан и той същия ***!
106
0
 
5
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
... тяхната идеология, а не на постиженията им.
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
131, а защо според теб другарят Танев е прав и е казал истината? Явно си добре запознат с живота на Ломоносов и семейство Кюри, сподели с нас своята осветляваща мъдрост! Моля те...!!!!
104
1
 
16
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
Не е прав, защото въпросния Кюри не е "никой" в науката. На "никой" не се дава Нобелова награда. Също така "никой" не се споменава в списъка на Айнщайн до Рузвелт.Разбира се, причината у нас името на точно този Кюри да е на почит вероятно е такава, каквато г-н Танев изтъква, но това не е причина да се омаловажават постиженията му. Да се приписва всичко на това, че човека е имал такива възгледи, е точно това в което анти-комунистите обвиняват комунистите - че третират останалите на базата на .
103
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърът си позволи да се държи леко фриволно и доста близко до учениците и нестандартно. Всичко беше в рамките на нормалното. Просто в интернет вече всеки може да пише - и платени и глупави и ненормални. Почти никой не е гледал видеото, но всеки има мнение. Това е трагедията на нашето време - да се говори, да се говори и пак да се говори. Всеки който е влязъл 2 пъти в интернет решава, че знае всичко за всички. Мнението е като *** - всеки си го има.
102
0
 
4
 
! Отговори
ДО 111 преди 9 години
КАЖИ ТИ НА ЦЯЛАТА АУДИТОРИЯ ЗАЩО ТАНЕВ Е ПРАВ? БЪДИ НЕГОВ ГЛАС!
101
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е, че когато човек каже разни истини в България, после трябва да се извинява. Жалко и тъжно е да се наблюдава реакцията на простия човек, който се е превърнал в *** на "медийните сензации" , без да се опитва да помисли със собствената си глава. Няма нито една неистина в неговите думи, но нали е "*** политик", което автоматично означава, че трябва да се "плюе" срещу него, вместо да се отвори някоя книга за да се потвърдят изказванията му.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половинчатите работи не будят уважение. Виж ако беше събрал кураж да ревне, че не Ленин а Сорос е измислил кирилицата хахаха, щеше да се запомни за дълго. Сега...като ще е гарга да е рошава..
99
1
 
2
 
! Отговори
Дясното преди 9 години
Представете си , че на стената са закачени портретите на Жан Жак Русо и Адам Смит, бащиците и боговете на дясното мислене.Каква би била импровизацията на министър.Децата са възпитани , не задават въпроса защо и двамата са аморални , безбожно аморални , а само го попитат , дали ли са един залък хляб на някое дете , или са мародери като всички имащи дясно мислене.А не дай си Боже , учителите да са ги образовали и са им казали , какви научни са им постиженията , като и двамата считат науката за аморална.
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИН ДРУГ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕДИ ВРЕМЕ ЗАМЕНИ ОСМАНСКОТО 500 ГОДИШНО РОБСТВО С ТЕРМИНА ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ, ДА НЕ ДРАЗНИМ СЪСЕДИТЕ!!!! А ЕДНА ДАМА ЗА 15.000 ЕВРО, НАРЕЧЕ БАТАШКОТО КЛАНЕ СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНО!!!! ИМА ЕДНА ДУМА ЗА ПОДОБНИ ЛИЧНОСТИ! ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПО ЛОГИКАТА НА ТОЗИ НЕВЕЖА ВРОЯТНО ТРЯБВА ДА СМЯТАМЕ ИСАК НЮТОН ЗА СКУЧАЕЩ ЛЮБИТЕЛ, ПОНЕЖЕ Е ПРОИЗХОЖДАЛ ОТ БОГАТО АНГЛИЙСКО СЕМЕЙСТВО!!!! А СЕМЕЙСТВО КЮРИ СА БИЛИ НАИВНИЦИ И ЛЮБИТЕЛИ НА СИЛНИ УСЕЩАНИЯ, ИГРАЕЩИ СИ СЪС СМЪРТТА! АСЕН ЗЛАТАРОВ МОЖЕ ДА Е БИЛ КОМУНИСТ, НО ВСЕ ОЩЕ ИМА ВУЗ НА НЕГОВО ИМЕ!!! ДАЛИ СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ИМА ВУЗ, НАРЕЧЕН НА ИМЕТО НА ТОДОР ТАНЕВ???!!!!!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименили и двете, лъжата се крепи на невежество
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От извинението следват два извода: Или е безпросветен, или е лъжец.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може като е "оветрял" да се е осъзнал.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 126 Че то най-голямата селяния е по големите градове. Най-много селяни има в София
92
1
 
15
 
! Отговори
PD преди 9 години
Влиза един "важен чичко" в дома на науката и просветата и обяснява на жадните за знание ученици, че всичко това е обикновена лъжа. Не знам какво повече може да направи едни недостоен и глупав човек, но такива трябва да бъдат гонени със шамари от образувателната система. От всички, които въпреки проблемите, са обединени около идеята, че училището е място за знания. Българина е любознателен, но от известно време, нови политически идеологии грубо се намесват в образованието.
91
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно това не е български министър на образованието.Този който предлага децата на ПЪРВО място да залягат на английския език , а на второ на българският не може да бъде български министър. Човек който съветва децата да се пръснат по света не може да бъде българки министър. Не ми интересува даже как квалифицира учениците от комплексар толкова. Но интересно че и Радан Кънев подкрепя напълно министъра следователно подкрепя разпръсването на българите по света . Оставка!!!!!!!
90
0
 
10
 
! Отговори
консерватор преди 9 години
реформатор(според тълковен речник) е човек, който реформира; преобразовател, модернизатор, новатор. кого заблуждават тези, докопали се по случайност до властта и готови на всичко за да я задържат, угаждайки единствено на себе си !!!!!
89
2
 
5
 
! Отговори
ЗА 120 преди 9 години
Ти още малко ще им предложиш на Реформаторите и синагогата да бутнат.