Депутати заседават закрито ще я има ли АЕЦ "Белене"

Причината е напредналото арбитражно дело срещу страната ни
Обновена: 15 яну 2015 17:37 | 15 яну 2015 17:35,
59
Депутати заседават закрито ще я има ли АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Ройтерс

Арбитражното дело, заведено срещу България заради отказа за строителството на АЕЦ „Белене”, е в много напреднала фаза. Предстои първа размяна на писмени защити, което ще се състои на 25 февруари. Втора размяна на защити ще има на 22 май 2015 година.

Още по темата
Това съобщи пред представителите на комисията по енергетика в Народното събрание ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Той участва в дискусиите по внесеното от Волен Сидеров искане за отмяна на правителственото решение за спиране на строителството на втората ни ядрена централа. Коен уведоми депутатите, че заради напредналата фаза на делата адвокатската кантора, която защитава страната ни, е препоръчала да няма публично обсъждане на темата.

Това наложи отмяната на дискусията, която все пак ще бъде проведена, но по време на закрито заседание на комисията.

Малко преди да бъде сложена точка на дебатите по темата депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов посочи, че ще подкрепи предложението на "Атака". Той обясни още, че България е продала първия произведен блок за централата на Русия на загуба - купен е за около 365 млн. долара, а е продаден за 265 млн. долара.

Депутатите не подкрепиха и искането на Волен Сидеров за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че отговорни за отнемане на лицензи са Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ако има нарушения на приватизационния договор.

По тази причина и от Министерството на енергетиката посочват в своето становище, че предложението не е съобразено с нормативната уредба и е неприемливо.

Магдалена Ташева от "Атака" поиска ДКЕВР да даде пълна информация за одитите на трите дружества и подробности по процедурата за отнемане на лиценза им, стартирала през 2013 година. Това искане беше подкрепено от депутатите и председателят на комисията Делян Добрев задължи ДКЕВР в срок до една седмица да представи тази информация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-евтино е вече да се внася ток и да се закрият ВЕИ.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергийната комисия към Народното събрание отхвърли предложението за мораториум върху поскъпването на електро- и топлоенергията, внесено от депутата от Атака Волен Сидеров. Решението беше подкрепено само от представителя на Атака. Против гласуваха 11, а двама се въздържаха.Магдалена Ташева от Атака, която представи законопроекта, обясни, че мотив за предложението са с 50% по-ниските цени на енергоносителите на международните пазари.Прочети още на: dnes.bg/politika/2015/01/15/moratorium-vyrhu-poskypvaneto-na-toka-e-nemislim.251375Прочети още на: dnes.bg/politika/
16
6
 
12
 
! Отговори
Восточни ветар! преди 9 години
Усетиха на къде духа вятъра... 2017г. И Козлодуй отива при СССР.. и така... тотално ги спират... и тока с 300% на гореИ се сещате кво иде... нали
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Кери каза ли какво да правим?
14
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и СДС целяха да съсипят и сринат всичко построено от СССР в България и да направят нови заводи със САЩ и ЕС. Обаче ЕС дават пари само за магистрали и метро, а САЩ не двата нищо или искат много пари като при мариците. Така страната остава с разрушена и ликвидирана икономика най--бедната в ЕС, без армия, образование, пенсии и болници.
13
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не стройте АЕЦ Белене и закрийте АЕЦ Козлодуй и да се отървем веднъж за винаги от ядрената енергетика.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАко не е съда, историята знае и други средства като въстания и войни.
11
15
 
5
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
А. Ново 20.БелеНЕ не се ли спомина бре, другаре?
10
4
 
7
 
! Отговори
До Истината.. преди 9 години
До истината... Пич, пишеш че за бсп гласували неграмотни *** като теб ли имаш в предвид, съдейки по начина по, който си написал своя коментар??? Не е хубаво да критикуваш другите след като, ти си като тях.... Това е причината България да е губеща... Мат'ряла не чини!!!
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата тепърва ще бъде съден за фалита на КТБ, БЕХ, НЕК, Здравна каса, АЕЦ Белене, БДЖ, Кремиковци и Южен поток. Костов също ще бъде съден за съсипването на икономиката, селското стопанство и армията.
8
21
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Пак се омотахме с некакви руснаци, а Волен ще взима решения.Годината не започва добре.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може такива еретични предложения точно когато авера Джим Кери е в София.я се засрамете
6
11
 
27
 
! Отговори
морски преди 9 години
Няма газ,скоро и ток няма да имаме,до това ни доведе некадърното второ вече управление на ГЕРБ!Сега след посещението на Кери ще започнат да копаят и за шистов газ и ще отровят земята за столетия напред.Теглят заем за 12млрд.Кой ще го плаща после!Хора,време е да вземем сопите и да излезем на улицата!
5
7
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До АнонименЮрушистите сте национални предатели!!!Вие крепихте ДПС в управлението на страната!Да живее България!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То това ще вдигне цената на тока
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ,понеже сте вързани у мозъците ето ви идея : Компенсация за прекратен ЮП срещу евентуален арбитраж аец Белене ,не получавате нищо,но и не плащате нищо Капиш?
2
37
 
8
 
! Отговори
Неанонимен преди 9 години
До АнонименДо 1 - Че те Атака са КГБ-исти, както са и ДПС. Долу Русия, слава за САЩ!
1
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Атака.. Смърт на САЩ