Увеличението на минималната заплата ще намали безработните

Калфин: Цели райони в България се издържат на социални помощи
15 яну 2015 13:36, Анисия Иванова
14
Увеличението на минималната заплата ще намали безработните
Ивайло Калфин. Снимка БТА

Увеличението на минималната заплата, което бе прието с Бюджет 2015, ще доведе в дългосрочен план до по-малко хора, които разчитат на живот на социални помощи. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред представители на Главни дирекции "Икономически и финансови въпроси" и "Заетост" на ЕК, цитиран в прессъобщение на социалното министерство. На срещата са присъствали още ръководителят на Представителството на ЕК в София Огнян Златев и съветникът по Икономическо Управление и Европейски Семестър - Аглика Цветанова.

Още по темата
По думите на Калфин в България има цели райони, които се издържат на социални помощи и не са стимулирани да работят, защото до началото на годината нетната минимална работна заплата беше под прага на бедността.

"Трябва да направим всичко възможно да раздвижим икономиката, така че системата да престане да поддържа високо ниво на работещите бедни", е заявил още Калфин.

Според него увеличението на минималната работна заплата е от изключително значение за икономиката на държавата.

Независимо че тази мярка се оценява като известно утежнение от представители на малкия бизнес, замразяването на работната заплата би довело до драматично увеличение на неработещите при един по-широк хоризонт, смята министърът на труда и социалната политика.

Според Ивайло Калфин мерките за поетапно вдигане на работната заплата, която се очаква от началото на 2017 г. да стане 460 лв., се възприемат като стратегически за стимулиране на трудовата активност при трайно незаетите у нас.

Техният брой към момента е 140 000 души и представляват 40,9 на сто от всички регистрирани безработни.

Работещите на минимална работна заплата са 170 000, което е 8 процента от заетите у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВА БЪЛГАРИЯ В КАКВА ЕВРОПА?
10
0
 
3
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Увеличението на минималната заплата ще намали безработните,а не увеличението на майчинските ще повиши ли раждаемостта и ще реши ли демографския проблем на България ?
9
0
 
3
 
! Отговори
от маалата преди 9 години
"Калфин: Цели райони в България се издържат на социални помощи"Най- много социал са зима и нас..... римляните!
8
0
 
5
 
! Отговори
Бисер Благоев преди 9 години
При издръжка на един човек при нашия стандарт от приблизително 600 лв. по данни на синдикатите!Какво се явяват 360 лв.?Социална помощ(явно социалните грижи са приватизирани) или е не регламентирана държавна помощ за кръговете от фирми!
7
1
 
0
 
! Отговори
claud преди 9 години
angelinka markel plashi alemanite s kalfin :-)
6
1
 
11
 
! Отговори
ПЕТЯ РАЕВА преди 9 години
СПОРЕД БИВШИЯ ДЕПУТАТ от ДПС ПЕТЯ РАЕВА НАД 90 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО на СТОЛИПИНОВО,ЖИВЕЕ ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ДЕТСКИА КОЛКО Е СТОЛИПИНОВО ? НАД 100 000 !!!ЗАРАДИ ТЕЗИ ДУМИ РАЕВА ВЕЧЕ НЕ Е ДЕПУТАТ от ДПС
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то докато минималната заплата стане достатъчна за нормален живот ....няма да сме живи...
4
0
 
16
 
! Отговори
?!? преди 9 години
За тези села където всички са с ТЕЛК с Диабет, и Астма искам повторен преглед, Всички родители отишли на гурбет зад граница, а тук са водят многодетни и безработни спиране на помощите. Децата в училищата, ама не само по докъменти, да се махне издръжката на училището по критерии брой деца защото така ги водят в клас а тях ги няма, а като ги няма училището не получава пари и още други ДПС номерца.
3
0
 
22
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Време е да скъсаме с фалшиви мантри от рода на: "Държавата е лош стопанин", "Заплатите ТРЯБВА да са ниски, щото сме в борд", "Криза е". Тези тъпоумни твърдения, смятани от наши "учени" икономисти за Божи заповеди, ни докараха до тази нищета. Видяхме, че частният монопол е по-лош от държавния , че банките у нас си гърмят въпреки борда. А кризата е постоянна в сбърканата ни държава. Едва сега се сетиха, че щом получаваш по-вече, ще харчиш по-вече и това би трябвало да върти икономиката. Ама дали
2
1
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!! НАЛИ УЖ СПОРЕД ЗАКОНА РАБОТОДАТЕЛ НЯМА ПРАВО ДА ТИ ПЛАЩА ПО МАЛКО ОТ МИМИМАЛНАТА ЗАПЛАТА , А ИМА ТАКИВА КАТО ФИРМА З А ОХРАНА "БОС-ИТ ЕООД КОИТО РАБОТИШ ЗА ТЯХ ПО ДОГОВОР ПОДПИСАН М/У РАБОТОДАТЕЛ и РАБОТНИК ЗА МИНИМАЛНА , А СЪЩНОСТ ТИ ПЛАЩАТ С 80-100лв. ПО-МАЛКО ( ПРИ МИНИМАЛНА 340лв. ТИ ПЛАЩАТ 340лв. А ЗА РАЗЛИКАТА СЕ ОБЯСНЯВАТ ,ЧЕ РАЗЛИКАТА БИЛА ЗА ОСИГУРОВКИ
1
0
 
2
 
! Отговори
hilavi преди 9 години
uha, 170 000 bg/tr dushi rabotyat v bg 25 dena po 8 chasa, za da poluchat 170? i da plastat na bg darjava 20%DDS ot tesi pari, kato si gi poharchat da si kupyat benzin po 2 bglv/l, tok po 0.25 bglv/kwh, voda po 0.57 bglv/l, telefonni razgovori za 0.39 bglv/1 minuta, otoplenie s gaz za 1 bglv/l:-) za yadene na hotdog i piene na cocacola ne stava duma - ne ostavat za takiva usa radosti hich bglv