Не природата, а човекът прави бедствията

Климатичните промени са доходоносен бизнес, убеден е климатолог
8 фев 2015 07:43,
50
Не природата, а човекът прави бедствията
Снимка: БТА, архив

В основата на всяко природно бедствие са 2 неща - самата природа и хората, антропогенният фактор. Това коментира пред в. „24 часа” климатологът доц. Георги Рачев.

По думите му твърденията, че природата ни отмъщава, не са коректни, тъй като природата не е човек и не взима съзнателни решения. "Вярно, има валежи, те обаче не са така убийствено големи и екстремни. Това са типични валежи в студеното полугодие в т.нар. топъл сектор на средиземноморски циклон. Това време не е веднъж на 100 години, тук роля изиграха пълните язовири", заяви доц. Рачев.

Доц. Рачев е категоричен, че без разум бедствията ще продължават. Той изтъква, че в продължение на десетилетия 1 млн. българи са на воден режим, половината селища в страната са без канализация, а едва 25-30% от населените места имат пречиствателна станция. „Пак ли е климатът е виновен? Ние замърсяваме природата и, естествено, си получаваме от това, което правим”, обяснява пред всекидневника преподавателят.

Въпреки че от 25 години климатологът участва на конференции, посветени на влиянието но човека върху природата, той е категоричен, че климатичните промени са доходоносен бизнес. „За всичко се плаща - за вода, за ток, за храна, за бензина или дизела в колата... Единственият останал безплатен природен ресурс поне засега е въздухът”, заключава той.

Доц. Рачев коментира и темата за замърсения въздух. „Как да накараме хората, които живеят с 200-300 лв., да минат на газ или на възобновими енергийни източници или пък да санират жилището си, за да пестят енергия”, коментира специалистът.

Климатологът посочва и един положителен пример от 2014 г. по време на наводненията в Сърбия. Тогава бил изпуснат язовир „Железни врата”, като 15 хил. кубически метра вода се влели в река Дунав. „Дунав беше на ръба на преливането, но не преля, защото изпускаха максималния обем, за да може хем да освободят обем за вълната, която се очаква, хем да не причинят наводнение”, припомня доц. Рачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PRIRODATA e tolkova vinovna kolkoto nie i pozvolim -ostanaloto e ot 4oveshka nemarlivost i bezxaberie -kato pribavim i pezpari4ie stava strshno ;xorata v tozi nedoimak ponasat i tezesta na shtetite ot navodnenia
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 37.За сметка на това ликвидирахме стотици предприятия, включително най-големия завод за метали на балканите "Кремиковци". Целия процес на индустриялизация от 50-те до 80-те години беше прекснат.Сега България е една щастлива "пост - индустриялна" държава. Е нямаме си инженери и учени, но пъл имаме Социолози, ПР Експерти, Културни Антрополизи и т.н.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 37.Съжелявам обаче не си прав.Горите в България след 89-та година вследствие на обезлюдяването на странджа и родопите се увеличиха поне с 200 квадратни километра и това са официални данни.
32
0
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
нашите потурковци в парламента да спрат изсичането на горите незабавно
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изсякоха горите, а колите, камионите и МПС в България се увеличиха от 1 милиона през 1989 г. на 6 милиона през 2014 г. и естествено няма гори да пречистват въздуха.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемите с наводненията и сушата, не са от вчера по тези географски ширини. Причините бяха ясни и хората се бяха научили да ги овладяват. Къде отиде това знание, къде се оттече волята на хората да се грижат за природата и за собствения си живот? Всеки път ли ще откриваме топлата вода? Колко трябва да умрат, за даразберем, че не всичко е пари?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изсякохте горите, това е проблемът! Трябва спешно да се започне залесяване!
28
0
 
13
 
! Отговори
комар преди 9 години
Емо Фаса и Миро Мършата изградиха стройна система за изсичането на горите в Бълария.Като завали дъжд се разходете в планината за да видите какви реки от вода се спускат от изсечените горски участъци.
27
0
 
11
 
! Отговори
сова преди 9 години
Не правилно се използва думата язовири. Преди 25 гд. язовири се наричаха тези големи басейни които се експлоатираха от държавата и напоителна система. Всичко друго беше микро язовири които бяха на ТКЗС и се експлоатираха от тях. Всяка година в месец октомври те се изпущаха до нула. Рибата се ловеше изпусткателите почистваха и затваряха.Сега това не се прави заради рибата. Изпускателите не работят разчита се само на преливниците и от там идват бедите.
26
2
 
23
 
! Отговори
Напаст преди 9 години
При капитализмът и демокрацията ,народа идва на власт ,за да изгуби властта над себе си.Най обикновени *** така са задействали дърворезачките , така са превърнали далаверата в разновидност на разума , че представляват напаст и заплаха за природата , за народа , за страната и държавата.
25
0
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
А аз да попитам защо в Аспарухово от *** махала започнаха наводненията,а не от други, с по лошо разположение?
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е земя на богове. Всеки,осмелил да каже истината,е бил охулван,оплюван,смачкван в калта и разпван...
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клишето за изсечените, забележете, незаконно? гори е на Корнелия Нинова. Тя май е от дървената мафия. Защото в България естественият прираст, на горите, е 14 мил.куб.метра годишно, а се изсичат 1.5 милиона, законно? и незаконно. Горите слязоха в селата поради липса на животни и хора, който да премахват соморасляците. Когато земята и какъвто и да е друг "материал" се наситят с течност, вода, последната тръгва по наклона.
22
3
 
24
 
! Отговори
бай груйо преди 9 години
ТЕЗИ ЯЗОВИРИ КОИТО ПРЕЛЯХА СА НАПРАВЕНИ СЪС СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ. НЕ СА НАПРАВЕНИ ДА СЕ РАЗВЪЖДА РИБА В ТЯХ. ЯЗОВИРИТЕ ИМАХА СПЕЦИАЛНИ ОТВОДНИТЕЛНИ КАНАЛИ КОИТО НЕПОЗВОЛЯВАХА ПРЕЛИВАНЕТО ИМ. СИСТЕМНО СЕ ИЗПУСКАХА И СЕ ДЪРЖАХА НА НОРМАЛНО НИВО. САМО ЧЕ ОТ КАКТО МУТРЕТАТА СИ ИМАТ ДЪРЖАВА ВСИЧКО СЕ ОБЪРКА ТОТАЛНО. И ЗА ТОВА СТЕ СИ ВИНОВНИ САМИТЕ ВИЕ. ПЛЕМЕТО КОЕТО ИСКАШЕ ДА Е СлОБОДНО И ДЕмадеКРАТИЧНО. Е СЕГА СТЕ СлОБОДНИ ДА СЕ ДАВИТЕ.
21
2
 
17
 
! Отговори
пепел от рози преди 9 години
Тука всички са експерти по рождение - хидролози, строители, футболисти, политици. И резултатът е налице. Всеки е назначен да върши това, от което не разбира. Единствено знаем, че един милиард ще отиде за пяна и кремаво-жълта минерална мазилка.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз да попитам колко речни корита е почистил господин доцента, колко диги е издигнал?Отоговра е 0 защото българите сме царе на празните приказки ама никакви ни няма на действията.
19
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички расисти един ден ще си го получите, ако бяхме в нормална държава за такива анти-ромски коментари трябваше поне няколко години в затвора да отлежите.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И КАНАЛИЗАЦИЯТА ЛИ ОТКРАДНАХА БЕ МАЙКЯ ИМ!?!?
17
0
 
7
 
! Отговори
Пет преди 9 години
Грешката е моя, 15 000 кубически метра.
16
1
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
А бе то на баир лозе и къща в дере са не праят ама щом вече ги има язовирите навред нивгаж не требе пълни са дръжат и постоенно требе от тех надоле вода да връви та кат завали големия дъжд да име време да са усили точенето преди да са препълне докрай,че инак кат тръгне водата-отърване нема и щом яз ви го думам значи е просто ама ни един от тез арендаторе не изкараха да рече де е блеял или нарочно не го е сторил та да си пази рибата вътре а инак по-големо бедствие от алчен човяк и прос народ-нема