В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!

Тържествено бяха отбелязани 139 години от избухването на Априлското въстание
Обновена: 2 май 2015 07:32 | 1 май 2015 21:20, Красимир Ангелов
199
В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!
Снимка: Булфото, архив

"Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме!”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание.

“Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже, дай ми сила и недей ме оставя сам. Помогни ми в святото начинание и предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина”, заяви още държавният глава в своето слово.

По думите на президента Априлското въстание е самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. “Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза”, посочи Плевнелиев.

"Възрожденският стремеж към самостоятелност, държавност и собствени институции бе вграден в основите на движението занационално освобождение.Този стремеж на апостолите от четвъртиреволюционен окръг ги подтикна да свикат истински български парламент в местността "Оборище", посочи президентът. Той допълни, че първият български парламент е воден от същитепринципи, които почитаме и днес - изборност на делегатите, демократичност и вишегласие.

"Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание на "Оборище", че пътят на националната ни свобода и независимост, преминават през принципите на свобода и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична  Европа, отбеляза Плевнелиев.

Тържествена заря проверка в Панагюрище тази вечер бе кулминация на националните чествания на 139-та година от избухването на Априлското въстание.

На площад "20 април" президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти от асеновградския гарнизон. На историческия площад в Панагюрище с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание.

Пред "Вечният огън" на мемориалния комплекс "Априлци" бе поднесен "Гирляндът на славата" в памет на героите от въстанието. Официални гости на честванията в Панагюрище бяха народни представители, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметове, общественици и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как пък и дума не написахте за речта на панагюрския кмет, един достоен българин, а ни занимавате с това жалко американо-турскопоклонно същество Плевнелиев?!? Егати медията, егати журналистите!!!
64
2
 
0
 
! Отговори
21 век е! преди 8 години
Отбелязването на въстанието по този начин,като някакво велико българско дело е насаждане на комплекси и чувство на малоценност на българската нация.Време е да се престане с този цирк.Имаме нужда от прагматизъм,а не от театралничене с повод и без повод.
63
2
 
0
 
! Отговори
Български геноцид преди 8 години
Не мога да не се учудвам как едно неуспешно въстание,удавено в кръв от османската империя,почернило хиляди невинни българи се оценява така еднозначно,като някакво "велико"българско дело?Бог да прости хилядите избити и поругани българи от онези злочести дни!!!
62
1
 
0
 
! Отговори
ДО ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ преди 8 години
Априлци не са приличали на днешните управници -да, но не са и били такива заамени Русофили като теб, така че заври си русофилията на едно место... честването на е Априлци е само и единствено българско дело. И не с....ри на всяка тема с твойта патология по Русия
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти не сме се пременили, вижте сегашните ни политици колко твърдо застанаха и ... отрекоха арменския геноцид. Срам ме е!
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как точно думата владичество е грешна? Тя не противоречи на факта, че са взимани роби. За визнатийското "робство" просто да не говорим.Въобще, не знам как патриотизмът се разбира само като кръчмарска пара под високо налягане.
59
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 години
Тоя "президент" как пък вито веднаж не можа да си научи репликите наизуст. Спомням си, че и английската баба откри олимпиадата в Лондон без да чете. Много е жалък.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този т.н. президент ако знае колко е смешен и жалък ще се гръмне сам.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление сме си нация от продажници и предатели...вечна памет на загиналите във въстанието
56
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като априлската линия на престъпната глутница другари обрекли ни на радиация на 1 май
55
2
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 8 години
Ако вие от Днес бг. сте истински българи ,поместете речта на кмета на гр. Панагюрище г-н Никола Белишки !
54
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Махнете "словото" на онуй нещо "президента". Словото на кмета беше слово на българин, на мъж!!!"... Няма синоним на турско робство. Всички опити да бъде намерен са национално предателство! Всички понятия като "съвместно съществуване, владичество, присъствие" са поругаване паметта на дедите ни и обида за нас потомците. Робството е робство, въстанието-въстание, кланетата-кланета.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плакатите зад Росенчо са много готини.
52
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 8 години
"Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание на "Оборище", че пътят на националната ни свобода и независимост, преминават през принципите на свобода и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична Европа, отбеляза Плевнелиев.Абе демократична демократична колко да е демократична. И тогава запъдните държави са били на страната на Турция когато се е правили Баташкото клане, както примрено сега са на Страната на Израел за Газа или на арабите за Йемен!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След големите руски успехи, с английска помощ и английски параходи - по заповед на евреина Дизраели - турците прехвърлят огромната армия на Соломон паша. Тя извършва едни от най-големите военни престъпления през тази война. - Стара Загора 1877г.
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина в срамно и жалко да имаш такова природно недоразумение за президент! Жалко е за нас, че позволихме Рапона да ни го монтира и излага и унижава пред света. Двамата с Рапона са миазмата на политиката у нас но те твърдо тласкат България към морална и икономическа разруха. Те лъжат и крадат без да си дават сметка колко са вредни за Бълг.народ, как морално деградират обществото. Знаейки какво правят се обграждат с подлеци и гавази за да спасят жалкото си съществование. А България е изоставена
49
16
 
3
 
! Отговори
Az преди 8 години
Априлското въстание е всичко друго, но не и общобългарско и национално. Един регионален бунт, илюстрация на неспособността на българина да се организира, да действа с общи сили и да има работещ план. Добре че беше използвано от братушките, та не отидоха напразно хилядите жертви.
48
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този *** ще каже ли срещу КОГО сме възтанали? Страхлив продажник! А на 3-ти март не спомена руската армия! Този *** е срам за България!
47
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте го какъв разпасан и отпуснат *** е "главнокомандващия" бе!
46
2
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Най много ме кефят хората в тълпата с транспрантите!