Почина генерал Атанас Семерджиев

Той ръководеше армията ни в продължение на близо 30 години
8 май 2015 14:52,
66
Почина генерал Атанас Семерджиев
Снимка: архив, Булфото

Почина ген. Атанас Семерджиев, дългогодишен началник на Генералния щаб на Българската народна армия в периода 1962 – 1989 г.

След 10 ноември е вътрешен министър в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов.

През периода 1990 - 1992 г. е вицепрезидент. Участва в 7-то Велико народно събрание и е депутат от БСП в 5 редовни парламента.

Генералът е участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война, командир на партизанска бригада.

През август 1990 г. след оставката на Петър Младенов, в резултат на компромисно политическо споразумение между управляващата БСП и опозицията, Атанас Семерджиев е избран за вицепрезидент, като президент става Желю Желев - лидерът на опозиционния Съюз на демократичните сили.

През 1992 година срещу генерал Семерджиев започва дело по обвинения, че в качеството си на вътрешен министър е наредил унищожаване на досиетата на комунистическата Държавна сигурност.

Десет години по-късно Семерджиев е осъден 4 и половина години затвор, но през 2003-та година присъдата е отменена, а през 2006 г. делото окончателно е прекратено.

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
8
 
! Отговори
Тъмно червен преди 9 години
Поклон генерале!
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РЕАЛИСТ--20;Те престъпниците излязоха от редиците на БКП. И след ДЕВЕТИ нямаше престъпност защото хората бяха въспитани от Цар Борис . Имено те построиха всичко в Б--я. Сега ни управляват МЕНТЕТАТА на правешкия хитрец,
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18! Наборната служба отпадна в мандата преди Съсела! Наборни войници имаше до 2002 г.
27
3
 
4
 
! Отговори
до ,,главоворезец� преди 9 години
.....и сетне се насираха по лагерите и ревяха, че са репресирани от Народната власт!
26
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мъртвите или добро или нищо, но все пак тоя беше един нагъл убиец и комунистически престъпник, който приживе получаваше 1600 лв. пенсия, докато наборите му умираха в мизерия с 120 лв. пенсии...
25
11
 
24
 
! Отговори
Ген. Александров преди 9 години
В Царство България на тези Червени-убийци-шумкари-каскетаджии и *** на СССР и Коминтерна , Войската , Жандармерийските "Ловни роти" / дружини / , "Шпицкомандите" и четите на ВМРО им режеха Комунистическите глави и ги излагаха по мегданите / площадите / на Царството за назидание на останалата жива Червена-каскетаджийска *** ....! Жалко, че не изчистиха окончателно Царство България от тази *** .....малко време още трябваше...
24
30
 
11
 
! Отговори
WS777 преди 9 години
Поклон пред светлата му личност!!!! Един от малкото неопетнени, честни и безсребрени хора, патриот и радетел за силна бг армия и държава, истински мъж с достойнство и характер.А не шушумига и слагач. Този човек си отива без да е откраднал или изшмекерувал каквото и да е ... дали можем да посочим някой друг от пребивавалите във властта???
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя като е видял парада оня ден и е умрял от срам!
22
2
 
13
 
! Отговори
сс преди 9 години
по принцип името Атанас означава безсмъртен но явно не е.
21
26
 
7
 
! Отговори
Сбогом генерале преди 9 години
Като военен беше и политик.Като политик беше и военен.Силен човек , силен генерал , повлия се от силните като Джуров в прехода . Можеше да е много по твърд и волеви да влезе в историята като спасител.Но , но , политик и военен трудно се съчетават.Почивай в мир Генерале.
20
12
 
29
 
! Отговори
до реалист преди 9 години
Знаем го и го помним реда - обадиш се и излиташ от работа, влачеше се на зула от заводите, партиен секретар не е имало осъден никога ,а който не слуша , в лагера.А този от снимката никаква ,"партизанска бригада " не е водил, а шепа разбойници, в днешната терминология терористи, които плачкосваха селата и и бягаха от полицията.
19
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
До БЪЛГАРИНМного сте добре с историята! Събитията в Унгария са през 1956 г., а през 1968 г. в Чехословакия! Преди да пишете нещо се консултирайте с чичко Ви Google!!!
18
11
 
30
 
! Отговори
защо преди 9 години
Защо ми изтрихте коментара?! Дано попадне в 4-ти кръг на Дантевия ад, но вместо в казан с олио да бъде с фекалии. Най-после умря едно от най-долните изчадия. Колко живота само е почернил....
17
29
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 9 години
ИСТИНА : Раадващите се ,че комунистите измират не разбраха ли ,че един комуниста като умре се явяват двама престъпници. Забравихте ли какъв ред и сигурност имаше преди "ДЕМОКРАЦИЯТА". Който не знае да пита родителите си и близките си !!!
16
20
 
40
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Каква е тази "Велика Българска Армия" по време на комунизма бе,господа ***!Точно простите комунисти съсипаха умишлено армията! Казармата по онова време беше зле облечена,зле оборудвана,мизерия,глад,кражби,военни извращения,самоубийства,опростачване и криене на информация.Армията е принизена до бригада от безплатни общи работници за срок от 2 години на "великата партия".Това са фактите!
15
7
 
25
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Гошо...ТъпотоОтворко, ти знаеш ли коя година отпадна наборната служба и кой беше премиер тогава ? Ще ти подскажа - наричат го Хамстера или Съсела. А дали е Семерджиев не е бил партийна *** - еми сори, бил е. Достойните БГ офицери бяха натикани в ъгъла след 9.9.1944 и бяха изместени от *** на БКП и Москва. Така че, тия приказки за лека нощ ги разправяй на баба си.
14
25
 
10
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Легендарна фигура. Поклон!
13
11
 
40
 
! Отговори
346 преди 9 години
Един *** по-малко.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БЪЛГАРИНПо-добре го питай по чия заповед унищожи архива на ДС?
11
15
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
Един закъснял въпрос към генерала. Каква работа имахме през 1968 г. в Унгария?