Режат платения отпуск за двете години майчинство?

Работодатели: Да е върху действително отработено време
Обновена: 13 май 2015 14:16 | 13 май 2015 13:54, Веселина Йорданова
144
Режат платения отпуск за двете години майчинство?
Снимка: архив Булфото

Работодателите поискаха майките да нямат право на платен отпуск от два месеца, който се натрупва през двете години майчинство.

"Правото на платен годишен отпуск да възниква само на база на действително отработено време", настоя председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъждат промени в Кодекса на труда. На заседанието, председателствано от социалния министър Ивайло Калфин, дойде и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-рано и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че не е справедливо майките да получават пари от отпуск, тъй като възнагражденията на практика са изработени от колектива.

Сред предлаганите промени в Кодекса на труда, които обсъжда тристранката, са въвеждане на еднодневни трудови договори, работодателят да води трудово досие на работника, гъвкавост на работната време при запазване на 40-часовата работна седмица, неплатен творчески отпуск да се зачита за трудов стаж и др.

Еднодневните договори предизвикаха най-много опасения за нарушения у работодатели и синдикати. Проблем социалните партньори видяха и в гъвкавото работно време.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че се смесват режими, като напомни, че според предложението работници, наети по еднодневен трудов договор, няма да губят право на социална помощ.

Той попита дали ще се стигне до защитена гъвкавост, в зависимост от желанията и нуждите на работника и предупреди, че въвеждането на гъвкаво работно време може да отвори нова врата за злоупотреби, като даде пример с четиричасовия работен ден.

Работодателите пък изразиха опасения, че самите работници ще се опитват да избягват еднодневните договори, за да не загубят все пак някакви социални помощи. Според предложението работник не може да сключва повече от 90-еднодневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве.

"Ако в резултат на плащане на възнаграждение, ще им се намалят социалните помощи, те пак няма да се подписват и ще се гонят по блоковете“, коментира Васил Велев от АИКБ.

Той поиска тези договори да бъдат максимално облекчени и настоя, че не работниците трябва да се задължават да ги отчитат пред Бюрата по труда, а това да прави работодателят.

Велев каза, че АИКБ подкрепя гъвкавото работно време. „Да се отървем от мисленето, че работодателят е враг и цели да създаде проблем за работника от всяка разпоредба“, настоя той.

За синдикатите пък било манипулация, че тази промяна се прави в полза на работника с аргумента за съвместяване на личния и професионалния живот, при положение, че работното време зависи изцяло от работодателя.

Работата на еднодневни договори е осигурителен, а не трудов стаж, подчерта социалният министър Ивайло Калфин. Той се съгласи с опасенията, че еднодневни договори могат да подменят други договори, но изтъкна, че трябва да се създаде възможност тези хора да работят през земеделската кампания. Прогнозите са, че по еднодневни договори ще бъдат заети между 60 000 и 100 000 души през кампанията.

Калфин коментира, че работата и обсъжданията по предложенията продължават, а въвеждането на еднодневните трудови договори ще е експериментално през тази година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
16
 
! Отговори
Той е преди 8 години
По-рано и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че не е справедливо майките да получават пари от отпуск, тъй като възнагражденията на практика са изработени от колектива. Тоя на господ ли се прави,та ще казва,кое е справедливо,или не? Питахте ли "колектива"? Или пак се касае за собствения джоб? Що да дават едни пари,като може и да не се дават, нямам думи...
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОБЯСНЕНИЕ 138Прочети си пак уроците по физика. Цитираш 3-ия закон на Нютон.
126
9
 
17
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименЗА ТОВО ЛИ МАЙКИТЕ ВИСЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН В МОЛОВЕТЕ И ПО КАФЕНЕТАТА?!
125
1
 
30
 
! Отговори
j преди 8 години
В Испания например ако стоиш и си гледаш децата вкъщи, това след 15 години ти осигурява минимална пенсия. Защо? Защото хората го броят за ТРУД, а не за почивка.
124
0
 
28
 
! Отговори
j преди 8 години
До АнонименАбсолютно подкрепям мнението ви. Това е работа и тя не е 2 години, 3 месеца или 5 дни, тя е за цял живот.В ЩАтите е 3 месеца, но след това е на социални помощи, така че да не сравняваме нещата.Там не вярвам някоя жена да работи по 10 часа, плюс домакинстването и да получава мизерни 500 - 700 лева.И най-важното може да е кратко майчинството като времетраене, но само ако има детска градина и места в нея, а не детето ти да се върти на руска рулетка, за да се класира
123
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ майките излизат в 3 месеца неплатена отпуска след като родят.
122
19
 
24
 
! Отговори
една преди 8 години
Не се оплаквайте. България е една от много малкото държави с 2г платено майчинство. Да ви дам пример с много богатата Швейцария. в която майчинството е.....4 месеца. Като си вземеш годишната отпуска, става 5. И не е само Швейцария.
121
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много държа да кажа на хората,които все още не са родители,както и на повечето бащи - да си в майчинство е като да си на работа.Обаче работното време е 24 часа и 7 дни в седмицата.
120
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разни разбирачи все сравняват със Западна Европа И САЩ.Тези хора там някакви полубогове ли са,че все трябва да ги взимаме за пример.Световната здравна организация препоръчва кърменето-най-малко 6 месеца.Как една майка ще кърми и ще ходи на работа?Били осигурили помещение да се "изцежда" като ***.Значи тя ще работи под напрежение и целият стрес после да го предаде на бебето.То затова западняците са такива студенокръвни -рано отделени от майките.Заплата в БГ,с която са си позволя детегледачка?
119
5
 
18
 
! Отговори
charger-co преди 8 години
ами да ..да имаш отпуска докато си в отпуска и държавата да ти я плаща... по-добре разликата да я изплащат като добавка в пари
118
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотално сбърканата ни архаично, робовладелска система на работа трябва да се промени. Какво, като имаме такова дълго майчинство, като жена с раб. време от 9 до 18:00, дори не може да си вземе детето от детска градина. Липсват гъвкавите форми на заетост, работа от вкъщи...но бай Генчо /работодателя/ иска да си му пред очите. Иска количество /изразено в раб. време/, за сметка на качество, резултата е видим. Модела с майчинството е остарял, но работодателите ни не са готови за по-съвременен модел.
117
2
 
46
 
! Отговори
grug преди 8 години
Започват малтретирането още от родилното. Сега ще решат да разделят майката и детето. Докога този кръвен данък. Изедницииии
116
3
 
36
 
! Отговори
до 113 преди 8 години
Аз като им кажа колко са заплатите и майчинството и не само онемяват,ами и ток ги удря.
115
1
 
30
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До Анонимен"Майчинството в САЩ е само три месеца", а хората в САЩ започнаха да каззват "In Europe they know what means vacation", т.е. искат повече отпуск ;-)САЩ е меката на големоносковците и не трябва да се следва като пример! ;-)
114
0
 
32
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Бизнеса не се интересува от есествения приратс. Това е работа на дъжавата. Продължете разсъждението сами... ;-)
113
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това мазно, зализано домуса, май си е повярвало.
112
1
 
24
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
а майчинските закъсняват с 2 месеца постоянно! :) какъв кеф - как живеят истинските хора ?
111
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детските отдавна трябваше да са ти взели, трътло!
110
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчинството в САЩ е само три месеца. Престъпникът Станишев го направи 3 години за да точи пари от държавата с простата си жена Моника!
109
2
 
36
 
! Отговори
майка преди 8 години
Я Домуса да си гледа другите бизнеси и да остави майките намира!!! ***, то детските се чудят как да ни вземат, сега и това което ни се полага, ай сиктир, заради *те всички си патим

Спонсорирани публикации