В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!

За всички работещи вече ще има възраст за пенсиониране
Обновена: 20 май 2015 14:00 | 20 май 2015 11:30, Веселина Йорданова
108
В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!
Снимка: архив, Булфото

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Още по темата

Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор "Сигурност" ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52,10 години, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски се увеличават през 2017 година с 1%, 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ.

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също обаче ще расте, обясни още вицепремиерът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
0
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 8 години
Ето какво се получава ...Към момента хората работещи 2-ра Категория труд се Пенсионират на 57.8г . 100 точки и 40 г. Трудов стаж . Реално ...хората работили в Тази Категория , чакащи Пенсиониране ..ще "гризнат Дървото " .. те трябва да работят още 2,5г ...отново Прецакани - отново се прави всичко възможно ..хората да не Доживеят Пенсия и Парите натрупани в Индивидуалните им Партиди ..Да бъдат Присвоени ...без Значение от Кого .
70
2
 
0
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 8 години
До Анонимен... Стани Военен и ще разбереш .
69
2
 
1
 
! Отговори
8 преди 8 години
До ВЪПРОСЧЕОЩЕ С РАЖДАНЕТО-ЩО ДА СЕ ГУБИ ВРЕВМЕ?!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера, защо лежляците военни, които си бъркат в носа по цял ден трябва да се пенсионират по-рано???
67
3
 
8
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Та,кой каза,че комунизма си бил отишъл?!Плащай осигуровки народе,за да ходиш с памперси на работа/ако някъде те наемат случайно/и ще се пенсионираш при дядо Господ!Лошо Седларов,лошо...
66
5
 
8
 
! Отговори
Хахахахха преди 8 години
Ето така става, като ни управлява втория комунистическо-гелосан ешелон... Ходете пак скачайте по майданите, пардон Батенберг...
65
4
 
28
 
! Отговори
Пфффф преди 8 години
Разбираемо е в една Италия при 87 години СРЕДНА продължителност на живота пенсионирането да е на 65. Тук при средна продъжлителност 69, пенсия на 67. Супер, евала, европейци, демократи!!! Ако 5 века турско робство не успяха да премахнат България, сега за 25, се справиха отлично!!!
64
3
 
8
 
! Отговори
Ни чул,ни видял преди 8 години
Моля изяснете ми какво става с третата категория труд,пардон третата категория хора...
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На сламки да се подпирате изчадия мръсни!!
62
7
 
9
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
До АнонименИ АЗ СЪМ ЗА ПРЕМАХВАНЕ СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ!ТЕ САМИ ДА НАМЕРЯТ НАЧИН ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ!ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИЯ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ С ВИСОК СТАНДАРТ Е 65 И 67 ГОДИНИ,ТАКА ЧЕ СТИГА ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ НА СПОКОЙНИ МЕСТА СТЕ МЕЧТАЛИ РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ И ПОСЛЕ ПАК НА РАБОТА...ПОМИСЛЕТЕ КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ ,АКО СТЕ ДЕЙНИ,КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНО....СТИГА СТЕ ЧАКАЛИ НЯКОЙ ДРУГ ВСЕ ДА ВИ ДАВА-ДАЙТЕ НЕЩО ОТ СЕБЕ СИ ПОДАРЪК,ДА ПОМОГНЕТЕ С НЕЩО....
61
3
 
14
 
! Отговори
Metalic преди 8 години
До ПИРАМИДАНай-смисления коментар! Ние внасяме те ги крадат-тикви,Х юсню, интроверти и т.н. Не трябва никакви данъци да се плащат! Ако закрият държавата над 60% хрантутници ще умрат от ГЛАД! Само некадърнци и крадливи и *** държавни служители в тази държава ;)
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ТЪРТЕИ И НЕКАДЪРНИЦИ ПАК СЕ ОТТЪРВАХА ОТ СПРАВЕДЛИВО ПЕНСИОНИРАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ !
59
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле мале , на *** не им се получава и ще умрат от мъка. Според тях да се пенсионират на 40 години и с пенсия минимум 2 000 лв. Да ама не. Това е началото . Един *** въпрос , с какво един КАТ-аджия е заслужил пенсия . С въпроса ко ша праим сеа.. ли. Айде чао.
58
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работникАбе пич,дали съм дебелосерко или не,не си ти и подобни на тебе,които ще кажете!Само да те питам,аз ли съм ти избирал професията,ти сам или някой друг? А случайно ***,да са ти попречили да станеш мениджър например,да печелиш колкото си искаш,преуспяваш предприемач,а не работник? Изглежда толкова ти е капацитета,а той изобщо не е толкова голям,че и дебелосерко да станеш!
57
5
 
22
 
! Отговори
ПИРАМИДА преди 8 години
НОИ е пирамида;Пенсионната система е пирамида.България е вече фалирала държава.За какво ни е изобщо да внясяме при тази ДЕМОГРАФИЯ? Застаряващо население и 22% безраборни младежи, които са в трудоспособна възраст но нито търсят работа, нито пък искат да работят (съответно да внясят осигуровки).
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
урааааа,работете хора.ще строим социализъма и комунизъма.да ама нема да стане.че си умрем у флинстоновото време.НЯМАТЕ ИЗБОР ВЕЧЕ.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
XAXA Zatova li Boko dade pari na Domusa da stroi stadion?? Za da mu udari ramo v pensionnata reforma? Az li4no sam v himi4eskata promishlenost i qvno 6te trqbva kogato ne izdurjam ve4e, da praq nqkoq avariq da obgazq polovin BG i posle 6te pitat 6to stana taka...
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да разбира се,индианците са най-големият проблем,а също и крадците на фондове
53
4
 
38
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
Докога тези измислени съюзи на измислени предприемачи ще решават българина да живее в нищета и мизерия,да блъска до 70г. и да им пълни джобовете с мангизи, за се радва на красивите им и фотогенични съпруги, наследници които настина се държат като ***, да се радва колко добре са облечени на поредния не знам какъв си бал? Баровци не виждате ли ,че дори и в една германия минималната ставка на час е 8,5 евра което при 40 ч. работна седмица прави 1360 евра на месец, КЪДЕ СМЕ НИЕ СКЪПИ ??????
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дефицитът на НОИ ще расте от увеличението на социалните и инвалидните пенсии за ромите, които не внасят пари а раждат инвалиди. Реформата не решава и проблема с емиграцията като и българите над 40 години ще почнат да емигрират. Валутният борд също доведе до дефлация и банките държат изкуствено ниски лихви по влоговете и така и НОИ върви към фалит че не може да трупа приходи върху вноските.