Чакаме още 6,4 млн. евро за бедствия от ЕС

От помощта ще се възползват над 25 общини
5
Чакаме още 6,4 млн. евро за бедствия от ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

България очаква да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз чрез фонд "Солидарност" за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата от началото на тази година.

Предложението ще бъде гласувано следващата седмица на заседание на Европейския парламент.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова информира, че ще се възстановяват повече разходите за справяне с щетите, които вече са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него.

Сред тях са осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура. Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени.

От финансовата помощ ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи, съобщи зам.-министърът. Очаква се средствата да достигнат до България през месец ноември. Николова съобщи, че МРРБ, като координиращ орган се е възползвало от възможността за отпускане на аванс по одобрената апликационна форма, който се равнява на 10 % от цялата ѝ стойност.

Това е третото заявление, което България подава за финансова помощ от фонд "Солидарност", припомнят от МРРБ.

Първото беше свързано с бедствията в Аспарухово и Добрич от юни миналата година. Зам.-министър Николова отчете, че по него са получени 10,5 млн. евро и от общо 24 подадени проекти предложения на общините вече са сключени 20 договора за изпълнение на проекти.

Още 2 договора предстои да бъдат сключени следващите седмици, а други два са отхвърлени като недопустими разходи. Проектите са свързани с възстановяване на пътна инфраструктура, подпорни стени, укрепване на свлачища, възстановяване проводимостта на дерета и др. Деница Николова информира, че бенефициентите вече са започнали изпълнението на проектите, като крайният срок за приключването им е октомври 2016 година.

По втората апликационна, касаеща бедствието в областите Видин и Враца, са получени близо 2 млн. евро и вече има оценени проекти, покриващи почти цялата сума, информира зам.-министърът. В ход са и резервни проекти, като крайният срок за приключването им е ноември 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ЕСбедствия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 25 години чакате само някой да ви снася ЕВРО, и вие да ги крадете-БЕЗСРАМНИЦИ.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POMOSHTITE SHTE GI POLUCAT SAMO KADETO KMETOVETE SA OT GROB.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментар 1 и 2...Всеки ден едно и също.Дано се изхарчат парите по предназначение, много хора пострадаха.
1
2
 
3
 
! Отговори
Батко преди 8 години
Цецооооо, ще има още за крадене!