20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...

Не се разбраха с Горанов и Бъчварова, искат среща с Бойко Борисов
271
20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...
Снимка: Булфото, архив

Финансовият министър Владислав Горанов и полицейските синдикати не се разбраха на днешната среща, свикана заради орязването на социалните придобивки в сектор "Сигурност", които планира финансист №1 от следващата година.

Още по темата

Така че протестът на полицаите за утре остава, а очакванията са, че 20 000 служители на реда, което е 1/3 от всички, ще излязат на улицата.

Имаме подадени заявления в сряда от 18.00 часа за протести в София, Плевен, във Враца, Елхово, Варна и Добрич, заяви Галентин Грозев, един от синдикалните лидери в МВР и се зарече, че протести ще има всеки ден.

Синдикатите днес само били информирани за проектобюджета за следващата година, в който са заложени по-малко средства за сектор "Сигурност", в т.ч. и намаляване от 20-те заплати на напускащите МВР.

"Министър Горанов единственото, което каза е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР?", или нещо от този вид. Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионери… Това за нас е обидно и дори няма  да го коментирам", отсече след срещата Грозев.

Синдикатите ще търсят среща отново с ръководството на Министерството на финансите и на МВР в петък или понеделник. На тази среща те ще настояват да присъства и премиерът Бойко Борисов, каза Грозев.

Синдикатите вече се оплакаха, че Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО.

Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, тия наглеци нямат насищане. Не знаят ли, че ковчегът няма джобове!
12
11
 
34
 
! Отговори
аман от полицайчета преди 8 години
И за какво излизат на протест, че ги хрантутим цял живот, а свършена работа 0. Няма шапкар който да не ми е взел парите, подкупа всичките са едни и същи. Значи ние ще работим от сутрин до вечер, ще ми взимат по 15хил. от заплатата на година за да хрантутя чичко ушев и прасенцата му. А лекарите и учителите, хората които наистина вършат някаква работа, кучета ги яли.
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пък и нагли
10
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разпускане на цялата корумпирана шуробадженакорушветчийска орда некадърници, по примера на Грузия. И с нови хора и на чисто. Без това тези рушветчии, до един имат фирми, регистрирани на роднини, по обясними причини. Чукат си частно,занимават се с престъпления, рушветчийстват, дремят по бюра и храсталаци и накрая за награда двадесет заплатки на куп, щото са много стресирани. Разтуряй пълчищата нищоправещи пиявици на държавна хранилка и без това няма никаква полза от тях.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен6 Бият те тези зда които гласува , никой не ти е винавен че гласува за тях
8
6
 
7
 
! Отговори
cat преди 8 години
До АнонименХа ха, щото взимат сега 20!!!Наглеци,а?!
7
9
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 8 години
Бойко ,жените в кабинета те провалят .Смяни ги до една.Жени ГЕРБ са проклятиято на партията ти !
6
3
 
18
 
! Отговори
Мутрата утре преди 8 години
ще е целият в бяло...ще е спасил полицаите. Ще е разпоредил, ще се е скарал...абе, сещайте се!
5
6
 
18
 
! Отговори
Гражданин! преди 8 години
Ние като протестираме те ни бият. Сега е наш ред!
4
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо въобще трябва да взимат 10 заплати?
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не ходят да пазят границата !Да заслужат заплатите си .. Министрите обещават пари ..
2
5
 
50
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ако не ги кефи нещо в тази работа да си намерят друга. И без това не стават за тази.
1
15
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Полицията и армията може да свали това правителство, но не смее да го направи, а и да се случи това, няма по-добра алтернатива, защото ще се върнат БСП, ДПС и Атака на власт, които са същите като ГЕРБ и останалите коалиционни партньори на ГЕРБ, в това число и Барековци.