Заведете децата на църква, днес е Въведение Богородично

По времето днес се гадае каква ще е годината
Обновена: 21 ное 2015 09:56 | 21 ное 2015 09:55,
13
Заведете децата на църква, днес е Въведение Богородично
Снимка: Архив Булфото

Християните отбелязват днес църковния празник Въведение Богородично - един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква празникът е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Честит празник на всички миролюбиви български семейства.Бъдете здрави и щастливи.
7
2
 
8
 
! Отговори
v преди 8 години
Ало, ало до тия атеистчета, дето пишат против църква, Бог и вярващи да ги питам аз, откъде се получиха толкова много чудеса, за които се чува по телевизията, за изцеления, плачещи икони с миро и сълзи, решаване на сериозни проблеми, благодатен огън, откъде идват? И какъв е смисълът на живота им, и този на децата им?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен7: Ти ли ще ми кажеш в какво ТРЯБВА да вярвам, неграмотнико ... оди у к...
5
14
 
9
 
! Отговори
KKK преди 8 години
Не водете децата си в църква ... организираната религия е най-голямото зло в момента.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vie ot Ataka si vrete nosovete na vsqkade i ne zachitate Bog! Vie ste plateni trolove na Sider Olu koito vqrvat na satanata!Isus e sashtestvuval! Horata trqbva da vqrvat v nego!
3
9
 
21
 
! Отговори
ние преди 8 години
Църквата с нищо не помага на хората , а ги зомбира .Църквите са реликва , антика от миналото.Трябва да ги запазиме като музей на една епоха и да гледаме напред в еволюционното развитие на човек .Не вярата в църквата ни е запазила , а вярата в добротата, правдата , род и родина . Църквата както и другите религиозни образувания са развъдници на социални *** и невежество
2
5
 
22
 
! Отговори
Божо преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ !!!
1
9
 
9
 
! Отговори
moi преди 8 години
Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Голяма услуга са й направили майка и баща й. На три годинки.