Серафим – светец! Два синода мъдрят

Наши миряни са събрали доказателства за чудесата му
3 дек 2015 09:52,
10
Серафим – светец! Два синода мъдрят
Серафим е погребан в криптата под олтара на църквата "Свети Николай Чудотворец" в София. Снимка: архив, Булфото

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църква ще заседава днес и утре в София във връзка с започнатата процедура по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, съобщиха от Светия синод.

Богучарският архиепископ Серафим Соболев е един от най-видните духовници на нашето време. Той е бил архиерей на Руската православна църква, но чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България.

Автор е на безценни богословски трудове и проповеди, съставя и акатист на Свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича "слава и красота на българската църква".

На 26 февруари 1950 г. на празника Тържество на православието владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на църквата "Свети Николай Чудотворец" в София.

Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му при гроба му нескончаем поток от хора идват, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи - тежки житейски ситуации и болести.

Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна.

През 2014 година Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София отправи призив към българския народ да изпратят свидетелства за благодатната помощ на архиепископ Серафим Соболев. Започна процедура по канонизацията на владиката Серафим от Руската православна църква.

Събраните свидетелства за чудотворството, за живота и трудовете на архиепископ Серафим бяха подробно изследвани и обсъдени първо в комисията по канонизация при РПЦ, а в последствие и от Светия синод на РПЦ.

След като бе установено, че са налице нужните основания за канонизацията за първи път в историята на РПЦ бе отправено предложение за свикване на съвместна комисия, която да съгласува вижданията по въпроса на двете сестри поместни православни църкви - Руската и Българската, посочват от Светия синод.

Окончателното решение за канонизацията на обичания и почитан от хиляди вярващи владика Серафим трябва да вземе Архиерейският събор на руската православна църква, който ще заседава в началото на февруари 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
с базука или с танк да те канон-изираме?:)
6
8
 
5
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
В случая не са важни чудесата, защото и с помощта на дявола могат да бъдат вършени такива, а правилното изповядване на вярата. Факт е, че в края на живота си архиепископ Серафим преминава в еретическата московска лъжепатриаршия, която е създадена от юдео-болшевиките след убийството на св. патриарх Тихон. Той дори е твърдял, че у католиците-еретици има "замразена" благодат. С оглед неправославните му възгледи и дела, архиепископ Серафим не отговаря на критерийте за святост.
5
0
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
плюещите по християнството не са атеисти а мюсулмани. но опитите за очерняне на нашата вяра са празни защото вече си пролича кой е по-добрия. християни терористи и джихадисти убиващи хора за нищо няма. така че спрете да плюете по правата вяра настоящи и бъдещи терористи. делата ви скоро ще бъдат възнаградени подобаващо! бог е един и Христос е негов син. а вие се гл...паци.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клон на еретическата "църква" в България са и така наречените "Българска Старостилна Църква". Именно заради тази така наречена "църква" РПЗЦ отпада от православието, защото БСЦ са киприянити (Киприян Куцумбас - криптоикуменист). Самият Киприян умира в страшни мъки, които продължават години наред.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сергиянството е ерес кръстена на нейният родоначалник митрополит Сергий (Старгородски), който решава да подчини църквата на болшевиките,за да "я спаси" (вместо да спасява себе си тръгва да "спасява" църквата).И от там МП отпада от Православната Вяра и става "църква блудница",т.е. продала се на антихристите болшевики. Мнозина от епископите,клира и миряните отказват да приемат съглашението на митрополит Сергий и стават така наречените "непоменаващи", защото отказват да поменават Сергий на литургия
2
19
 
5
 
! Отговори
75346 преди 8 години
Архиепископ Серафим (Соболев) не е светец, защото към края на живота си влиза в общение с МП (Московская Патриархия), която тогава е под прякото подчинение на КГБ. До тогава той е под омофора на РПЗЦ (Русская Православная Зарубежная Церковь), която не е в общение с МП, именно поради причина на подчинеността на последната на болшевиките. В последстиве през 2004 г. РПЗЦ влиза в общение с МП (която не се е променила много) и отпада от Православното изповедание. МП са еретици Сергияни.
1
5
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Имаме наш епископ чудотворец Борис извършил чудо с безследно изчезнали свещи от Бачковски Манастир.