39% от българите се чувстват щастливи, в света – 66%

Най-щастливи са в Колумбия, Фиджи, Саудитска Арабия, Азербайджан
31 дек 2015 19:00, Елка Василева
50
39% от българите се чувстват щастливи, в света – 66%
Снимка: архив, Reuters

Щастливи се чувстват близо две трети – 66% процента от хората по света. Това сочи годишното глобално изследване на УИН/"Галъп интернешънъл". По отношение на щастието през отминаващата година България е на последните места в света с 39%, определящи се като щастливи, а 9% - нещастни.

Асоциацията УИН/"Галъп интернешънъл", лидер в пазарните проучвания и изследваниятa на общественото мнение, публикува днес 39-ото си поред глобално изследване "Край на годината", което проучва перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на 66 040 души от 68 страни по целия свят, съобщи Галъп Интернешънъл България.

България е на последните места в света с 39% от хората, определящи се като щастливи, 9% - нещастни, 47% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е 30%.

Очакванията на българите за започващата 2016 г. пък са в дялове 19% оптимисти, 20% песимисти, 43% неутрални и 18% затрудняващи са да отговорят. Така с нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -1% България остава в негативната част на "класацията", макар и далеч от крайностите.

13% у нас очакват 2016-а да бъде година на икономически подем, а 24% - на икономически трудности. Така нетната стойност е - 11%. 44% смятат, че ще е същата като 2015 г., а 18% не дават отговор.

Общата тенденция за България е за намаляване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2014 г. Вероятно 2015 г. е била по-спокойна в очите на българите на фона на по-бурната 2014 и 2013 г.

Шейсет и шест процента на хората по света казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 70. 23% не са нито щастливи, нито нещастни, а 10% се чувстват нещастни.

Нетната глобална стойност на щастието (щастието минус нещастието) е 56%.

Колумбия е най-щастливата страна в света (85% е нетната стойност на щастието), следвана от Фиджи, Саудитска Арабия, Азербайджан и Виетнам, докато Ирак е най-малко щастливата страна за втора година (-12% нетна стойност на щастие).

45% от света са оптимисти за икономическите перспективи през 2016 г.; 22% са песимистите, а 28% са на мнение, че няма да има промяна в икономиката.

Най-оптимистичната страна относно икономическия просперитет в предстоящата 2016 г. е Нигерия (61% нетна стойност на икономическия оптимизъм), следвана от Бангладеш, Китай и Виетнам. В другия край на тази класация е Гърция, която е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност на икономическия оптимизъм).

Малко над половината (54%) вярват, че 2016 г. ще бъде по-добра от 2015 г., 16% смятат, че ще е по-лоша, а 24% са на мнение, че ще е същата като 2015 г.

Бангладеш, Китай, Нигерия, Фиджи и Мароко са най-обнадеждените нации, докато в Италия споделят най-малко надежда.

Проучването сочи, че 45% от света са оптимистично настроени по отношение на перспективите пред икономиката през 2016 г. - делът на оптимистите е двойно по-голям от дела на песимистите (22%).

Не е изненадващо, че Гърция е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност), като се има предвид нейното тежко финансовото състояние. Най-оптимистичната страна по отношение на икономиката е Нигерия (61% нетна стойност).

Младежите по света са и значително по-оптимистично настроени, отколкото по-старото поколение: 31% е нетната стойност на икономическия оптимизъм сред анкетираните под 34-годишна възраст, а сред тези над 55 години тя е едва 13%.

Като част от анализа УИН/"Галъп интернешънъл" категоризира страните в света в три групи: проспериращи (Г-7); развиващи се (оставащите държави от Г20 - като изключим тези Г7) и стремящи се - всички останали. Въпреки че нивата на доходите между тези три групи показват огромна разлика, то нивото на щастие, измерено в нетни стойности, във всичките три е подчертано високо: проспериращи - 42%, развиващи се - 59% и стремящи се - 54%.

Общо 66 040 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (30 страни; 32 172 души), по телефон (15 страни; 11 800 души) или онлайн (23 страни; 22 068 души). Теренната работа в различните страни е проведена от септември 2015 г. до декември 2015 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

В България изследването бе проведено между 30 октомври и 5 ноември чрез пряко лично интервю сред 1009 пълнолетни български граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уау, 61% русофили. Не е на добре.
17
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Колумбия-най-щастливата страна в света?Да не би случайно да е свързано с най-доходния продукт произвеждан там?То и у нас да беше евтина ко.ката и ние щяхме да сме щастливи!(хи-хи)
16
1
 
1
 
! Отговори
bg izmet преди 8 години
ako sa ot gerp sigurno sa shtastlivi
15
0
 
0
 
! Отговори
до"Умник" преди 8 години
Задавал ли си си някага въпроса, защо към такива като теб обръщението "сър Вул "най-изчерпателно изразява цялото ти същество,колкото и да си забогатял?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO NIE ROMITE SME SHTASTLIVI--NISHTO NE RABOTIM I IMAME POVECE PARI OT VAS--BOG NI OBICA.
13
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 8 години
19: Така си инвестирал в себе си, че можеш и 25 часа на ден да работиш навсякъде по света и извън него...ЧНГ!
12
0
 
6
 
! Отговори
АБ преди 8 години
Тези 39% щастливи са нашите роми...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"13% у нас очакват 2016-а да бъде година на икономически подем"Ето тези 13% са супер кре..тените.Държава Оправяна от Боко няма как да просперира.Все едно да сложиш магаре за директор на автомобилен завод това е Боко за Бг като премиер.Слава Богу че в годините инвестирах в себе си и образованието и сега не ми пука какво става в тази проклета територия. Мога да работя навсякъде по света 5 дни в седмицата по 24 часа ипарите валят.Ето това се казва ЩАСТЛИВ човек.
10
6
 
4
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИРОБДОГРОБ преди 8 години
Поклон върху праха на великий български мъченик, че в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр. Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския
9
2
 
1
 
! Отговори
бай янко преди 8 години
Това за колумбия и нигерия са пълни глупости, иначе за българите, че са абсолютно тесногръди л ай нари е вярно, мен ме мачкат от години, най-вече защото ми завиждат, затова че съм на 75 години и съм секс-адикт!(обичам руси п и чета)!
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дядо Мраз 10Говори само за себе си неудачнико.Умните по Татово време бяха добре и печелеха пари.После хахавите като скачаха по площадите умните пак печелеха пари.Сега когато вие мухльовци недоволствате ние пак печелим пари.Света не е място за глупави индивиди.За това и сте нещастни.При това цифрата 39% е СИЛНО завишена.
7
0
 
9
 
! Отговори
мен преди 8 години
Та да ви питам:Защо изтрихте коментара за щастливите българи и кофите за смет?
6
3
 
20
 
! Отговори
от дядо Мраз до 1: преди 8 години
Не сме много умни,щом допуснахме докато викахме "кой да скача е червен"да окрадат държавицата ни.И все още продължават!
5
6
 
7
 
! Отговори
анти глобалист преди 8 години
Българите и България са прекрасни, но майка България е поредната попаднала в схватката на глобалисткия строи които копува и манипулира медиите, политиците и влияе отрицателно на цялостната представа на българите за себе си. Ние сме толерантни, добри хора. Нито сме ползвали ядрени оръжия над цивилни, нито сме причинявали холакост, нито световни войни. Българите са щтастливи в родината си, но пропагандата ги кара да не са. А българита зад граница много милеят за родината! КАЖЕТЕ НЕ НА ПРОПАГАНДА
4
2
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 години
До BURZUM"българите" като тебе-ДА
3
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който работи е щастлив, който хайлязува цял ден драска глупости по форумите и гласува за Орешарски.
2
18
 
14
 
! Отговори
анти глобалост преди 8 години
Още една жалка платена анти българска пропагадна статиика лъжа. Сервирана на нова година.
1
7
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
може би преди 50 години ...