Тормозът на топлофикациите им вкарва милиони в сметките

Мая Манолова възмутена: Утре и зарзават ще започнат да продават
Обновена: 15 яну 2016 10:34 | 15 яну 2016 10:22,
43
Тормозът на топлофикациите им вкарва милиони в сметките
Снимка: БТА

За миналата година само столичната "Топлофикация" е завела 15 000 дела срещу длъжници в Софийския районен съд. При започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така "Топлофикация" е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя. Тези данни изнесе омбудсманът Мая Манолова пред bTV.

Тя беше категорична в оценката си за тази практика, заради която възрастни хора се принуждават да продадат жилището си: "Неоснователно обогатяване на гърба на бедните български граждани".

Още по темата

"Топлофикация" не е дружество за юрисконсултски услуги, те утре ще започнат да предлагат на хората зарзават. Това дружество трябва да бъде озаптено", заяви Манолова. По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

Тя обяви, че в края на месеца организира кръгла маса по проблемите на "Топлофикация", в която ще се обсъждат и неясните фактури, както и спорната такса сградна инсталация, "която, освен че е на ръба на европейската директива, се създава и впечатлението, че представлява прекалено висок дял в сметката".

Мая Манолова разказа за сигнал от гражданин, на когото "Топлофикация" дължала 113 лева. Неговата сметка била 38 лева и вместо да извърши прихващане, дружеството начислило такси за юрисконсулт и съдебен изпълнител. "Отношението на "Топлофикация" е надменно, пренебрежително и в разрез с добрите нрави", пише гражданинът.

По въпроса с новите винетки омбудсманът коментира, че поскъпването им ще ощети най-вече живеещите в малки населени места, на които се налага да пътуват до областния център за различни административни услуги.

"Ако правят това 6-7 пъти годишно и се налага всеки път да купуват седмична винетка, техният разход накрая би бил равен на този за годишна", посочи омбудсманът.

Според Манолова, най-справедливо ще е да се въведе еднодневна винетка. За да не се оскъпява излишно, тя предложи разрешението за 24-часово ползване на пътищата в страната да се плаща с SMS.

За насилието във Враца Манолова заяви, че според нея бществото е в полудрямка, която трябва да бъде прекъсната и това става, когато се случи нещо драстично.

"Зад този случай прозират много тревожни обществени процеси – например чувството на безнаказаност, липсата на доверие в институциите и безразличието на обществото”, посочи Манолова. "Във Враца освен чудовищното престъпление виждаме и нещо друго – как човещината е заспала”, допълни тя. "Срещам се с този феномен и в обичайната си работа напоследък – човек реагира тогава, когато е лично засегнат”, каза още омбудсманът.

Според нея промяната на обвинението на двамата братя, убили Тодор, е вследствие на това, че гражданското общество във Враца се е събудило.

"Като гражданин няма как да не адмирирам случаите, в които гражданите излизат на улицата и заявяват своето мнение, но от друга страна като юрист се притеснявам, че трябва да се случат някакви обществени брожения, за да си свърши работата някоя местна прокуратура”, добави омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Наредбата за сградната инсталация е подписана от Р. Овчаров, а той само да ми припомните от коя партия беше. Иначе, това за изолирането на тръбите е вярно, само че като запиташ официално топл.счетоводител или Топлото, никога не ти го предлагат, а ти отговорят че няма друг начин освен да плащаш като поп. Ще я видим Мая дали само не си прави реклама или действително ще свърши нещо.
26
4
 
3
 
! Отговори
Jojo преди 8 години
Нали твоето бсп *** топлото ***.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празни приказки от позицията на куха длъжност. Мая, с една дума.
24
0
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Етап 3: Правите общо събрание и решавате всички ВЕРТИКАЛНИ тръби вкл. тези,които минават през апартаментите, да бъдат ТОПЛОИЗОЛИРАНИ.Така никой няма да "ползва" топлина от сградната инсталация,която по идея не трябва да излъчва изобщо.Излъчването трябва да е само и единствено от РАДИАТОРИТЕ с топломери.Етап4:След като сте минали успешна през енапи 1,2 и 3, следва Етап4-най.важния:Вземате решение на Общо събраниие ТОПЛОТО да се разпределя САМО между тези с радиаторите! И задължително-протоколи!
23
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Начин за справяне с Топлофикация:1.Етап: Правите Общо събрание и решавате да се откажете от тръбите "по мощност". Следва отрязване и ПРОТОКОл, заведен в "Топлото" и при "Счетоводителя".Така същите няма да ви пре..ват с начисляването на парно при 17 градуса външна температура.2.Етап: Пак се събирате и решавате всички недействащи отклонения да бъдат изрязани до дъно и затапени трайно.За стоманени тръби - заварени!Така тарикатите ще намалеят.Това обаче се прави през лятото - преди следващия сезон
22
1
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Цената на парното е изкуствено завишена. Покрай услугата ни принуждават да плащаме допълнително за юрист консулти, топлинни счетоводители, джакузита, командировки и в чужбина и други екстри. В Перник топлофикацията е закупена от олигарха Ковачки. той премахва водомерите за топла вода, топломерите, топлинните счетоводители. Изисква само всички ползватели в един блок да са включени. По този начин сметките са намалени 2- 3 пъти.
21
1
 
4
 
! Отговори
И я Инж. преди 8 години
До инж.хахахахахахахахаха.И ти се изказа, та направо изби рибата. Няма сградна инсталаци, и никой не може да те задължава да ползваш услуга, която не желаеш. Отделно имаш алтернативи. Повечето сгради освен топлофикация са газифицирани и ако не си доволен от една услуга може просто да ползваш другата без да ти се извиват ръцете. Отделно ако не ползваш тец, а друго топломерати се задейства неправомерно и отита потребление. За кражбите дето ги плащат изрядните тец не прави нищо да ги спре.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бати. Майчето показа че има топки, за разлика от предишния омбутсман настоящ конституционен съдия, дето само се оправдаваше
19
15
 
5
 
! Отговори
инж. преди 8 години
Най обичам разни Маи да ми говорят за сградна инсталация и разни "ходили в чужбина" да ми обясняват как било в пъти по-евтино. В цяла Европа ВСИЧКИ, които имат някакъв вид общо разпределение на топлото ПЛАЩАТ СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ, сметките за топло в Европа НЕ СА по ниски отколкото в България. Ако в нормалния свянт не си платиш услуга идва съдия-изпълнител и може да стигнеш и до спане под мостовете. Кой продължава да внушава на Гаnьовците, че сметките може и да не се плащат. Безплатен обяд няма!!!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казвате, всеки да си плаща, нищо против, ама съм виждала европейска фактура за отопление и цената беше в пъти по-ниска от нашата. А, всички знаем какви са им заплатите. Така, че нищо против да си плащам, ама да плащам реална цена, а не нещо завишено в пъти и измислено по незнайна формула.
17
0
 
21
 
! Отговори
ии преди 8 години
България страната на братчедите и монополистите!Как оцеляваме не ми е ясно.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая да не са я пребили някъде, че като и гледам очите бая бой е отнесла.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маьо, Маьо, ти пък ако можеш да ми обясниш кой и за какво ти плаща заплатата, ще те черпя !?
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Топлофикация е единствената вЕвропа която взима за пренос без да се иска тази услуга.Мая същото обоче е с данък сгради.Разбирам за смет но къщи и апартаменти са платени на тази държава защо е този данък сграда.Нима мястот на което е построена не е купено .
13
10
 
16
 
! Отговори
Жежо преди 8 години
Не знам , но БСП са в пъти по-добри от Герб ! То Герб се видя , че са си направо фашистко-комунистическа партия! Даже не са никакви евроатлантици а една диктаторска партия наподобяваща партията на Ердоган и Севернокорейския режим!
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манолова за два-три месеца показа повече активност отколкото ленивеца преди нея, дето го набутаха зорлем в конституционния съд, направи за цялата си омбудсманкса кариера.А шебеците в сайта се замерят с най-доброто което могат да произведат.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майче, Майче, га беше в НС друго правеше и говореше по адрес на Топлофикациите... Вие, политиците, им дадохте средствата за тези издевателства. И къде тайничко, къде по-явно потривате ръце от далаверата
10
0
 
20
 
! Отговори
Ник преди 8 години
До Анонимен 9Никой не е длъжен да ми усигорява работа- съгласен! Но и аз не съм длъжен да плащам непоискана, че и на всичкото отгоре калпава и скъпа услуга. Да не живея в апартамента, а да плащам сградна инсталация нормално ли ти се струва? А да не мога да се откажа от услуга, която не ползувам си е направо абсурд! Дори при прехвалената санация на сградите не искат да преустроят инсталацията, така че от вертикална да стане хоризонтална. Ще ни доя до ЖИВОТно!
9
8
 
5
 
! Отговори
f преди 8 години
ко-ко-ко-коооо.... куд-куд-куд-кудяяяяк!
8
1
 
15
 
! Отговори
gtf преди 8 години
Ако обществото реагираше и действаше сега нямаше да има ни бойко, ни мая, но щеше да има охранявана както едно време граница и работеща съдебна система