Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!

Патриотите настояват за връщане на казармата. А вие как мислите?
5 фев 2016 19:31,
330
Народен дълг: Служи в армията, бъди патриот!
Снимка: Булфото, ахрив

Трябва да има регистър на мъжете, годни за военна служба. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев и доц. Милен Михов, ВМРО в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Идеята на ВМРО и на ПФ за връщането на казармата е доста стара", коментира доц. Михов. По думите му тя се потвърждава и от съвременното състояние на отбранителните способности на страната от предизвикателствата, в които живеем.

Той поясни, че членството на НАТО не може да замести необходимостта от формирането, създаването и развитието на отбранителни способности, което е задължение на всяка една държава.

Още по темата

"Проучване от преди година показва, че 72% от българите от всички политически партии, съсловия, възрасти и групи, подкрепят въвеждането на казарма, а над 81% подкрепят идеята за възстановяване на строителни войски и използването им като интеграция на ромското население", добави той.

Цонев застана зад тезата, че армията нито е образователна, нито възпитателна институция, а всеки който служи в нея отбива своя дълг към родината. Според него при сегашните обстоятелства, които съществуват за България при страна членка на НАТО и това, че имаме професионална армия, "може да бъде въведено да се служи доброволно".

Анкета

За или против връщането на казармата сте?

"Тези, които желаят, могат да служат 3 или 4 месеца доброволно в армията, а след това могат свободно да се нарекат патриоти", поясни той.

По приблизителни данни в България се водят около 1 млн. мъже, които имат военна подготовка и са преминали през някаква военна служба, "но не съществува регистър, в който да е посочено къде се намират тези мъже", коментира доц. Михов.

"Никой обаче в България не знае колко от тези един милион действително живеят в границите на България, къде живеят, защото в продължение на дълги години тази мобилизационна дейност е занемарена. Една част от тях от години живеят в Европа и по света. Ние дори не знаем точното местонахождение на тези хора, които имат военно обучение. В този смисъл се отваря решение за предложението на МС и е първа стъпка към нормализирането на мобилизационните списъци и подобряване на мобилизационната готовност", обясни доц. Михов.

Методите за служба в армията са различни по света, посочи Цонев. Според него след като вече в България има професионална армия може само да се добави нещо или да се надгради.

"Трябва да се работи изключително усилено за възстановяването на отбранителните способности на България", смята доц. Михов.

Цонев обясни и каква е разликата между резерва и запаса. По думите му резервът, който е въведен в България е напълно излишен, а разликата е в това, че в резервът се привикват хората в мирно време, а през военно време всички са запасни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 244---Не може да разбереш ти, че без КАУЗА нищо не става! Не става!
153
4
 
1
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
До Анонимен 246--Няма да стане момче - може да готвиш въжето, но няма да стане! Най-много теб да те гръмна, ако много ми се репчиш!
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НРБ ако не го застреляш рашкото увисваш на най близкото дърво Примерно - армията си има номера за нагласа на -правилно мислене - накрая не ще ги гърмиш ами и ще ги колиш като ярета АКО ТРЯБВА
151
2
 
5
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Отначало ни обясняваха, че ще ни модернизират и съкратят армията, намалиха личния състав, след това и въоръжението ни унищожиха, а сега искат да увеличат отново ререрва и годните да носят оръжие. Нали бяхме в 21 век където трябва да сме модерна компактна армия, добре въоръжена, а какво стана трябва им само пушечно месо на нашите партньори от НАТО.
150
1
 
6
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
243От всичките почти 250 коментара не повече от 5 - 6 заслужават внимание. Горко на нещастна България с такъв народ! И моля ви не отговаряйте на тоя СЕЛЯНИН Василев.---Ефрейторе, и аз съм ефрейтор. За каква "майка българия" говориш? нея отдавна я няма? Как ще накараш, примерно мен, да стрелям срещу руснак, ако това е в разрез с мисленето ми? Как? Насила, със закон не може да ме накараш да стрелям, разбираш ли, ако аз не съм вътрешно убеден, че трябва да го направя!
149
1
 
9
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Питам Патриотите къде бяха днес, когато се гласува небето ни да се охранява от чужди войски?При това положение, от кого ще ни бранят синовете ни запасняци? От руснаците ли или от съюзниците? Само така си питам, а те все така да си пасуват при гласуването на решения като днешното, а и като вчерашното - за министъра на образованието.
148
3
 
2
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Ами какво чакаме още та не изметем тая пасмина,защо не вземем да се събудим,има ли още хора които след 26 години хаос,да се надяват на чудо.Толкова ли няма истински националисти които да поведат НАРОДА
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се сетът ама късно.Въобще не трябваше да я махат.
146
3
 
8
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Ахаа, най накрая ПРИЗНАХТЕ извършената съсипия. Хайде сега който съсипвал да ходи войник, или да си праща децата. С думичката "патриотизъм" едва ли ще накарате някой да иде в казарма и да трепе родителите си. при вътрешен конфликт - имате си армия от чиновници+мвр. Оправяйте се. И гледайте да не ни вкарвате във външен конфликт, щото ще има изненадани от действията на привиканите. Не Ли?
145
3
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
За съжаление от България,вече нищо не остана,ограбена,съсипана икономика,хора мъченици.Преди бяхме горди че сме българи,макар и с диктаторски режим,сега сме тълпа.Каква армия,какво образование,каква вяра,няма нищо освен хаос...
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Radvam se, che sina mi ima i ne-bulgarsko grajdanstvo, da se spasi ot tazi ludost, ako stane.
143
5
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Знаеш кога че пуснем двамата си сина да стрелят срещу руснаци.Онова ***,грозно,гнусно нещо,нещастния евреин соломон паси да прати гергана да помага на войниците да стигат до оргазъм.И да чака в скоро време Народен Съд и бум-бум...
142
6
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До: 229Амче язека че утрепем руснако с пушката имидиътли, дет са вика - без да ми мигне очото биля!!!
141
8
 
6
 
! Отговори
Куркиус Марински преди 8 години
Няама, няама вече останали истински мажйе в България годни за казарма.Пък и аз вече съм бил в казармата.Пък и в някои държави, като Израел например, жените служат наравно с мъжете в армията!
140
8
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Как си представят "управляващите" да пратят някой които са родени до 80-а година в един строй с уса-*** и да го пратят да стреля срещу руснак ?!? Че аз ще се обърна и ще гръмна ***, без да ми мигне окото!
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двеста тежко въоръжени терориста почваики от Турско Българската граница ще стигнат до София по бързо от колкото до Алепо
138
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НРБКойто вкара България в Терористичната организация Нато, той да нарамва мешката и в строя!------Монката Паси значи да отива!
137
3
 
21
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
Соломончо - трабанта и Височеството - да нарамват по един М16 и на първа редица - вдясно!
136
2
 
17
 
! Отговори
до 224 НРБ преди 8 години
Ами тогава трябва Соломон Паси да нарами калашник и една мешка с памперси и да брани ***....стията.
135
4
 
26
 
! Отговори
НРБ преди 8 години
НЯМА ИДЕЯ, ЗА ДА ИМА АРМИЯ! Срещу кого ще се бие тая армия и за какво? Срещу Русия ли ... не бъдете смешни!Който вкара България в Терористичната организация Нато, той да нарамва мешката и в строя! Освен сегашните платени войници, НИКОЙ друг НЕ се е клел под натовското знаме!