840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
10
 
9
 
! Отговори
Fena преди 8 години
Гечев, за съжаление в Германия учените правят наука, а науката помага на бизнеса, тъй че хората да получават средно 3-4000 евро на месец. Тук учените (включително и ти като министър при Жан В.) ни докараха до просешка тояга..... Анадънмо?
119
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Що е държавата БЪЛГАРИЯ днес?Донор! Да-да, донор. Кръво даващ субект.Хипотетично: ПРЕДСТАВЕТЕ СИ: Прекрасен, жизнено възпроизвеждащ се организъм.И рояк комари смучещи кръв. Смучат НЕ НАСИТНО. Едни такива, дребни, гадни ГАДИНИ. Изсмуквайки кръвта на донора си, те благоденстват. Кефффф, корема пълен.Това, че донора УТРЕ ще УМРЕ от загуба на кръв..Простака, гадината, ниско образованияПУКА му на ***, че БЪЛГАРИЯ/ донора БЪЛГАРИЯ/ утре няма да я има.ГЕРБ, БСП, ДСБ, ДПС, и още и ощеНЕ ИЗБИЕМ ЛИ рояка комари ДНЕСБЪЛГАРИЯ?????????
118
1
 
27
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Образован - ужас: Задаваш въпроси! Имаш собствено мнение. Не се подаваш на манипулиране.На върхушката и са необходими простаци, *** и неуки граждани. За кебапче и биричка ще вкарат и майка си в гроба. Може да си *** но важното да си ДОВЕРЕН човек.То щом президента ни е простоват и неук, що да говорим за останалата клика.
117
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само човек не работил и нямащ преки впечатления от някой институт в БАН говори, че възнагражденията са ниски. Да малки заплати, но високи доходи. В института по полимери с директор *** Косева счетоводството и деловодството си докарват заплати по 2000 лв. То е по съвместителство , по охрана на труда, по пожарна безопасност, по "полинова" и др измишльотини. За приближените до директорката има, а другите кучета ги яли. Има учени и отучени. Който за нищо не става работи там.Мълчи, защото навън ...
116
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива са "нашите" депутати!!!! Техните заплати,бонуси и какви ле не допълнително пари, растат с всяка година и няма да намаляват, а ще растат, защото тези некадърници сами си определят народните пари ,които грабят!До кога ЩЕ ТРАЕ ТОВА законно беззаконие!!
115
0
 
17
 
! Отговори
Пантарей преди 8 години
До Боко ЛенторезаТо поне България да имаше овчари и пожарникари. Защото вече и овчари и пожарникари няма. Станаха министри.
114
0
 
14
 
! Отговори
Кухкюлот преди 8 години
Как да няма пари? Нали бившият министър Танев обяви, че 1 милиард и 700 млн. евро са дошли в министерството от европрограма. Или пак ще ги раздават за "изследване" на кюлоти, черги и кухата земя на Библиотекарския (екс ДС) и НБУ?
113
1
 
8
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 8 години
ВЕЧЕ Е ЯСНО КОИ ПАРТИИ ПОДКРЕПЯТ ТЪПИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ХАЙДЕ, МАСОВО ЗА ЧУЖБИНА.
112
0
 
13
 
! Отговори
Така ли? преди 8 години
Защо да няма пари? Нали Борисов се хвали че докарал милиард и нещо повече само за януари от контрабандата. А 6 милиарда дето изтегли, те за какво са?Няма никаква визия как да се развива страната. Подхвърля на 50% от пенсионерите по 50 лв. и това е всичко. Да има стабилност само!!??
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За народните душмани в Събранието обаче може и има! Павета, павета в главите ви мършояди, които не спряхте толкова години да оглозгвате народа!
110
2
 
21
 
! Отговори
Учен преди 8 години
Една от причините учени като мен да заминават в чужбина, без да имат никакво намерение да се върнат. Дори стипендията ми в университет в Дания беше по-висока от заплатата на един доцент.
109
2
 
20
 
! Отговори
брей преди 8 години
Реформирайте (не само БАН), вдигайте заплатите (по принцип) и резултатите няма да закъснеят...но, не...в тикволандия така не може!
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закривай !!!
107
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта на влизането ни в ЕС беше поне да се изравнят заплатите в България и Германия иначе няма смисъл от ЕС и валутния борд с евро. Ето вече 10 години в ЕС и 27 години от капитализма, но само външния дълг, цените и цената на бензина са по-високи в България от ЕС.
106
4
 
7
 
! Отговори
Питам преди 8 години
А защо минималната заплата на депутат не може да бъде по-малка от три средни за страната?Защо в първия вариат на ЗДС по времето на Костов казваше че заплатата на държавния служител не може да бъде по-малка от три пъти минималната заплата?Дойде БСП на власт и съсипа закона.Сега МНЗ в държавния сектор е 420лв. Нека Костов да е бир лош.
105
1
 
3
 
! Отговори
Zelen chai преди 8 години
Sega e momentat.:-):-):-):-):-):-):-) * Bulgaria da obiavi na visok glas v internet i svetovnite medii zeleni karti za vhod i prebivavane v darjavata. * Bulgaria da obiavi na visok glas v internet i svetovnite medii zadaljitelni visoko plateni vizi za chujdite grajdani pri vizita v RBg.:-):-):-):-):-):-)*** za visok rast na bg ikonomika!:-):-):-):-)
104
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера ходих в БАН и там намерих още повече офиси на частни фирми на професори и доценти така че само се източват държавни средства вместо да се приватизират университетите и БАН и който оцелее, ще печели добре.
103
1
 
16
 
! Отговори
BTT преди 8 години
Важното е за Шиши да има!
102
2
 
24
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Принципно предложението е добро, но трябва да има читава система за оценяване на научната продуктивност и отстраняване на системно слабо продуктивните. В момента има учени заслужаващи по-високи заплати от посочените, но има и такива, които не заслужават дори сегашните. Много от тях са в пенсионна възраст и спокойно могат да се пенсионират.
101
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами пък, като са толкова умни учените, нека да измайсторят нещо и от парите от патентите да си увеличат заплатите. Трябва ли пък и на тея *** да им плащаме заплатите.