50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!

Московски: Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят
19 фев 2016 07:00, Елка Василева
125
50 пияни гръцки фермери решават, оттатък няма държава!
Снимка: Reuters

Близо месец продължава блокадата на границата ни от страна на гръцки фермери, струпали там стотици трактори.

“Оттатък границата няма държава. Гръцките власти не могат да приберат 50 пияни фермери, които блокираха международен европейски коридор и доведоха до бедствено положение хиляди превозвачи.” Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски в сряда вечерта на ГКПП Кулата-Промахон. Той пристигна, за да разговаря с областния управител на Серес и да го убеди да бъде вдигната блокадата на граничния пункт, пише "24 часа".

Стачкуващите гръцки фермери не допускат преминаването на тирове през границата. Като контрапротест пък нашите превозвачи също затвориха от българска страна пункта и не пускат дори леки коли и автобуси. Така границата остана под пълна бокада от вторник на обяд.

Колоните от камиони и леки коли от двете страни са по над 20 км.

Още по темата

“Оказа се, че властта в Гърция трябва да пита фермерите си дали да отвори границата! Щом е така, нека нашите превозвачи да блокират всичко, аз съм зад тях. Край на дипломатичния тон с южната ни съседка. На практика там няма държава. Няма с кого да разговаряме. Гърция казва, че стачката била незаконна и вдига ръце! Решавали фермерите! Това е тотален отказ на държавните им органи да се справят. Все едно, че вече нямаме ГКПП-та с тях. Хората да минават през Македония”, категоричен бе Московски и остана през нощта с нашите стачници.

Те се заканиха, че няма да отворят пункта нито за Великден, нито през лятото.

“Никакво Бяло море, ще си ходим на нашето Черно море! Това заслужават гърците. Ще им провалим туристическия сезон. Да ходят да се оплакват на Меркел. Тя да вземе да дойде тук да види какво правят”, каза лидерът на контрапротестиращите Вангел Цилев.

Министърът допълни, че на колоните чакат камиони от 10 държави и сега вече ЕК ще се сети за блокадата.

“Като поседят 2-3 дни, чуждите превозвачи ще започнат да се оплакват на държавните си власти и тогава Европа ще чуе за проблема”, допълни Московски.

На полеви условия живеят дни наред блокирани хора от двете страни на пункта. По-тежко е положението от гръцка страна, защото там нямат храна и вода, а пътят е затворен от гръцката полиция на около 2 км преди границата.

“Тук сме като бежанци, само че на тях им осигуряват ядене, а на нас - нищо”, оплаква се наш тираджия, който стои от понеделник на колоната на гръцка територия.

Има само една каравана, на която се продават сандвичи по 2,5 евро. Тя е в началото на колоната, а тези, които са в 20-километровата опашка, са оставени да се оправят сами.

“Спим по колите. През деня, когато е по-топло, лягаме отвън на земята, за да се опънем, защото не се стои в кабината свит на две. Няма къде ръцете да си измием, да не говорим за баня. Няма тоалетни, обикаляме по храстите”, казват тираджиите, останал от гръцката страна на границата.

Стоката им се разваля в камионите и търпят огромни загуби. Вървят километри пеша, за да стигнат на наша територия и да напазаруват вода, храна и цигари и се връщат обратно, натоварени с чанти.

В четвъртък бе решено два микробуса да извозват блокираните от гръцка страна да идват за ядене на българския пункт.

Нашите стачници пропускат само семейства с бебета и малки деца, на другите препоръчват да минават през границата с Македония край Дойран.

Докато хиляди хора бедстват, 20-ина гръцки фермери стоят по караваните край гишетата на ГКПП. Оставили са две стари ремаркета на платната, инструктирали са своите гранични власти да не пускат никого и се веселят, чакайки да дойде пролетта.

Някои от тях искали да се прекрати блокадата, но колегите им бързо ги разубедили. Гръцкият бизнес също вече търпи сериозни щети от протеста на своите земеделци и нараства недоволството на едни гърци срещу други, казаха нашенци, които си идват оттам.

Никой не може да предвиди докога ще продължи бедствието по границата. Министър Московски каза: “Кой колкото издържи. Гърците не отстъпват, но и нашите няма да отстъпят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
22
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
До боянПич, тук не сме да го мерим кой къде си е влачил г7за. Миналата година бях 6 дни в Дубай и Абу Даби. Нека всички българи да могат да си го позволят! Но в БГ да си патриот е химера, ВИНАГИ е било така! Защото на всеки 1 патриот е имало поне 5 страхливци и умствени роби! Това, което ме дразни в думите ти, е това, което ме дразни и в мноого други като теб - к'во храните само България ве, ***? Ти какво направи за България да промениш нещо и тия като теб? Или ти си се уредил, к'о те боли
67
0
 
0
 
! Отговори
Рам преди 8 години
По суша Гърция граничи с Турция, България, Македония и Албания.Към България се самозатваря от много акъл.Към Македония се е самозатворила отдавна. Транспортните връзки са много слаби, за там даже табели няма по гръцките пътища, ако има, пише Скопие, занимават се с ненавистта си срещу Македония, да има с какво да се заглавикват, докато други ги приджобват и превземат.За Албания да не говорим. Турция - ясно.Остават ѝ морските връзки, ама те не са само с Европа.
66
1
 
0
 
! Отговори
Гелето преди 8 години
До боянЧети история Боянчооооarchiman.livejournal/598998.html
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тука има държава бе м...гал ! Ако тука имаше държава , такива като теб и Слънцето-Бог щяха да гният в затвора , а гърците щяха отдавна да бъдат санкционирани и респектирани , разбира се , че могат да се оправят с фермерите и с когото си поискат впрочем , просто им е по-удобно да не го правят и понеже сте мишоци въобще не се съобразяват с вас (правителството) , защото сте им от ясни по-ясни , закостели са ви мозъчетата от режима ,на тия дето ви подариха власт , гърците си правят каквото искат.
64
3
 
7
 
! Отговори
Рам преди 8 години
Поведението на гърците е самоубийствено. Те се самозатварят откъм Европа, а се отварят откъм Турция и арабските страни.
63
9
 
21
 
! Отговори
x преди 8 години
СЕГА,КАТО ДОЙДЕ ВЕЛИКДЕН,ПАК ТРЪГНЕТЕ ЗА ГЪРЦИЯ,ДЯВОЛ ДА ГО ВЗЕМЕ!!! КРАКЪТ ВИ ДА НЕ СТЪПВА ТАМ-ХОДЕТЕ В РУМЪНИЯ,СЪРБИЯ И Т.Н.ЗАРЕЖЕТЕ ГЪРЦИЯ,ВКЛ. И ПРЕЗ ЛЯТОТО,ДА ВИДЯТ КАКВО Е!!!!!
62
2
 
10
 
! Отговори
Да, бе, държава! преди 8 години
Като си помисля как са клани гърците по турско неробство, невероятно е, че сега клякат да ги нагазват стотици хиляди мюсюлмани. Да, баш на този остров правят голям приемен лагер за имигранти. И бунтовните свободолюбиви гърци викат "НЕ", което на техния език значи "ДА".Остров Хиос е бил почти напълно изтребен през 1822, от 112 000 успяват да избягат 23 000. Останалите са изклани, продадени в робство, каквото в Турция не било имало или потурчени. Островът не се е бунтувал, бил богат за грабене.
61
1
 
16
 
! Отговори
222 преди 8 години
До Шаран БГДа, гръцката държава стои зад блокадата, но това не значи, че ще постигнат нещо с такова кокошкарство. Баш ще им се размекнат кредиторите, че 20 фермера спели по границата. Най-много да има някаква договорка: вий дигнете патаклама някаква, а ний ще имаме повод да ви отстъпим привидно, а всъщност да ви дозатегнем примката на врата.
60
4
 
18
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
До бояни само да допълня. Заради подобно РОБСКО, СЛУГИНСКО и ОТРЕПАНО поведение е имало 5 века робия и дори и малкото ни можещи и искащи промяна, читави хора, са били предавани от самите НАС! ПОВТАРЯМ, боян някой-си, ОТ САМИТЕ НАС!!! Левски, Ботев, Димитър Общи, Търново /1393 г./ и още, и още, и още. А ти си ходи на българско бяло море....
59
4
 
6
 
! Отговори
До Боян преди 8 години
Ти при 2 малки деца така да разсъждаваш, значи си съгласен да им вземат родината и бъдещето.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питали един 102 годишен гръцки фермер: Кажете каква е тайната на дълголетието ?Той отговорил -- от 15 годишен аз управлявам говедата а НЕ ТЕ МЕН !!!
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До боянДа кажеш, че цялото ни море е такова, значи, че мнението ти не струва и две ст'инки! Никакво себеуважение нямат голяма част от сънародниците ми! Що ли? Щото отиват и си дават парите, за които бачкат половин година на хора, които ни мразят даже и в митохондриите! Нали обаче *** вече космИполит и може да обикаля... Като ония дето заеаха всичко и отидоха да слугуват за ПАРИ, щото е по-лесно!
56
3
 
5
 
! Отговори
Опра преди 8 години
До боянПо тази линия на несъпротивление и гащите ти ще вземат, а ти ще си казваш: ами нищо то свършено вече.
55
2
 
21
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Какви глупости пишете и повтаряате като папагали?? Оттатък има държава и тя стои много здраво зад тези, които блокират границата!! И то граница със страна от ЕС! Има ли блокада на границите с Турция и Македония? Гръцкото правителство преследва някакви свои цели и ще ги постигне ! И в Библията е написано - "..хитрите и коварни гърци ". Колко народности/нации/ там са споменати и с такива сладки епитети ??
54
1
 
6
 
! Отговори
Тратата преди 8 години
До Анонимен 68Е, добре. Що се отнася до имигрантите, така е: през Гърция прегазиха над половин милион, през България 30-40 000. Къде по има държава?
53
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи в Гърция няма държава а в България ИМА ! - това е най-новият виц.Хората си търсят правата и ще си ги извоюват а ние спиме и чакаме някой да ни ОПРАВИ.Станахме за смях ! - и сирийците казват че живеят по-добре.
52
2
 
7
 
! Отговори
Оттук-оттам преди 8 години
До Оттатък-ОттукТе па гръцките въобще не са корумпирани и разбира се не служат на чужди интереси.
51
1
 
20
 
! Отговори
Виракоча преди 8 години
До боянТова което можем да направим е да се борим за по-добри условия и направо по-законни методи на нашето море. Да ни изгонят шепа *** алчници от собственото ни море, а ние само да мигаме на парцали и да бягаме в чужбина, не е изход. Ний от тоз акъл се докарахме да си изкарваме прехраната като слуги по света, а родните ни селища да пустеят. От такъв акъл сума ти българи оставят двукати къщи и обзаведени апартаменти и се изнасят на наем в чужбина.
50
6
 
14
 
! Отговори
Оттатък-Оттук преди 8 години
Напротив! "Оттатък " има Държава - Държавата на Гражданите. А "оттук" управляват 50 дрогирани, корумпирани алчни *** слуги на всеки дявол, който им даде повече пари , безжалостни към гражданите от които УЖ произтича властта им.
49
0
 
6
 
! Отговори
Шорг преди 8 години
Все пак? Кое е това, което не искат да им внесем или кое е онова, което не искат да се изнася от Гърция?