Рашидов разпореди: Складът в Пловдив да се възстанови!

Министърът ще наказва виновниците с багерите
8 мар 2016 15:30, Анисия Иванова
39
Рашидов разпореди: Складът в Пловдив да се възстанови!
Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.

Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност.

Още по темата

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/, се посочва в съобщението на Министерството на културата.

Отбелязва се, че в правомощията на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на разрушения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. Министерството е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН.

Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, информират от ведомството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО НА СГРАДАТА Е ИЗГУБЕН СТРОИТЕЛНИЯТ ПЛАН ЕДВА ЛИ ЩЕ Я ВЪЗСТАНОВЯТ В ОРИГИНАЛНИЯТ И ВИД. ТАЗИ СГРАДА Е СТРОЕНА ОТ СТАРИ МАЙСТОРИ НЕ ОТ МЪРЛЯЧИ КАКВИТО СА СЕГАШНИТЕ ПИШМАН МАЙСТОРИ. В ТАЗИ СГРАДА НЯМА ПЛАСТМАСА ГИПС КАРТОН И ЛЕПИЛО С КОИТО МАТЕРИАЛИ СЕ СТРОЯТ СЕГАШНИТЕ КОЧИНИ. СГРАДАТА Е МАСИВНА И МНОГО ЗДРАВА. ТАКИВА СГРАДИ ИМА НА ПО 300 ГОДИНИ И НЕ СА МРЪДНАЛИ. ДОКАЗАЛИ СА ЗДРАВИНАТА СИ ПРЕЗ СТОЛЕТИЯТА. А СЕГАШНИТЕ КОЧИНКИ ЩЕ ПАДНАТ САМО ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 5 ПО РИХТЕР.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой знае ли кой е собственикът
6
3
 
15
 
! Отговори
Доволния преди 8 години
Браво на министъра на културата Вежди Рашидов свърши си работата перфектно.А сега следва да има наказание за виновните.Възстановяването за сметка на този ,който е рушил.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата проверка нема да излезе нищо. Всичко ще е наред, няма да има никакви неточности, няма да се намери виновника/виновнижите дал разрешение за събарянето. Накрая ще е виновен бай Иван с фадромата. И след няколко дни всички ще забравим за случилото се. Зградата в последствие ще бъде изядена от индийците, и нещо друго ще се построи там след някоя друга година.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А герберасткия кмет, който разреши бутането ще върне ли комисионната ?И за чия сметка ще е новият склад - пак ли ние, данъкоплатците ще го платим ?
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Собственикът на сградата да я възстанови в оригиналния и вид в най-кратък срок за своя сметка. И веднага държавата да си я вземе обратно. Такива собственици не заслужават да притежават сгради с историческо и архитектурно значение.
2
4
 
29
 
! Отговори
SS преди 8 години
И как ще стане възстановяването - тухла по тухла обратно ли ,тва да не е Лего ???
1
1
 
5
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Успех и приятно общуване!

Спонсорирани публикации