Американска пеперуда мори българския чемшир

Храстчето е национално богатство, а е в опасност
Обновена: 8 апр 2016 08:18 | 8 апр 2016 08:12,
33
Американска пеперуда мори българския чемшир
Снимка: Стояна Елинска

Чемширът, който е единственото българско вечнозелено растение, е на изчезване заради започналите през 2015 г. нападения над него от американска бяла пеперуда. Това предупреждава агрономът Стоянка Еленска, която дълги години работи в областта на растителната защита и опазване на природното наследство у нас.

"Гъсениците на американската бяла пеперуда изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите", твърди Стоянка Елинска, цитирана от "Труд".

Според опитната агрономка още, когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително собствениците на чемшир да се обърнат към специалисти от селкостопанските аптеки. Необходимо е да се напръска няколко пъти с препарат и да се проследи състоянието му до късно лято. "Колкото по-рано се отреагира, толкова по-ограничени ще са пораженията от бялата американска пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови поражения по вечнозеленото растение. Ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките", съветва Стоянка Еленска, която апелира за спасяване на българския чемшир - едно от нашите национални богатства.

Чемширът е изключително подходящ за гъста и вечнозелена жива преграда и класически храст за оформяне и от векове е украсявал българския двор. Особено е характерен за Пловдив, където се е засаждал предимно на входа на домовете. Днес може да се срещне в музеи и паркове. Чемширът украсява дворовете на Етнографския музей в Стария Пловдив и на останалите възрожденски къщи в резервата. Може да се види в домовете на Пейо Яворов и на художника Никола Манев. Храстът расте бавно и достига височина около метър. Не окапва през зимата и подлежи на оформяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: пеперудачемшир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
В Атанасова преди 5 години
Пръскайте с нуреле д или сумицидин или карате зеон или уорант вечер след 19 ч с по високата доза
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е американска бяла пеперуда, а чемширен молец внесен от Китай, разликата е голяма. Чемширения молец напада само чемширите, докато американската пеперуда - овошките и лозята. Дължите благодарност на китайските стоки, с които се предполага, че е пренесен.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги ***! "Демокрацията на САЩ включва унищожаване на местната култура, слушане на РАП "музика", плюскане на тлъста храна и дебелеене до изродски форми, женитба между мъже с мъже и жени с жени, опростачване на всичко! Майната им!
19
0
 
1
 
! Отговори
чимшир преди 7 години
моля, кажете дали ще успея да спася моя чимшир с БИ 58 НОВ и НУРЕЛЕД, препоръчаха ми ги от агроаптека в Горубляне, но часове след пръскането забелязвам, че АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДАРЪЦИ в случая зелени гъсеници, са жизнени и ядат чимшира
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чемширите стават много грозни и изсъхнали след,като тази "пеперудка" ги посети.Направо приличат на омотани с паяжина.В Северна България са от миналата година и се говореше,че са дошли от Румъния.Явно големият американски брат,раздава на източноевропейците все по-хубави дарове.
17
13
 
4
 
! Отговори
Блядко до Джон преди 8 години
Ако искаш да видиш морална и социална деградация отиди в Русия.Кат Русия няма втора!
16
5
 
14
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Тази пеперуда е най-малкото зло дошло от щатите, най-голямата опасност е моралната и социална деградация която се "изнася" от там под облика на "демокрация".
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само пеперуди , ами и вируси създават и за експеримент ги пускат първо в Африка , след това чрез пътуващи африканци , заразата се разнася и след това се борят да я спрат ! Народите са стресирани от все по нови вирусни заболявания, болести по растения и животни , терористи , мигранти ... да има от какво да те е страх и да те грабят повече !
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо ни "подаряват" голямата бяла пеперуда, за да станем после клиенти на Монсанто и да си купуваме препарати. Звучи почти като оня виц - първо ти насаждат въшки и после ти изрязват ноктите, че да не можеш да се почешеш....
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега кажете, че Путин е виновен!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То аслъ от Америка нещо добро дошло ли е?...
11
7
 
8
 
! Отговори
as преди 8 години
бог да ги убйй тая гадна ***, потомци на създателите на най големия геноцид ! геноцид над цял континент
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази голяма бяла "американска придобивка" ни тормози десетина години, ако не и повече. В района на Подбалканския път унищожи доста овощни дървета, а вече се е прехвърлила и на иглолистните. От гъсениците човек получава изключително неприятен, понякога и опасен обрив. А бе, от Козяк да си прибират "подаръците"!
9
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От сащ само гадости идват. Дано Йелостоун да ги затрие завинаги.
8
0
 
10
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Като го напръскаш навреме с децис пеперудата умира ,но ако го изтървеш трябва да отрежеш целите клони и да гооставиш *** отново.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К'ва е тази хамериканска га.д, ве? Нито едно тревопасно животно не може да яде чемшир, а тази га.дина се храни основно с него.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незабавно да бъде свикан съвета за национална сигурност към президента.
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** й ка ви хамериканска няма да мирясат докатоне завладечт света
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам само да обърна внимание, че досега съм чул от много мои познати следната версия----това било заболяване измислено специално от американците за да ---разболеят чамширите в Сочи и да станела грозновата руската олимпиада?! И това го разправят сериозно...т.е. матушка Расия не спи---дезинформира и убива....
3
1
 
17
 
! Отговори
без преди 8 години
Уф, не е само пеперудата!