Над 100 000 румънци идват за Великден в България

Ангелкова призова да няма блокада на гръцката граница
22 апр 2016 16:07, Елка Василева
10
Над 100 000 румънци идват за Великден в България
Снимка: архив, Булфото

Повече от 100 000 румънци ще празнуват Великден в България, каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Заради ремонта на Аспаруховия мост обаче гостите ще трябва да ползват алтернативни маршрути.

Ангелкова посочи, че за проблема вече е информирано румънското министерство на икономиката и туризма, което трябва да разпространи информацията. На контролно-пропускателните пунктове, където е най-големият туристопоток, също ще има съобщения. Освен това ще бъдат поставени и временни крайпътни табели, обозначаващи маршрутите, които гостите ще ползват.

Още по темата

Според предварителните записвания през това лято увеличението на летовниците от Румъния в България ще бъде с 3-4 процента, което означава че броят им ще надхвърли 1 милион души, допълни Ангелкова.

Тя посочи, че се очаква ръст на туристите от Русия с около 30 на сто, а от Германия - средно с 15-20 процента. Очаква се летовниците от Чехия и Унгария да са с 15 на сто повече, а от Полша - с около 40 процента. За Варна се очаква сериозен ръст на почиващите от Иран - с над 30 на сто.

За първи път през това лято в комплекса "Златни пясъци" ще има екипи, които да следят за нивата на шума от заведенията, допълни Ангелкова. По думите й дежурствата ще са денонощни. В екипите ще има представители на РЗИ, полицията и общината.

Министърът допълни, че през това лято освен румънски по Черноморието ще работят и полицаи от Чехия в съвместни екипи с българските им колеги. Очаква се скоро да бъде завършени и преговорите с Германия, откъдето вероятно също ще бъдат командировани полицаи.

За възможността българско-гръцката граница да бъде блокирана за Великденските празници Ангелкова посочи, че напълно разбира позицията на българските превозвачи, но апелира да не се предприемат такива стъпки, тъй като биха се отразили много негативно на туризма.

През миналата година за светлия християнски празник в България са пристигнали 50 хиляди гърци, толкова българи са празнували в съседната страна. През тази година също има много предплатени пакети и загубите биха били много сериозни, каза Ангелкова.

Министърът съобщи още, че е готова концепцията за групирането на българските плажове. Идеята е те да бъдат разделени на категории и да се прилага различна методика за изчисляване на концесионната такса. Концепцията ще бъде подложена на обсъждане с всички заинтересовани страни, преди да бъде приета, посочи Ангелкова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
kolo преди 7 години
Госпожата май нещо бърка повечето румънци минават транзит за Гърция.Пак заблуждава народа тази кокошка. Това онова и на края хотелите празни.
4
2
 
3
 
! Отговори
от констанца с кораб преди 7 години
С кораби ще идват
3
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Абе познавам няколко мамалиги дето лично са ми казли, че не стъпват по наши пътища понеже цитирам: " аз карам съпа кола и няма да я троша по вашите пътища!" така че....no comment както се казва.
2
2
 
11
 
! Отговори
Пич преди 7 години
Те само като зърнат на живо мадам "Конска глава" с розовото шалче- сами ще се върнат обратно през Дунава.....
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааааа не,блокада до откат.