Ерик Холз - американецът, който учи чужденци на българска история

Вече се чувствал повече българин, обича шкембе чорба и ракия
70
Ерик Холз - американецът, който учи чужденци на българска история
Снимка: Bulgaria On Air

Ерик е израснал в предградията на американската столица. Твърди, че там винаги се е чувствал като в капан.

Пред Bulgaria ON Air  разказва, че за първи път идва в България през 2009-а и прекарва година като чуждестранен студент в Американския университет в Благоевград.

Връща се отново през 2013-а, след като завършва магистратура в Будапеща. В България най-много харесва историята, природата, храната и духът на хората.

От любов към българската история Ерик Холзи започва да създава подкастове за миналото ни заедно със свой приятел.

Едно от любимите занимания на Ерик е да развежда приятелите си на обиколки из София, да им обяснява историята и значението на всяка сграда или паметник.

Статуята на цар Самуил е една от най-интересните за американеца.

Книгата "Корона от тръни" на Стефан Груев променя живота на Ерик. Той е много запален по историята и познава в детайли периодите на Първата и Втората световна война. Прочита за всичко това от българската гледна точка и решава, че непременно трябва да посети страната ни.

Няколко години по-късно казва, че се чувства повече българин, отколкото американец. Почти е обиколил страната. Иска да види Перперикон, Видин и Плевен. Обича шкембе чорба и ракия.

Българският език на младия историк става все по-добър с всеки изминал ден.

Ерик казва, че хората трябва да се научат как да виждат и разбират историята. Според него България не трябва да се гордее най-много с историческите си завоевания “на три морета”, а с неща като образователната революция в страната ни от средата на 19-ти век.

Цялото интервю с Ерик Холзи вижте във видеото на Bulgaria ON Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яж ми го Ерик.Това сме българите.Яж го.
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изровете от някъде още някой американец, който уж обича българия и после пуснете поредната статия, която плюе Русия! Елементарни и жалки сте!
17
3
 
2
 
! Отговори
Караман преди 7 години
До kiroТака е Кире
16
13
 
13
 
! Отговори
Йосиф преди 7 години
Абсолютен агент на Сорос. 6-то управление на ДС трябва да го прихванат,следят,подлсушват и ако се наложи изтезават и в краен случай ликвидират.Сергей Березутски ЦРУ
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българският език на младия историк става все по-добър с всеки изминал ден."На какъв език говори пред камерата?
14
4
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Защото това е заговор срещу родината ни. Българите да я изоставят и другите да се настанят тук.
13
0
 
2
 
! Отговори
Meat преди 7 години
Bulka, dai da vidim koi kade kak obuchava migrantite i bejancite v rbg na bg chetmo, bg pismo i jiva bulgarska rech, ta da sa razbirat s mestnite plemena traki, slaviani, paviani i drugi vkoreneni exmigranti?!:-)
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Статуята на цар Самуил е една от най-интересните за американеца."Статуята на цар Самуил символизира краят на Първото Българско Царство., на неговата армия и на един от основните стълбове на държавата, а това, че отхвърля военните ни успехи на 3 морета през Симоеново време преля чашата. Аз не се отричам от Самуил и никога няма да го направя, защото той е паднал в битка за България, но всичко това, което е изброил ми оставя неприятно впечатление.
11
0
 
12
 
! Отговори
МИТКО преди 7 години
Обичайте се бе хора. Обичайте се! Обичта е дар. Обичайте Човеците, Родината, историята си и държавата дори. Виж за днешните държавници, зад, под, пред и над" държавници", те тоя дар не заслужават...за тях УУУУ дар май си трябва!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
ФЕД преди 7 години
Този като всичко лансирано чрез медиите на тази държава /САЩ, в името на контролиращите я, които чрез нея контролират и останалия свят/, ограничава аспекта на внимание на гоите само към техните загуби, показвайки героизма им САМО в моменти когато са поставени гарантирано да губят, и загубата им е била неизбежна, но те въпреки загубата са направили най-доброто! /заблудата "Най-малкото зло"/А споменатата статуя на цар Самуил е върховен символ на загубата, символизирайки пълното отчаяние от нея!
9
11
 
12
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Педофил навярно!
8
5
 
12
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Приятно е, когато някой чужденец се интересува толкова много от историята и културата на България, независимо от каква националност е.
7
2
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Нямам нищо общо с ГРОБ при положение, че и тях ги мразя. Затова заявих, че мразя някои хора (рушащи държавата ми, имиджа й, функциите й, принизяващи я до едно нищо), а не мразя самата държава. Да мразя държавата означава да мразя себе си и околните. ГРОБ не са държавата.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно и той поства в форумите под никове катоГУРБЕТЧИЯТАСТРАНДЖАТАШОПАСИДНИТО АВСТРАЛИЯ И ПОДОБНИ
5
1
 
8
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Тия пак не ми дават да пиша нормално, сигурно Пол Найденов е на смяна!?
4
5
 
14
 
! Отговори
Семка от Семково преди 7 години
Защо толкова много чужденци харесват България, а българите се скъсват да я плюят?
3
7
 
24
 
! Отговори
Да преди 7 години
На американци вяра да нямаш....
2
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според него България не трябва да се гордее най-много с историческите си завоевания на три морета, а с неща като образователната революция в страната ни от средата на 19-ти век."А според мен трябва да се гордеем и с двете. Радвам се, че се интересува от България, но не е той човекът, който ще ме поучава с какво да се гордея и с какво не.
1
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американецът, който избяга в България, за да се спаси от мало.умната си нация.