България – автогробище! Едва 4% от возилата са нови

40% са старци, ударили над 20 години, 2/3 – над 15 години
166
България – автогробище! Едва 4% от возилата са нови
Снимка: Булфото, архив

Масово колите, които се карат в България са втора ръка. Към края на 2016 г. броят на регистрираните нови леки коли - до 5 години, е едва 4,4 на сто.

Общо две трети са над 15 години, само 14 на сто - на възраст под 10 години, а 40 на сто - са абсолютни старци според европейските стандарти - на над 20 години. Това сочи официалната статистика, огласена днес от Борислав Цаков, председател на "Прес-Авто Клуб - България".

"Резултатът е, че страната ни се утвърждава като автомобилно гробище на Европа и очевидно това не притеснява никого", коментира той. 

Според него надежда дават все пак регистрираните през миналата година 2474 хибрида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нов компютър-да но не и нова кола.Защото в Интел само 5 % от иновациите използвани тази година се използват и догодина.А какво правят автофирмите-променят само външно дизайна и ни убеждават , че това е вече коренно различен автомобил.Е както е казал народът ни на лъжата краката са къси!
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мда, гроздето е кисело, всякакви критики за новите коли и хвалбите за старите може да спрат тук
93
4
 
23
 
! Отговори
далавераджии преди 7 години
Бордови компютър - цена 3000 лева??? Замисляте ли се какъв компютър бихте могли да си купите за 3000 лева?Новите коли са си *** и това си е.Направени са за еднократна употреба-караш до първата повреда и после на ***!А истината е,че точно това е вредно за природата-некачественото производство!Направо са срам за инженерите които са ги конструирали.
92
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е *** и буклуджия, докато не си промени мисленето ще кара каруци, ще живее в лющещи се панели, които иначе отвътре са обзаведени и отремонтирани като за хотел 3 звезди и ще се хили *** на нормалните хора
91
1
 
22
 
! Отговори
Offf преди 7 години
Утре ставам рано за нова кола.Каква да си взема със скорости или без?То пътища няма всичко в БГ е като лунен пейзаж,никаква икономика всичко е мазало а *** крякат. Що нямате нови коли бе?Аз да ви питам,може ли ? Защо ги няма селата,защо градовете са *** и защо мре народа като мухи?
90
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди няколко години пред входа стана катастрофа-пиян шофьор удари със старо БМВ Мазда 626 на няколко години.При удара Маздата удря Пасат и той на свой ред бие едно Клио.От Маздата нищо не ставаше,та собственика си купи друга кола.А оня с БМВ-то с сложи бронята в багажника и стъклата от единият фар и си тръгна!Даже и калника му не беше изкривен!Преди 1990-та са правели здрави коли защото е имало ГДР и ГФР.Сега няма конкуренция и качество на производителите не им трябва.Правят ***!
89
4
 
19
 
! Отговори
действителен случай преди 7 години
Първи случай-богаташ от провинцията си купува нов Мерцедес преди няколко месеца.Сяда да обядва в ресторант-престижното му возило е паркирано на улицата пред ресторанта.Пиян 70 годишен шофьор с Жигули на 40 години се забива в задната част на Мерцедеса и бронята му стига до задните седалки.На Жигулито повредите-огъната леко броня и един счупен фар!Новите коли наистина ги правят от стари вестници.Ако някой ми беше казал не щях да повярвам,но това го видях с очите си.
88
2
 
14
 
! Отговори
до 101 преди 7 години
Уважаеми аз като гледам новините виждам,че повечето катастрофи стават с нови коли дето собствениците им не са събирали дълго пари за тях и не ги е еня какво ще стане нито с колите нито с пострадалите от тяхното шофиране!Загледай се и ще видиш,че съм прав!
87
3
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
На каква кола се вози шефът на Икеа - Ингвар Кампрад и защо?Новите коли са купчина електроника с двигател,скоростна кутия и колела,които като се повредят направо са за ***.И докато компютрите се произвеждат с части от реномирани фирми,то автомобилната електроника е гола вода!Направо ако купиш такава кола -ставаш роб на фирмените сервизи до гроб!Един стар и добре подържан автомобил е за предпочитане пред новите капризии!
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма стари коли,има неподдържани
85
2
 
25
 
! Отговори
Дедо Гацо преди 7 години
Оня ден си наприх вноска за нова кола чрез мототехника - 1500 лв за нова лада 1200ес. Даже не съм ходил там, на място метнах парите от прозореца на едни представители , сега ке чекам да ми излезе редо и отивам да я взема, рекоха до 1-2 години ке стане, което е добре , понеже едно време се чакаше по 7-8.
84
3
 
15
 
! Отговори
коце преди 7 години
Ха сега да видим - може ли бацето да обясни европейските доходи на хората ?
83
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо често взе да се говори по темата.Явно вносителите на нови коли сондирад дали ще има реакция.Скоро чакайте данък за над 20 години - 500 лв поне.Гласят ни нещо не е само говорене.
82
13
 
22
 
! Отговори
фейспалм преди 7 години
*** си купува кола и започва да влага в нея-изкърпване,масла филтри и ремъци,водни помпи,гърнето заварки,нови гуми-само на 6 сезона,винетка,застраховка,преглед...... След като си даде всичките пари на тези измамници,сяда пред входа на панелката с комшията на 2 литра бира и се хвали каква резачка наточена си е купил и какъв късмет е извадил..
81
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Е, още от 70-те години на миналия век, колата в България престана да бъде лукс и стана необходимост. Ясно е, че коли ще се купуват и то все повече, като ще купуваме коли според възможностите си, а те не са големи. Разбира се, винаги и навсякъде има едни дето бълват змии и гущери против колите и не само против тях, но те са си част от живота, като и те също може да са потърпевши от ПТП-тата, за които пише един от тях - номер 99 Ковчег, явно не разбирайки какво пише.
80
16
 
3
 
! Отговори
Ковчег преди 7 години
Най се кефя като видя по новините поредния стар пропадълняк забил се в дърво! Комунистите всите в ковчези на 4 гуми! Дърво да срещнете децата да ви сгазят!
79
17
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
С какво една нова кола под 100,000лв е по-добра от 14 годишният ми Мерцедес CL500?
78
10
 
4
 
! Отговори
Ковчег преди 7 години
Всеки бърза да си вземе ковчег преждевременно :D Най хубавото е че 700 изруда като пишещите тук всяка година ни оставят ;)
77
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евроатлантически ценности. Западняка кара колата си докато може и я дава в автокъщи, стопансвани от шиптърите. Излиза му по-евтино, отколкото да я кара в автоморга. И тук геберския материал се радва на нов внос, все едно че я купил от официален дилър на нула километра.
76
9
 
11
 
! Отговори
селянин с колело преди 7 години
за какво са ви тези коли,не се ли сещате че това да притежаваш кола в наши дни е пълно робство и тежко финансово бреме за бедния човек? Пълните джобовете на богатите монополи всякакви там навързани по веригата....