Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
2 май 2017 14:00,
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
11
 
! Отговори
pff преди 6 години
Ако има минимум нека да има и максимум! Нека и бизнеса да е коректен и да не злоупотребява със служителите....
142
17
 
6
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 6 години
До 159Най-големия проблем на бизнеса в Частния Сектор е че държавата те мачка за щяло и не щяло .Почивните дни нямат нищо общо .Моя екип иска да работи защото знае какво ще получи насреща !!! Кадърните и млади кадри трябва да сведът малко глава и да почнат от по ниско стъпало...никой няма да ги направи шеф или управител от първия работен ден !!!Нищо не може да ги задържи тук ако искат да станат берачи на ягоди портокали и т.н...по широкия Свят !!!
141
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
oще помня последният си бг-работодател как ме остави да работя на 31 декември до 21:30 а той чорбаджията доволоно беше заседнал на софрата
140
0
 
16
 
! Отговори
требе преди 6 години
революция, народен съд и концлагери - и реализираме тогава идеята на "работодателите"- чукане на камъни 365 дни в годината...
139
0
 
24
 
! Отговори
ок преди 6 години
айде, от утре - без празници, ама правите заплатите като в Норвегия! Съгласни ли сте, кожодери? Да видим ще ги настигнем ли норвеците като бачкаме нн стоп? Много се съмнявам...
138
1
 
21
 
! Отговори
даа преди 6 години
за манталитета на бг чорбаджии няма кво да кажа! Ботев и др. възрожденци гениално с а го описали.
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците., а данните показват ли дали им заплатено двойно, защото са работили на официални празници? От цялата работа излиза, че производство има, работи се, поръчки колкото щеш, а само пара няма. Само загуби и никаква или мизерна печалба. Някой на високо в тези предприятия трябва да се премахне заради некомпетентност. Както и тоя дето казва, че трябва да има фиксиране работна година.
136
0
 
10
 
! Отговори
В Норвегия преди 6 години
почиваха за Великден цялата седмица, нашия робовладелец накара някои колеги да работят сега около първи да работят
135
0
 
23
 
! Отговори
.i. преди 6 години
До Собственик на фирма - имаш право до някъде,но моля за отговор на 2 въпроса:1, И ти ли смяташ ,че точно почивните дни са големия проблем за Бг бизнеса???2, Мислиш ли,че проблемът с липсата на качествена работна ръка може да се реши с административно - наказателни мерки/такова предложение имаше от съюза на работодателите с идеята младите и образовани да не могат да ходят на работа в чужбина/
134
0
 
19
 
! Отговори
daa преди 6 години
"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година"- да се задавите дано! А стигасте ревали, че няма кадри! още повече няма да имате!
133
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, нямат наяждане тия. Абе ***, не разбрахте ли, че проблема не е в 1-2 дена почивни дни повече, а в некадърното ви управление, липса на умения да организирате добре и да мотивирате работниците си и най-вече в безкрайната ви алчност. В повечето държави в Европа имат повече почивни дни от нас като минимален платен годишен отпуск. И отгоре имат и празничните си дни. ***, прочетете статията, в коя държава в Европа бизнеса е с най-голям % печалба. Вечно ненаяли си. А 35 часова работна седмица?!
132
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Собственик на фирма 151Българския работодател е много нагло същество!!!
131
0
 
18
 
! Отговори
Синдикатите: wake up преди 6 години
Индустриалният капитал бил изчислил пропуснатите ползи за икономиката... Глупости! Капиталът мисли единствено за своите лични ползи, а не за вашите! Затова, когато пишат "икономика", разбирайте "печалбата на собствениците". Бутат ни постепенно към US модел на трудово- прави взаимоотношения, когато ще е разрешен макс. 5 дни годишен отпуск плюс 2 официални празника: 4 юли и 25.12. (ако собственикът на фирмата е християнин). А 1-месечното предизвестие за напускане ще остане в историята: 24 h!
130
0
 
19
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До Собственик на фирмаДаже и сина ми който 1 клас вече знае, че с честен труд в България пари не можеш да изкараш, най много от глад да умреш. А ти сам се издаваш "бачка се яко" - това си е чиста проба експлоатация.
129
1
 
35
 
! Отговори
.i. преди 6 години
Проблемът в случая не е в броя на работните дни. В България селянинът с колелото стана работодател-ето това е проблемът. Алчни нагли и неуки...
128
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
117 били почивните дни, от които явно 104 съботи и недели им бодат очите, м?Я тая асоциация на капитала да си спомни пероида 1944-1947, че тя историята има навика да се повтаря ...
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българският бизнес и власт имащите наистина си живеят в някакъв техен паралелен свят, и въобще не им пука за това какво мисли мат'ряла, при всичките проблеми на държавата видите ли те дискутират двата дни повече почивка за тази година :) направо се чудя що за хора са това ? отгоре чета статия "заради почивните дни изплащат пенсиите от 9" това казва много за отношението на държавата към гражданите, видите ли няма да започнато от 5,та хората да посрещнат спокойно празника, а от 9-тиабе....
126
17
 
5
 
! Отговори
Собственик на фирма преди 6 години
До Гошко и 144Да седиш в офиса да сключваш сделки с други фирми и да контролираш работния процес ...също е работа !!! Според Българската Народопсихология за да си успял работодател трябва да си"мастит чичка" унижаващ работниците си !!! При мен не е така ...както казах всички са доволни !!! И Да...карам лимозини и съм ги купил с честен труд !!! Който не му харесва при мен ...прав му път ...не карам никой насила !!! Глупави и мързеливи нямат място в моята фирма....здраво се работи и плаща !!!
125
0
 
6
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До БачкаторАко работех за държавата като германеца или японеца окей, ще работя две години само за прехрана, останалите ще ди даря. НО за мастити мутри, които крият данъци и те експлоатират. А пак си помисли.
124
1
 
13
 
! Отговори
глупостите ва Велев преди 6 години
Основен компонент на българската икономика е потрблениет (харченето на пари) т.е. колкто повече почиваме, за да харчим пари и колко повече получаваме, токова по-голям ще е БВП. Това е истината. Най-бедни сме, защото получаваме прекалено малко, а не защото работим по-малко. Това е истината, ама нещо са ни слаби управляващите и синдикатите.