Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!

Потребителските цени и услуги у нас са най-евтини според Евростат
16 юни 2017 19:15,
58
Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!
Снимка: архив "Булфото"

Цигарите, алкохола, ресторантите и дрехите са най-евтини в България от всички 28 държави в Европейския съюз, показват последните проучвания на европейската статистика.

У нас пушенето и пиенето са 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

Европейските статистици са сравнявали цените в шест категории – "Храна и безалкохолни напитки", "Алкохол и цигари", "Хотели и ресторанти", "Облекло", "Потребителска електроника" и "Лично транспортно оборудване".

България е първенец по евтиния в три от тях. Освен в графата за алкохол и цигари, страната ни застава на първо място по най-ниски цени и в тази за ресторантите и хотелите (44%). В тази категория втора след нас се нарежда Румъния (53%), следвана от Чехия (56%).

Най-скъпи са ресторантите и хотелите в Дания – 150% от средните за ЕС цени и в Швеция със 144%.

Още по темата

Дрехите са друга група, в която страната ни държи първото място по ниски цени. У нас те са 81% от средното в ЕС, а най-високи са в Швеция – 136%.

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%, пише "Труд".

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Данните показват, че общият индекс "Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното.

Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза. В Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, втора е Ирландия (125%). Следват Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%).

На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 13 Трябва много голям заблуден *** да си за да купуваш евтините *** от Лидъл. Кой хранителен продукт е вкусен и качествен в този Лидъл? Всичкото е отврат. Викам си че само месото, но то всичко....Искам да ти кажа за един немец преди 6-7 години като се запознахме и му казвам, че Лидъл строят в България...и той: В германия само най-големите бедняци купуват от там. Ти такъв ли си в България? Там продават най-големите ***, както и в Кауфланд.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрън, дрън, нещо да се пише.Цените в Лидъл БГ са по- високи от цените в Лидъл Фр.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау а пък за пенсии това нои са зазатвора за 40 години стаж на пътя 180 лева тия са направо данс да мине и да ги закрие всяка година плащаме здравни осигоровки финансови къде отиват тия пари данс да мине и да ги оправи
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малки друг път едни дънки едни обувки 50 лева много малки бре за една минимална едно уиски 20 лева една бира 3 лева една кола 3 лева ако си неженен какво правим семеиства с 400 лева на борсата дават 236а живеи де и се жени една жена като идеш на купон и кръчма 50 лева с 400 лева ще стоим нежени и само мрънкат аде малко са им а един сателит 30 лева един нет 20 за какво говорим а данъци тия къщи да не вървят с вода а ток 80 100 лева дето е и лято и се чудим лятото що е 80
9
1
 
31
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Просто защото народа живее в немота. Майка ми с 40г стаж взема 160лв, добре че съм сз че иначе е умряла от глад. Освен това издържам семейство с 1000лв. Е бати скапаната държава. В Европа белите хора ги вьемат тези пари за седмица ама нали сме блатото на Европа.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да това че цигарите и алкохола са най-евтини и парцалите 2 употреба и такива дето никой не ги продава в Европа, въобще не са база за сравнение, за храната да не говорим и че е по-скъпа и безкрайно по-некачествена. Да не говорим за стоки от бита, препарати и хиляди други неща от първа необходимост, лекарства фалшиви...........Абсолютно несъвместима е родната картина с европейската
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кат въведат еврото ще ги стигнем и задминем...да съжаление
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешна констатация целяща манипулация на масите.Заплатите,какви са в сравнение с изброените държави,качеството на продуктите ,има ли разлика?
5
1
 
35
 
! Отговори
The vice преди 6 години
Най- евтино е може би но не е сигурно!!!в големите супермаркети в Англия доста работи са по евтини за Храна не за цигари щото цигарите не са храна!!!!!!стига са ви манипулирали ,че живеете евтино!!!!
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качеството си е за тези цени. Между сирене тук и там- разлика- Балкан! А заплатите и пенсиите се различават в пъти. Несравними неща сравнявате.
3
3
 
27
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
"Новината" е разпространена от пресцентъра на ПП Гроб....
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A качеството, какво е?
1
2
 
12
 
! Отговори
Шведа преди 6 години
Добро Утро, Вера!