Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
17 юли 2017 09:07,
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам парадоса, служителителя работника е човек който си продава свободното време за пари, работодателя е човек който купува свободното време на своите служители.За да наеме някой служител, работодателя трябва да му даде добра оценка на свободното време, не може да наемеш човек.Наскоро един работещ на невисока заплата, се въмущаваще как познат безработен разполага с повече пари, ами просто безработния има повече време да мисли как да печели от неговото свободно време а не му е ангажирано ве
25
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателте обикновено въртят няколко бизнеса, дори и да не са всички на негово име. Много добре знаят вратичките и максимално укриват данъци и ощетяват държавата. Не съм виждала работодател, който да не се оплаква, че няма пари, а в същото време да си позволява секретарка, луксозна кола, почивки, да праща децата си да учат в чужбина и т.н. Хората, които очакват заплащане около 1000 лв., изискват разумна сума, с която да покрият наем, сметки, разходите за храна и отглеждане на дете/деца и пр.
24
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата най-накрая трябва да проумее че населението и не желае тук да се развива бизнес, който да генерира работещи бедни.
23
3
 
47
 
! Отговори
До ШМАТКА преди 6 години
Да, точно така. Не мисля, че курсовете вършат работа. Самите работодатели трябва да имат фирмена политика за подготовка на новодошлите. Трябва им начален старт, умение да го приобщиш към общата работа. Да има точни правила, за да може неопитният служител да влезе по бързо в ритъма. Гадно то в България е, че няма правила. Търчиш като финикиец и отвсякъде някой те обижда, ако сгрешиш.Не само лошото заплащане, но и психическият тормоз гони хората.
22
2
 
16
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Парадокса е, че по публикацията е "работила" Вера Александрова и сигурно и пари е получила за едно нищо.
21
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бърно по фабриките предлагат 1200 лева стартова, без умения, често помагат и за жилище. Сетете се кога ще останат хората тук.
20
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немския работник какво се ослушва , да дойда да работи на тия добри условия
19
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди три месеца ме съкратиха. Взихах висока за страната заплата, с реални осегуравки на максимума в продълчепие на 15 години, фирмата е чуждестранна. В момента обезщетението от борсата е ми е по-високо от заплатите който ме се предлагат за същата работа, но в български компании. Как при това положение да започна работа? Да ми се подиграват, да карам 12 часов работен ден и накрая 700 лв.
18
3
 
53
 
! Отговори
Герой на труда преди 6 години
Всеки труд е лек ,когато е добре заплатен !
17
1
 
44
 
! Отговори
Бойко Борис-ов преди 6 години
Спокойно, Джеритата ще покрият дупката.Те са качествен матрял.
16
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На работодателите им липсва минимално познаване на пазара на труда. Още в "Капитала" е дадено основното уравнение което трябва да движи всяко начинание, като първата цел е не да печелиш повече, а да работиш повече, защото от там идват по-големите печалби. Целта не е да си купиш нова кола и готово, а можеики да си я позволиш, да предпочетеш да инвестираш в развитие на предприятието.
15
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е! Работодателите го карат по една и съща схема и си мислят, че всичко ще е наред, ама не отчитат, че сме в ЕС. Още в началото можеха да се адаптират с европейският пазар, но не успяха по ред причини. Никой няма да им работи за жълти стотинки, възможности колкото искаш. Сега искат премахване на клас прослужено време. Все повече хора ще се ориентират на запад ако се приеме от продажниците.
14
2
 
47
 
! Отговори
Angelhell преди 6 години
До анонимен 13То пък понеже виждаме как работодателите са склонни да плащат, че да мотивират персонала си!Максима валидна от Тошово време... те ни лъжат, че ни плащат, ние че работим!На запад българина бачка защото вижда нещо срещу труда си!
13
2
 
75
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Спрете се с този опит и квалификацияНавън без опит и квалификация стартираш от 1000+?(2000лв)Мой приятел отиде на Албиона и започна работа в рибна фабрика на 1500£.Риба беше виждал само в чинията си.Колкото и да е зле в Бг стартовите заплати трябва да са поне около хилядарката.Без опит.
12
4
 
76
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Свършиха цацките дето да работят за без пари, свършихаааа!!!Хайде сега всички многознайковци-работодатели дето твърдяха че винаги щели да намерят хора да им бачкат да се хванат за палците и на баламатума.
11
1
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е как инженер с магистратура и още едно висше образование получава заплата по-малка или равна на заплатата касиер от верига хранителни магазини. Българският работодател има безумни изисквания и претенции, в същото време не обучава кадрите си, не само вътрешно фирмено, но липсват и всякакви обучения и допълнителни квалификации свързани с работния процес. Поне в повечето от фирмите с мениджър българин е така. За справка това е извадка от допитване в ***. Живеем в абсурдна държава
10
59
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
няма парадокс просто младите не искат да учат и да се развиват а само искатвисоки заплати всеки ден се сбльскваме кьде ли не с мьрзеливи служители коитоги мьрзи да гледат камо ли да свьршат това за което си влязьл
9
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът искал квалифицирани работници. Откъде да дойдат. От небето ли да паднат като манна небесна. Е, няма как. Вие сами трябва да си ги създадете, с не да мислите за бърза и лесна печалба. Не са виновни работниците, виновна е държавата, че не създава условия за честен бизнес
8
2
 
108
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Взичко това го знаем от години.А който работодател не може да плаща 1 000 лв. значи не става за работодател.90 % са такива неуки и без морал кандидати за забогатяване. На запод 5 % печалба се счита за добра , а тук с 100% печалба плаче че е зле.Крайно време е правителство , работодатели и работещи до разберат че ножа е опрял до кокал и заплатите да се увеличат драстично.Пари има , воля и желание няма.
7
1
 
101
 
! Отговори
O_O преди 6 години
Е хем е мит трудолюбието, хем в чужбина работят. Новината и тя е май парадоксална.Какво излиза в крайна сметка- бг работодател не желае или не може да стимулира работника си.

Спонсорирани публикации