Прослуженото време – да го бъде или да не го бъде?

Георги Харизанов и Димитър Байрактаров пред Bulgaria ON AIR
21 юли 2017 10:00,
99

Добавката за професионален опит и стаж - излишна или не? Двете гледни точки в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR застъпиха политологът Георги Харизанов и журналистът и депутат от 43-то НС Димитър Байрактаров.

Според Харизанов оттеглянето на предложението клас "прослужено време" да отпадне поставя под въпрос политическата ориентация на управляващата коалиция.

Още по темата

"Тъй като, когато разумни и добри предложения отпадат поради проблеми със синдикати, проблеми с организации с доста спорна роля в българската икономика, в българския живот, това не говори добре. Крачка напред, две назад не е винаги най-удачната политика. Предложението беше добро и разумно и според мен трябваше да мине и се отличава от повечето от нещата, които г-н Симеонов по принцип говори", посочи Харизанов.

В подкрепа на думите си той поясни, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда.

Димитър Байрактаров не се съгласи. Според него предложението добавката за професионален опит и стаж да отпадне говори за липса на експертиза и компетентност.

"Това е част от елемента на един фискален инструмент за попълване на приходната част на бюджета. Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор. Работникът има полза да има трудов договор, за да расте неговия трудов стаж и опит", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Този пример е все едно да ми обясняваш че на Еверест веднъж на 200 години било слънчево.
64
2
 
2
 
! Отговори
Ппеи преди 6 години
До Анонимен Това го обяснявам от един час.Не е важно да си високо квалифициран като не можеш да свършиш работа за 5 лева.Или да носиш на фирмата 700 лева приход а да взимаш заплата 2500.Желанието за работа и обучение е много по важно. Само един пример ще дам.Бях преди време началник на една фирма.И гледам че всички кандидати за работа пишеха - перфектно познаване на Microsoft Office.Е нито един не успя да направи най проста база данни - телефон за контакт имейл адрес и две имена.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесмените също си гласуват и плащат заплата. В огромните предприятия заплатите се гласуват от директорски борд. Всеки получава заплата, ако работи (дали шеф, собственик, хамалин, няма значение) в дадено предприятие.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пепи Това, което говориш са добре звучащи лъжи. Собственик на квартален магазин е предприемач, инветитор, дори бизнесмен. А счетоводител на голяма компания е:1. Човек с огромна заплата2. Човек с огромен потенциал за кариерно израстване3. Главен счетоводител на концерн, може да означава милиардер.На първо място - ВСЕКИ РАБОТИ! Собственик, работник, управител, директор. Всеки работи, всеки се издига. Най-богатите бизнесмени нямат собствени компании. Най-големите компании са общи(акционерни)
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката умира, а ние се чудим как да замажем очите си. Икономика се движи от работещи, а такива няма. Пенсионерите получават пенсии от работещите, а такива няма. Инвестиции се осъществяват основно, когато може да се намерят работещи, а такива няма. Народа го мързи и не работи. Не може и не работи. Стотици хиляди следват висше, за да не се броят безработни, но напразно - учат глупости. Мерките на политиците, никога няма да оправят националните ни недъзи.
60
6
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен И не съм дете а възрастен мъж на 40 години обиколил Европата - с години стаж в Испания и в Германия.И навсякъде ти давам заплата колкото да преживееш.Виж ако си инвеститор - вече може повече да дишаш.Но на заплата ли си - винаги си бита карта.Ако ще и с 30 висши да си и 20 езика.Все тая.В един момент се поява кадър който взима два пъти по малко пари и върши 2/3 от работата на високо квалифицирания.Еми пазарна икономика - взимаш ниско квалифицирания,истискваш го 6 месеца и е готов.
59
5
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До До Пепи Радвам се че твоята дъщеря е попила робско мислене от баща си.Вместо с това образование да си направи собствен бизнес и да не се моли за огризките,тя сама си е сложила хомота и го дърпа наравно с другите по ниско квалифицирани от нея.Еми така си е - успеха е начин на мислене.И на капитал най вече.Прати и поздрави и цял живот да си изкара в тоя кол център - на заплата.Колко да си плати ипотеката и парното.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пепи, дете мое. Много си млада и не познаваш живота. Реалността в България е, че колкото и да работиш, все малко получаваш. Много по-малко, отколкото заслужаваш. Добавката за клас леко компенсира тази неправда и да, по-възрастния и опитен работник трябва да получава повече, а реално заплатата му е колкото на по-младия и неопитен колега.
57
0
 
9
 
! Отговори
До Пепи преди 6 години
Много си зле моето момиче, но ще се оправиш с времето. Дъщеря ми работеше преди години в един от call центровете. Имаше две висши образования и знаеше три езика. Мина доста време, докато стигне необходимото ниво и да не се налага да прехвърля разговора към по-старите и опитни колеги. После започнаха към нея да прехвърлят по-сложните въпроси, но минаха няколко години. В крайна сметка напусна, като си намери по-добра работа. Накратко, даже и в Call центровете има по-стари и знаещи и по-млади.
56
3
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Да прав си че са набедени.Лично попитах админа на един такъв център - на какъв принцип ви е мрежата - по dhcp или статични ай пи адреси.Ми той не можа да ми отговори.Каза ми - ми аз им правя акаунт в сървъра и това е.А и надали е разбрал какво го питам за мрежата де. Кол центровете са просто едни центрове за езици които работят на компютър и ползват скайп.
55
4
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Не е така баш.Ако нема млади и ниско образовани хора да изтикат всичката бумащина и накрая да оставят финната работа за високо образования.Това е все едно да сравняваш Меси и Неймар с чистачките и охраната на Ноу камп.Да - те взимат много повече.Но ако ги няма тях,няма да има и Меси. Заплащането е вече въпрос на пазарлък.Почти не останаха сфери в които не навлезаха компютрите.Съответно взимаш един калъп и след година имаш супер специалист.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПепиТо друго освен колцентрове набедени за хайтек нещо друго има ли?
53
5
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Младите кадри не ги спира нищо - повярвай ми.Ходил съм по кол центрове и е пълно с млади хора.И взимат не малко пари. А и всяка фирма инвестира в кадри.Няма как безработицата да спада.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пепи, зависи от работата. Да, един хамалин няма как да е по-ефективно, но влез в индустрия, в която се изискват финни умения, точно око и много, ама много опит, който да ти помага да разпознаваш ситуацията. И ще видиш, защо стари и обучени кадри получават двойно и тройно. Колкото по-сложни е работата, толкова по-важен е опитът. Генералите във всяка армия са по на 55, не на по 25 и си има солидна причина. Опит и знания !
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52 - Работата е, че тези поверия, си ги спазват само евреите. Ние обичаме е да сваляме ризата на ближния си и виж докъде ни докара ...
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите кадри, ги спира слабата ни икономика. Естествено, че никой не иска 25 годишен без стаж, пред този с 25 години стаж. Тъй като нямат нужда от повече кадри, компаниите и институциите не инвестират в нови такива. Сега с тези изменения, наемането на млади кадри, ще стане още по-непривлекателнонза работодателите.
49
5
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен това че с не си подписал договор с него за обучаването си е твой проблем.Подпиши си договора - ако напусне след 6 месеца,дължи 8000 лева за обучение.И да видим как ще те напусне.За справка - един познат преди време работеше в Пощенска банка.Там изкара 6 нива английски език.Подписал си договора човека без да гледа.При напускането му от фирмата и преместването му във Виваком го накараха да си плати курса като поп. Ти не си работодател.Те не мислят така.
48
5
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Жо Библията е писана от евреите за балъците.Ако имаш две ризи - дай едната си на ближния.Това също е написано там. Защо ти ако отидеш на пицария с по млад кадър,той ще получи по малко парче от пицата.За същите пари. Вече е капитализъм.Учете западни езици колкото се може повече.А не да се карате за некаква си добавки от 1 процент на година.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПепиНие между 30 и 40 не сме обременени от комунизма, ама си знаем правата за ужас на работодатели като теб. Ама като ти е толкова акъла наемай нов 20-годишен на всеки месец, губи си времето да го обучаваш и точно когато горе-долу го обучиш, да ти казва, че напуска.
46
1
 
9
 
! Отговори
Жо преди 6 години
В БИБЛИЯТА има една притча, която се нарича "Последните ще бъдат първи". Не е зле да я прочетете. Когато си постъпил на работа, ти си се съгласил да работиш за някаква заплата. Съгласил ли си се? Съгласил си се! Плащат ли ти договореното? Плащат ти го! Тогава защо гледаш какви пари взема другия?