ТОЛ система ще има! На каква цена? За какви пътища?

Експерт: Не мога да платя за път, който ми нанася щети!
16 авг 2017 10:45,
70

ТОЛ система ще има и се работи винетките да отпаднат, заяви в "България сутрин" бившият председател на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев. Той обаче алармира, че информацията, която излиза, е тотално разнопосочна.

"Министърът казва, че финансовият модел ще бъде направен, след като бъде внедрена системата. Това са прави преди, а не след това. Все още не се знае за кои пътища ще важи. Нормално е да важи само за магистралите", обясни Ананиев.

Още по темата

Той добави, че в контекста на въвеждането на ТОЛ системата за пътната мрежа у нас, никой не споменава за корупцията и състоянието на пътищата.

Ананиев настоя, че съществува проблем с харченето на събираните пари и ниското качество на продукта, който се предлага.

Очаква се днес да бъдат отворени шестте оферти за платено преминаване по републиканските пътища, а ТОЛ системата да получи срок за въвеждане у нас.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков посочи, че главна тежест на работещата в момента система е, че винетките се поемат като обем от хората с леки коли, което по думите му е несправедливо.

"ТОЛ системата е нещо, което ще работи в бъдеще. Тя ще бъде базирана на GPS системата - хората няма да виждат бариери, входове и изходи от магистрали. Трябва обаче да се каже каква ще бъде средната цена за минаването", коментира той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че автомобилите, които замърсяват повече, ще плащат повече.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов също коментира темата.

"Продължаваме да настояваме да има ТОЛ система, но когато се говори за прозрачност, е съвсем нормално да искаме параметрите. В цяла Европа под ТОЛ такса се разбира само заплащане на аутобан. В момента говорим, че в България с ТОЛ ще бъдат обложени първокласни и второкласни пътища. Можеш да вкараш ТОЛ система за нещо, което е лукс. Трябва да си дадем ясен отговор стават ли нашите аутобани за ТОЛ такса", обясни той.

Лалов е на мнение, че мнозинството от първокласните пътища у нас не отговарят на никакви критерии. Той не е съгласен превозвачите да плащат за "трагични пътища, по които камионите им се чупят".

"Не мога да платя пътя Видин - София, защото той ми нанася щети, а не ми носи ползи. Не мога да платя всички части от аутобанната система, които не отговарят на никакви изисквания", категоричен бе Лалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видите на Боко Суджука големия толуп, на Фидосова телесата, на Дебелото Лили - партизанската онука - бичия врат - да знаете къде отиват парите от данъците и таксите, които плащате!
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, спи спокойно! Ще имаш пари за СУДЖУК!!!!
43
0
 
9
 
! Отговори
то ДОКАЗАНО БЕ преди 6 години
АЛО ГЕРБ БСП ДПС СДС са НАрочно създадени НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ ДОказано престъпни..ПОлзват ги за организирани кражби на милиарди от 1990 година.ПРовеждат организирана ликвидация на БЪлгарския народ след 1989 година.Кражбите се следят през телефони с обемни скенери и касови апарати свързани с НАП Ежеминутно..ПОдставените фирмички в ограбването на милиарди с а принудени да поръчват супер скъпи автомобили на всеки две години
42
3
 
4
 
! Отговори
Арести за убииците преди 6 години
терористите поят Цветанов и Борисов с спец наркотици и ги пси обработват чрез нова техника следват кражби за милиарди от народа..Внедриха тежко терористична педофилска техника с която увредиха всички деца в ясли,градини и училища..КОрупцията там е страшна. Ограбиха даже МВР с стотици милиони живи левове /вместо да им ги дадат като заплати ги дадоха на терористи за камери /
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не с ен акрадохаМожеш ли да го докажеш или така си пишеш от злоба зрещу ГЕРБ?
40
1
 
12
 
! Отговори
Не с ен акрадоха преди 6 години
НАд 10 000 000 000 крадат от народа тази година престъпници около Борисов .Ограбените милиарди чрез незаконни данъци,акцизи,ДДС се препират през нагло КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ по оперативни програми или без никакви разходи както кражбите на милиарди през фалшиви договори за МАрица Исток и Белене
39
1
 
12
 
! Отговори
АМАн от терористи преди 6 години
Поредна нагло престъпна тежко терористична акция з а ликвидация на БЪлгарския народ .
38
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Дали остана нераздадено на подставени хора нещо в тази държава?
37
1
 
9
 
! Отговори
истина е преди 6 години
До Анонимен 30до до Ердоган2Пише го в Афера и в други малки сайтове,че ГДБОП са арестували критик на премиера Борисов!
36
2
 
11
 
! Отговори
redordead преди 6 години
мисля, че в Германия е измислено най-добре. Там тази таска е вкарана в цената на бензина. Примерно вместо да е 2.00 лева е 2.05 - като тези 5 стотинки са ти един вид "тол" - така, колкото повече шофираш, толкова повече тол такса плащаш.
35
2
 
5
 
! Отговори
еди преди 6 години
До Шофьорточно така е. освен това величаният "аутобан" Тракия също е трагичен - отсечката Пловдив-Стара Загора се кара само в лявата лента
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедният български народ... Като го прочета и смешно ми става. Беден, та всеки с айфончИ иска да е и кола пред блока.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е бойко ще има за суджуци с тая тол систем
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей не се спряхте да грабите от бедния бълг.народ
31
1
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи тоз дето говори в началото казва, че в европейския съюз било или с винетка или с тол такса или само мостове и тунели се плащали! Засега в нас има само винетки сега и тол система ше сложат а предполагам, че до година две и мостове и тунели ще плащаме! И тия 3 системи ще вървят паралелно и независимо една от друга и ще си плащаме и по трите едновременно! Така, че ние ще изградим всичко което е плащане в европата! Направо прелест ше е!
30
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШофьорАко Орешарски не беше ограбил КТБ с 3,5 млрд лв сега щеше да имаш нормален алтернативен път за преминаване.
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ердоган2Докажи си първо лъжата, изфабрикуване от Кутев!
28
1
 
13
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
За да се въведе тол такса трябва да има нормален алтернативен път за преминаване. Например, стария път на магистрала тракия на места е непроходим. В учасъка Ихтиман Вакарел няма как да се поддържа скорост на 10 км в час, има огромни дупки и следи от масло от разбити картери. Пътна инфраструктура да си оправят настилките и тогава да обсъждат толове, и допълнително ограбване.
27
0
 
17
 
! Отговори
Ердоган2 преди 6 години
Главна Дирекция за Борба с Организираната Престъпност(ГДБОП) арестува гражданин за критики към Борисов!Медиите платено мълчат за "организираният престъпник"!Няма такъв позор!
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХммПри Орешарски и Станишев услугата хубава ли беше? Или при тях пътища просто нямаше?