Възмутена българка: Представиха тракийските съкровища за гръцки

Има ли скандал с изложба в Норвегия?
235

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
9
 
! Отговори
Госпожицата преди 6 години
Почти цялата Елинска история са митове,Персите са ви блъскали главаите в колоните на Пантеона,и от тогава не знаете какво говорите,и сега да излезнат хиляда срещу хиляда с голи ръце,ще ви разкажем от бой, защото Българите сме корави,има един проблем само,ако хиляда гръцки жени се покажат пред хиляда Български мъже,по добре всеки един доброволно да си изкара едното око за да не ги гледа, щото са толкова грозни и дебели че ще изпаднат в депресия ако ги погледнат.До коментар 194 Никифоре.
170
2
 
5
 
! Отговори
Томов преди 6 години
До ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС. Казвам се Томов и СЪМ БЪЛГАРИН !!! А ти, ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС НЕ СИ НИКАКЪВ !! Или, по-точно си ***, т.е., БЕЗРОДНИК, след като така си сменяш и имената и мненията !!
169
4
 
7
 
! Отговори
Мaкедонец преди 6 години
Имa един остров нaречен Сaмотрaки . Некa някой гръцки мaнг .. ми го преведе името. Зaщото. нa бългaрски (сaмо трaки) въобще нямa нуждa от превод. Не е верно че трaките сa били безписмен нaрод.
168
1
 
5
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
До 194Много истина има в думите ти. Къщата ми е от панели - къде фотоволтаични, къде енергоспестяващи. На брега на Егейско море е. Моето море. Тракийското. Заплата взимам, прав си, изпуснал си една нула и цифрата преди нулите е 6. И съм патриот, да. Общо взето напипваш същността на нещата, браво. Има шанс и да научиш вярната история.
167
4
 
6
 
! Отговори
ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС преди 6 години
Аз съм българин. Тодор Вангелов се казвам, ама се правя на интересен. Иначе и децата знаят че траки и българи е едно и също.
166
22
 
5
 
! Отговори
ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС преди 6 години
ТРАКИТЕ СА БИЛИ ГЪРЦИ. А ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ. НЕ СТЕ ГЪРЦИ.НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИИСКИТЕ ЕЛЛИНИ. ТРАКИЯ Е ГРЪЦКА ЗЕМЯ.
165
2
 
4
 
! Отговори
До СПАРТАК преди 6 години
Спартакус, ако ще да си и с 100% извънземен произход, с тези комплекси цял живот ще си живуркаш в панелка на 300 лв. заплата. Ходи да бачкаш здраво, не се занимавай с патриотарски глупости.
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
унищожаваме всички паметници! Каво искате повече от европейците бе варвари, роби на комунизма (още са комунистите на власт!). България като държава на езичници няма документирана (видима) история! Вместо да градите - рушите. България след 20 г. ще бъде заличена така, че е се едно чие е това съкровище.
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Траките са траки не Гърци златото е собственост на държавата и е Българско !!!Езикът на тракете не разгадан но не е Гръцки !
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата клоуни са кич и демонстрация на гръцкия националшовинизъм.Жалко ,за музея,който допуска това.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците по нищо не преличат на траките нито по вид нито по воена екипировка !Каракачаните казват че са наследници на траките ние живеем толкоз години по тези земи сто процента имаме тракийска кръв .Съкровището е Българско !!!!
160
4
 
10
 
! Отговори
каза преди 6 години
никога няма да ни простят.че сме имали държава и докато запада са били още диви племена в необработени кожи.
159
20
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
И откъде накъде тракииското наследство на една тракииска цивилизация която има много общо с древна Елада ще се преписва на българите(народ от днешен Иран) които са били едни изостанали надлетци с азиатски черти и които не са допринесли с нищо към тези земи!
158
11
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Ясооо, вулгаро-малякис;))) Неслучайно прди 3-4 деня, Бат ви Бойко ви го наципраки в Маляки. Ясооо;)))
157
19
 
6
 
! Отговори
Стан преди 6 години
Траките може и да са били гърци,това още не се знае.Нямат запазена писменост,и езика им не е ясно какъв е бил
156
3
 
8
 
! Отговори
иманяр преди 6 години
така е, служителите са прави.това е гръцка репилка на тракийското, което беше изнесено през 90-те и се намира в лапите на руски олигарси.
155
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съкровищата са тракийски НО СА ОТ БЪЛГАРИЯ,НЕ СА ОТ ГЪРЦИЯ,ТРАКИТЕ НЕ СА ЕЛИНИ,НИТО ТРАКИЯ Е ЕЛАДА,ние не казваме че са български НЕ СМЕ АНТИЧНИ НОВОПОКРЪСТЕНИ "ЕТНИЧЕСКИ"МАКЕДОНЦИ,но никой няма право ТРАКИЙСКО НАСЛЕДСТВО ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ГО ПРЕДСТАВЯ ЗА ГРЪЦКО!!Какво точно не разбирате БЕ НИХИЛИСТИ СМО..НИ??
154
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съкровищата не са дори и български, а тракийски.
153
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата вина е на празнолейките от музея,те поканили за консултанти??двама гърци местни жители!!!Тия си нямат представа от България,Балкани,Тракия а Гърция и гърците като глезеното дете на западния свят как пък ще пропуснат да надуят пак перки,та и посетителите дори се допитвали до тях,е това направи цоциализма с България-световно неизвестни!На запад освен Рим,Париж и Гърция масово нищо друго не знаят за Европа,прости като гъбено семе.
152
7
 
16
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Какво е общото между онзи народ, чийто майстори са изработили тракийските съкровища, и България и българите,.....ами точно нищо! Онези са измрели или са били избити и на тяхно място са дошли славяни и българи....на чиято територия по-късно са открити тези безценни произведения...